Erzurum'da 576 kadın devlete sığındı

Erzurum’da bu yıl erkek şiddetinden ve istismardan kaçan 576 kişi devlete sığındı. Bu yıl fiziksel şiddete yeni iki ayrı suç eklendi. Kadınlar, ısrarlı takip ve siber şiddet nedeniyle kadın sığınma evine yerleştirildi.

Erzurum Güncel- Erzurum’da bu yıl erkek şiddetinden ve istismardan kaçan 576 kişi devlete sığındı. Bu yıl fiziksel şiddete yeni iki ayrı suç eklendi. Kadınlar, ısrarlı takip ve siber şiddet nedeniyle kadın sığınma evine yerleştirildi.

Erkek şiddetinden ve istismardan kaçan yüzlerce kadın, çocuklarıyla birlikte devlete sığındı. Kadına yönelik şiddet olaylarında karnesi pekiyi olmayan Erzurum’da bu yıl 310 kadın beraberindeki 266 çocuk ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Konuk Evi’nde koruma altına alındı. Geçtiğimiz yıl ise 383 kadın ve beraberindeki 319 çocuk devlete sığınmıştı.

Dünya genelinde ve Türkiye’de ciddi bir sorun haline gelen kadına yönelik şiddet, artık devletin de önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Bu kapsamda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının, ülke genelinde oluşturduğu Kadın Konuk Evleri ve ŞÖNİM Merkezlerinin sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor.

‘0 tolerans’ ilkesi ile çalışıyoruz

Kadına yönelik şiddeti önlemek adına yapılan çalışmalara değinen Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Müdürü Şükran Gökdaş, ‘0 tolerans’ ilkesi ile çalıştıklarını kaydederek, kadınların barınma sıkıntısı yaşayıp ya da şiddete maruz kaldıktan sonra Kadın Konuk Evlerine başvurduğunu ifade etti.

40 kapasite ile hizmet verdiklerini dile getiren Gökdaş, “2023 yılında 576 kişi Konuk Evimizden hizmet aldı. Bu sayının 310’ununu kadınlarımız geri kalanı ise çocuklar oluşturuyor. Genelde bu evimize gelenler ya eşinden şiddet gören ya da sosyo ekonomik yoksunluk yaşayan kişiler oluyor ve beraberlerinde çocuklarını da getirebiliyorlar” dedi.

Gizlilik esas

Kadın Konuk Evi’nde gizlilik esasına göre çalışıldığını söyleyen Şükran Gökdaş, süreci ise şöyle anlattı: “Devlete sığınan kadın ve çocukların hem kimlikleri hem de kaldıkları yer büyük bir gizlilikle korunuyor. Kadın beyanının esas alındığı merkezde şiddet öyküsüne göre bir gelecek planı çizilerek, harekete geçiliyor. Kuruma kabul edilen kadınların şiddetsiz bir ortamda yaşadıkları travma ile başa çıkabilmeleri, yeniden sağlıklı ilişkiler sürdürebilmelerine destek olunuyor. Mesleki çalışmalar yapılarak kadın konukevlerinden ayrıldıktan sonra yaşamlarını kendi talepleri doğrultusunda sürdürmelerine yönelik her türlü hizmet sunuluyor.”

Türkiye’nin dört bir yanında hizmet veriyorlar

Şiddeti önlemek adına çalışan bir diğer birim olan ŞÖNİM Merkezlerinden de bahseden Gökdaş, Türkiye genelinde 82 tane ŞÖNİM Merkezinin olduğuna dikkat çekti. Bu noktalarda kadınlara hukuki, psiko sosyal destek, önleyici hizmetler gibi destekler verdiklerini dile getiren Şükran Gökdaş, 2023 yılında 3 bin 13 kişiye hizmet verildiğini kaydetti.

Şiddetin türü değişti

Son yıllarda sosyal medyayla birlikte kadınların şiddete karşı seslerini daha fazla çıkarttıklarını söyleyen Şükran Gökdaş, “Artık kadınlarımız daha bilinçli bundan dolayı yaşadıkları şiddeti dile getirmede ve hakkını arama noktasında daha cesurlar. Bu noktada sosyal medyanın gücü çok fazla. Kadınlar susmuyor ve bizler şiddete maruz kalanların daha görünür oldukları hallerine şahit oluyoruz. Artık geldiğimiz noktada şiddetin türlerinin de değiştiğini görüyoruz.

Bu duruma ek olarak eskiden şiddet diyince aklımıza direkt fiziksel bir şey gelirken şimdi ise birçok çeşidiyle karşı karşıya kalıyoruz. Bunlardan ısrarlı takip, siber şiddet son dönemde sıklıkla karşılaştığımız türlerinden sadece birkaçı. Artık sosyal medyadan yapılan ısrarlı takipler, kişinin isteği dışında gönderilen fotoğraflar ya da çalıştığı iş yerine hediyeler gönderme gibi durumlar siber şiddete girip ısrarlı takibe dönebiliyor.” diye konuştu.

Belediyeler konuk evi açmak zorunda

Şiddetin her türlüsüne karşı mücadele verdiklerini ve çalıştıklarının altını çizen Gökdaş, nüfusu 100 binin üzerindeki belediyelerin konuk evi açma konusunda hukuki bir zorunluluğu bulunduğuna da değinerek “Bu konuda yapılmış bir girişim yok. Bizler şiddet mağduruna hizmet verirken bunun yanısıra maddi yetersizlikten bizlere başvuranlarıda gözetiyoruz. Böyle bir konuk evinin varlığı bizleri rahatlatacaktır. Bize bu tarz başvuranları yönlendirebiliriz.” dedi

Pusula

Erzurum Haberleri

Hınıs'ta okuyan öğrencilerin kalplerine dokunan ziyaret