Erzurum Güncel- Kurulduğu günden bu yana yardım etmek isteyenlerle hayırda buluşan Ebu İshak Vakfının Başkanı Mahmut Yılmaz, “Nereden gelirse gelsin yardım yapmak isteyenin yardımını kabul ederiz, ihtiyacı olan her kim olursa olsun yardımını ulaştırırız. Ne ayrım yaparız ne de bağ kurarız” dedi.
Manolya BULUT-PUSULA
Erzurum’da 1991 yılında kurulan ve adını yaptığı hayır işleriyle bilinen Ebu İshak Kazeruni’den alan Ebu İshak Vakfı, paylaşmanın ve yardımlaşmanın ayı Ramazan’da da yüzleri güldürüyor.
İhtiyaç sahibi ailelere günlük ekmek, sıcak yemek dağıtımı dışında giysi, gıda ve çocuklara eğitim desteği de sağlanan vakfın çalışmaları çevre illere de ulaşıyor. Erzurum’da şehir merkezi ve tüm ilçeleri dışında Ağrı, Trabzon, Van, Bayburt gibi illerde de kayıtlı ihtiyaç sahibi ailelerle birlikte 2021 yılında 38 bin 521 aileye ulaşıldı. Yardımlar toplamda 9 milyon 434 bin 522 TL’yi buldu.
‘Biz talep etmeden yardımlar bize ulaşır’
Vakfın 8 Nisan 2022’de yapılan genel kurulunda seçimler sonucunda başkanlığa seçilen ve kurucu üyeler arasında da yer alan Başkan Mahmut Yılmaz, “Aileleri belirlerken bize başvurular geliyor. Vakfımızda çalışan sivil müfettişlerimiz var. O kişinin veya ailenin oturduğu yeri, kimlik numarası gibi bilgileri alıyoruz. Herhangi bir yerden yardım alıp almadığına dair bilgi topluyoruz. Eğer hiçbir yerden yardım almıyor ve hakikaten mağdur durumdaysa yardım yapıyoruz. Ekmek, sıcak yemek, giysi, gıda, varsa çocuklara eğitim destekleri yardımları yapıyoruz. Hem nakdi hem iaşe olarak da yardımlarımızı götürüyoruz. Biz vakıf olarak kurulduğumuz günden beri diğer kuruluşlar gibi kimseden para istemeyiz. Gidip vakfımıza yardım eder misiniz diye söylemeyiz. Asla da demeyiz, talep de bulunmayız. Bize kişiler bizzat kendisi gelerek yardımda bulunur. Zekâtını verir, kurbanını, adağını kestirir. Biz kişiye de bu konuda detaylı bilgilendirmeyi yaparız. Bu vakfımızın güvenilirliğini ortaya koyar. Biz onlara gitmesek de onlar bize gelir. Bizim adımızla giden olursa ya bize ya da emniyetimize bildirsinler” dedi.
Ne ayrım yaparız ne de bağ kurarız
Vakıfta görevli 48 kişinin çalıştığını söyleyen Yılmaz, yönetimdeki 7 kişinin gönüllülük esası ile görev başında olduğunu belirterek, “İlk yıllarda birkaç arkadaş bir araya gelerek kime nasıl yardım edebiliriz diye düşündük. Bu işe gönül vererek bir araya gelindi. İnsanlar kağıt toplayarak onu paraya çevirerek fakir fukaraya yemek yedirdik. Sonra büyüdü. O gün 5-10 kişiye ulaşırken şimdi yılda nerdeyse 40 bin insana ulaşıyoruz. Vakfımız Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlı. Vakıflar statüsünde faaliyet yürütmekte. Bağlı olduğumuz tek kurum burasıdır. Bizde başka söz sahibi bir kuruluş, siyasi parti, cemaat ya da kişi yok. Başka bir yerle uzaktan yakından bağımız yok. Bunun bilinmesini istiyoruz. Nereden gelirse gelsin yardım yapmak isteyenin yardımını kabul ederiz, ihtiyacı olan her kim olursa olsun yardımını ulaştırırız. Ne ayrım yaparız ne de bağ kurarız.
Ülke çapında yardım
Afet olaylarında da bölgeye yardım götürdüklerini aktaran Yılmaz, şunları söyledi; “Ülke çapında da meydana gelen afetler için de acil durum bünyemizde ihtiyaca göre mobil aşevi hizmeti veya insani yardım hizmeti de yürütüyoruz. Elazığ depreminde, İzmir depreminde oradaydık. Suriye’ye tırlarla insani yardımlar götürdük. AFAD’la ve İstanbul Hüdayi Vakfı ile koordine halde ortak çalışmalar yürüttük.”
Adını vakıfta yaşatıyorlar
Vakfın isminin çıkış öyküsünü de anlatan Yılmaz, “Ebu İshak Kazeruni Hazretlerinden gelir. Bu zat İran bölgesinde 600’lü yıllarda yaşamış. İlk Müslümanlardan biri. Kendisini hayır işlerine vakfetmiş. Fakir fukaraya ulaşmak için hayatını adamış. Vakıf adamı olarak bunları yürütmüş. Sonra adıyla Anadolu’da birçok ilde vakıf hizmetleri yürütülmüş. O günlerden kalma kültürümüze yansımış. Biz de adını vakfımızda yaşatmak istedik” dedi.