Erzurum Güncel- İşte o davalar...
1- Eski Profesöre Fetö Üyeliğinden 6 Yıl 3 Ay Hapis
Erzurum'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) sohbet toplantılarına katıldığı, örgüte maddi destek sağladığı ve kitaplarının arasında örgüt elebaşı Fetullah Gülen için duanın yazılı olduğu belge ele geçirildiği iddiasıyla yargılanan eski profesör Halil İbrahim Haliloğlu, "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 6 yıl 3 ay hapisle cezalandırıldı.
Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanık Haliloğlu ile avukatı Ülker Çalışkan katıldı.
Esas hakkındaki son görüşünü açıklayan cumhuriyet savcısı, sanık Haliloğlu'nun "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan cezalandırılmasını ve hükümle tahliye edilmesini talep etti.
Sanık avukatı Çalışkan, esas hakkındaki mütalaaya karşı yaptığı savunmada, müvekkilinin beraatine karar verilmesini, mahkeme aksi kanaatte ise hükümle tahliye edilmesini talep etti.
Son sözü sorulan Haliloğlu ise "Üzgünüm, kırgınım ve dağdaki silahlı teröristle bir tutulmaktan son derece üzgün ve sıkıntılıyım. Bir kısım kişilerin sadece mesleki husumetlerinden dolayı yaklaşık 16 aydır mağdurum, kesinlikle suçsuzum." dedi.
Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanık Halil İbrahim Haliloğlu'nu "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan önce 5 yıl hapse çarptırdı.
Terörle Mücadele Kanunu kapsamında artırıma giderek sanığın cezasını 7 yıl 6 aya çıkaran heyet, ardından sanığın sabıkasız oluşu nedeniyle verilen cezada indirime giderek Haliloğlu'na sonuç olarak 6 yıl 3 ay hapis verdi.
Heyet, Haliloğlu'nun tutuklu kaldığı süreyi dikkate alarak tahliyesine karar verdi.
İddianameden
Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, tanık beyanlarına göre sanık Halil İbrahim Haliloğlu'nun Atatürk Üniversitesinde FETÖ yapılanmasında önemli bir yerinin olduğu, örgütün sohbet toplantılarına katıldığı, burs ve kurban bağışı altında maddi destek sağladığı, terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'in 25 Aralık 2013'te "Bank Asya'ya sahip çıkılması" konusundaki talimatından sonra yeni katılım hesabı açtırdığı, evindeki aramada Fetullah Gülen tarafından yazılan kitaplar ele geçirildiği, kitapların arasından Fetullah Gülen için dua edilen metnin yazılı olduğu belge ele geçirildiği yer alıyordu.
İddianamede, Haliloğlu'nun "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi talep ediliyordu.
2- Kullanmadım" Dediği Bylock'tan 229 Mesaj Gönderen Sanığa 6 Yıl 3 Ay Hapis
Erzurum'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) kapsamında hakkında dava açılan, bir dönem örgütle bağlantılı dershanede öğretmenlik yapan ve "kullanmadım" dediği örgütün gizli haberleşme programı ByLock üzerinden 229 mesaj gönderdiği tespit edilen Esra Akay, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 6 yıl 3 ay hapisle cezalandırıldı.
Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Esra Akay ile avukatı Ülker Çalışkan katıldı.
Cumhuriyet savcısı celse arasında sunduğu esas hakkındaki mütalaasında, sanık Akay'ın "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan cezalandırılmasını ve sanığın tutuklu kaldığı süre ve hakkında toplanan deliller dikkate alınarak hükümle birlikte tahliye edilmesini talep etmişti.
Sanık avukatı Çalışkan, esas hakkındaki mütalaaya karşı yaptığı savunmada, iddia makamının, ByLock ve Bank Asyayı gerekçe göstererek mahkumiyetine karar verilmesini talep ettiğini belirterek, "Müvekkilimin üzerine atılı fiili işlediğine dair hiçbir delil yoktur. Sanığın öncelikle beraatine karar verilmesini, aksi kanaatte ise hükümle beraber tahliyesine karar verilmesini talep ediyorum." dedi.
Son sözü sorulan Akay, "Ben terörist değilim." ifadesini kullandı.
Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanık Esra Akay'ı "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan önce 5 yıl hapse çarptırdı.
Terörle Mücadele Kanunu kapsamında artırıma giderek sanığın cezasını 7 yıl 6 aya çıkaran heyet, ardından sanığın sabıkasız oluşu nedeniyle verilen cezada indirime giderek Akay'a 6 yıl 3 ay hapis verdi.
Heyet, Akay'ın tutuklu kaldığı süreyi dikkate alarak hükümle birlikte tahliyesine karar verdi.
İddianameden
Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz'da ülkede yapmaya çalıştığı ve başarılı olamadığı kalkışma girişimi sonrasında, örgütün bitirilmesi ve sorumluları ile örgüt mensuplarının yakalanmaları amacıyla tüm ülkede Cumhuriyet Başsavcılıklarınca soruşturmalar başlatıldığı yer alıyordu.
Erzurum'da 15 Temmuz'dan sonra İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğünce FETÖ/PDY'nin gizli mesajlaşma programı "ByLock" kullanan kişilerin tespiti amacıyla araştırma yapıldığının anlatıldığı iddianamede, sanık Esra Akay'ın "ByLock" programı kullandığının tespit edilmesi üzerine hakkında FETÖ/PDY üyeliği suçundan soruşturma başlatıldığı belirtiliyordu.
İddianamede, Akay'ın 17-25 Aralık'tan sonraki süreçte kendi isteğiyle FETÖ/PDY'nin gizli mesajlaşma programı "ByLock"u kullandığı ve örgütle bağlantılı sendikada üyeliğinin bulunduğu kaydedilerek, sanığın "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyordu.
3- Erzurum'daki "Yasa Dışı Dinleme" Davası
Erzurum'da, "yasa dışı dinleme" iddialarına ilişkin, aralarında eski Erzurum Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Hurşit Uçak ile "böcek davası" hükümlüsü, eski Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Şube Müdür Yardımcısı Sedat Zavar'ın da bulunduğu 20 sanığın yargılanmasına devam edildi.
Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada tutuklu sanık Ferdi Kaldı ile sanık avukatları hazır bulundu. Tutuklu sanıklardan, Seydişehir T Tipi Cezaevinde bulunan Hasan Altıntaş ve Sincan 1 Nolu L Tipi Cezaevindeki Yücel Bilgiç ile Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlantı kuruldu.
Cumhuriyet savcısı, mütalaasında tutuklu sanıklardan Altıntaş'ın etkin pişmanlık kapsamında verdiği bilgiler ve tutuklulukta geçirdiği süre göz önüne alınarak tahliyesine, diğer sanıklar Serdar Doğan ve Yücel Bilgiç'in tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.
Sanık Kaldı, savunmasında, hakkında beyanda bulunan tanık O.B'nin çelişkili beyanları olduğunu ileri sürdü.
Tanık O.B'nin kendisi hakkında sohbetlere katıldığı yönündeki beyanının doğru olmadığını öne süren Kaldı, şunları ifade etti:
"Tanık O.B. kendisini kurtarmak adına beyanlarda bulunmuştur. Sohbetlerde bulunduğum söyleniyor ama kiminle, ne zaman ve nerede katıldığım söylenmiyor. Bu da soyut beyan olduğunu gösteriyor. Örgütle bir bağlantım yoktur. Tanık beyanları dışında örgütle bağlantılı olduğuma yönelik delil bulunmamaktadır. Bank Asya'ya yatırım amaçlı para yatırmıştım. Cumhurbaşkanımızın talimatı sonrasında bankadaki paramı çekerek başka bankaya yatırdım."
Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Hasan Altıntaş ve Ferdi Kaldı'nın tahliyesine karar vererek eksiklerin tamamlanması amacıyla duruşmayı erteledi.
Davanın geçmişi
Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca, "yasa dışı dinleme" iddialarıyla ilgili soruşturma kapsamında, 29 Aralık2014'te Ankara, İstanbul, Kahramanmaraş, Bolu ve Düzce'de gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonda, eski Erzurum Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Hurşit Uçak ile emniyet amirleri Serkan Doğan, Soysal Aktürk, Yücel Bilgiç ve eski başkomiser Aslan Kartal gözaltına alınmıştı.
Savcılıkça hazırlanan 162 sayfalık iddianamenin kabul edilmesiyle, Uçak ile emniyet amirleri Doğan, Aktürk, Bilgiç ve başkomiser Kartal ile Romanya'da yakalanan Sedat Zavar ile diğer 14 sanık hakkında, "haberleşmenin gizliliğini ihlal", "kişisel verilerin kaydedilmesi", "kamu görevlisinin resmi evrakta sahteciliği", "suç uydurma", "suç işlemek maksadıyla örgüt kurma, yönetme ve üye olma" suçlarından 25 yıldan 130 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.
Yargılama aşamasında sanıklardan Serdar Doğan, Hüseyin Topal, Mehmet Gökçe, Serdar Aydın, Yusuf Çilingir, Serdar Erkan, Cengiz Çiçek, Kenan Kılıç, Aslan Kartal, Yücel Bilgiç, Gürhan Koca ve Hasan Altıntaş'ın, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) gizli haberleşme programı "ByLock" kullanıcısı oldukları tespit edilmişti.