Erzurum Güncel- Erzurum bu sıkandalı konuşuyor. Şehri yönetenler ve organizyasyonu gerçekleştirenler suskunluklarını koruyor. Erzurum kamuoyu cevap bekliyor. Bazı gazeteler ise çeşitli sanaryolar üretmeye başladı.
Erzurum Kongresi’nin 100’üncü yıl dönümü etkinlikleri kapsamında bar ve cağ kebabında rekor denemesi yapıldı. 200’e yakın profesyonel halk oyuncusu ve vatandaş kent meydanında bar tuttu. Ustaların hazırladıkları 3 metrelik cağ kebabı, özel ocakta pişirildi. Açıklananın aksine ağırlığı konusunda tartışmalara neden olan cağ kebabı, basın mensuplarının alandan ayrılmasının ardından vatandaşlara dağıtılmayarak kamyonete yüklenip götürüldü.
Manolya BULUT-PUSULA
23 Temmuz 1919’da yapılan Erzurum Kongresi’nin 100’üncü yılı etkinlikleri kapsamında Kent Meydanında düzenlenen etkinlikler renkli görüntülere sahne olurken tartışmaları da beraberinde getirdi. Organizasyon komitesinin etkinlik öncesi Erzurum’daki cağ kebap firmaları ile yaptığı toplantıda alınan kararların aksine hareket etmesi, ünlü cağcıların tepkisini çekti.
Yüzlerce kişi bar oynadı
Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemal Almaz, 23 Temmuz Kongresi’nin 100’üncü yılı etkinlikleri kapsamında 88 ayrı program düzenlendiğini söyledi. Yüzlerce Erzurumlunun katıldığı etkinlikte rekor denemesi için 200’e yakın folklorcu bar tuttu. Erzurum Valisi Okay Memiş, Erzurum Kongresi etkinliklerinin festival havasında gerçekleştirildiğini söyledi. 10’a yakın halk oyunları ekibinin rekor denemesine katıldığını belirten Vali Memiş, etkinliklerin 23 Temmuz’a kadar devam edeceğini bildirdi. Bar gösterisinin ardından bu kez vatandaşlar çalan müzik eşliğinde atabarı oynamaya başladı. Vali Okay Memiş, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fevzi Polat da vatandaşlarla atabarı oynayarak halay çekti.
Erzurum deyince!
Etkinliğe dair konuşan Vali Memiş, “Erzurum sadece cağ kebabıyla sadece kadayıf dolmasıyla değil kültürüyle tarihiyle başka vilayet. Nene Hatunuyla, İbrahim Hakkı Hazretleriyle, Alvarlı Efesiyle, Kara Fatmalarıyla Kurtuluş Savaşında ve birinci dünya savaşında büyük kahramanlıklar göstermiş bir il Erzurum. Erzurum deyince bazı insanların aklına sadece kış turizmi gelebilir ama bizim aklımıza Erzurum deyince yiğitlik geliyor, Erzurum deyince dadaş kültürü mertliği geliyor, Erzurum deyince bizim aklımıza emperyalist güçlere düşman kuvvetlere Anadolu’nun kapısını kapatan bir şehir geliyor. Dolayısıyla biz bu 100. yıl etkinliklerini bir festival havasıyla bir coşkuyla kutluyoruz. Valiliğimiz, Belediyemiz, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz, bütün sivil toplum kuruluşlarıyla beraber bugünde burada yaklaşık 10 a yakın folklor derneğiyle adeta bir rekor denemesi yapıyoruz. Erzurum dadaşla beraber buranın bir estetik oyunu olan bar oyununu oynuyor. Bu vesileyle bu yurdun kurtuluşunda, bölünmez bütünlüğünde hayatını kaybeden, bu mücadelede hayatını kaybeden bütün şehitlerimize Allahtan rahmet gazilerimize de şifalar, hayırlı uzun ömürler diliyorum” dedi.
Dağıtılmadan kamyonet ile götürüldü
Barda rekor denemesinin ardından özel şişte hazırlanan 3 metrelik cağ kebabı, vinç yardımı ile ocağa yerleştirildi. Pişirilen kebabı ilk olarak Vali Okay Memiş kesti. Hazırlanan cağ kebabı kuyruğa giren vatandaşlara dağıtılmaya başlandı. Ancak cağ kebabı almak isteyen yüzlerce vatandaş bir süre sonra hayal kırıklığı yaşadı. Cağ kebabı vuran özel işletme yüzlerce kiloluk cağ kebabını bir kamyonete yükleyerek alandan götürdü. Cağ kebabı almak için bekleyen çoğunluğunu çocuk ve kadının oluşturduğu kalabalık ise elleri boş halde evlerinin yolunu tuttu.
Bu durum karşısında tepkilerini dile getiren vatandaşlar, olaya tepki göstererek, “ Fotoğraf ve görüntü çekiminin ardından 50 kilosunu bile dağıtmadan apar topar alıp götürdüler. Eğer dağıtılmayacaksa neden günlerdir halkın katılımını sağlamak için duyuru yapıyorlar? Yüzlerce insan burada bir tane cağ almak için bekledik. Protokol gidince vatandaşa dağıtmayı kestiler. Burada bekleyenlere çok ayıp ettiler” diye konuştular.
Cağ kebap işletmeleri tepkili
Hafta sonu yapılan etkinlik öncesi organizasyon komitesi Erzurum’da faaliyet gösteren cağ kebabı firmaları ile toplantı yaparak, organizasyona katkı sağlamalarını istedi. 9 firma temsilcisinin katıldığı toplantıda her türlü desteği hiçbir ücret talep etmeden vereceklerini belirten cağ kebabı işletmeleri, ancak teknik olarak 919 kiloluk cağ kebabım vurulamayacağını ifade ettiler. Bu miktarda cağın pişirilmesinin de mümkün olmayacağını anlatan işin erbapları, onun yerine metrelerce uzunluğunda cağ kebabı stantlarının kurulmasını, bunun hem görsel olarak hem de pişirilip halka dağıtılmasının daha uygun olacağını söylediler. Toplantıda konuşulanların tam aksi hareket eden Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü yetkilileri, ünlü çağcıları yok sayarak etkinliği bir firma üzerinden yaptı. Bu duruma tepki gösteren Erzurumlu cağcılar, “ Bizler uzun yıllardır bu sektörde hizmet veriyoruz. Hiçbir beklentimiz yok, ama bizlerin yok sayılması üzücü” diye görüşlerini dile getirdiler.
İşte o tepkiler:
Kemal Koç ( Koç Kebap)
Cağ kebabını 1982 yılından itibaren Türkiye’ye tanıtan ilk isim benim. O tarihlerde ülke genelinde bu tadı bilen yoktu. Bizlerin şahsi gayretleri ve ulusal medya ile olan ilişkilerimiz ile cağ kebabını tüm ülke tanır hale geldi. Bizleri toplantıya çağırıp sonradan yok saymalarına çok üzüldüm. Erzurum’da 55 cağ kebabı işletmesi var. Bunları yok saymak bir kişi üzerinden hareket etmek çok yanlış. Bizler her türlü desteği vereceğimiz söyledik, hatta 50’şer kilo et hazırlayacağımızı bildirdik. Önemli olan Erzurum Cağ Kebabının tüm ülkeye tanıtılması, hiçbirimizin reklamı yapılmadan Erzurum Valiliği veya Turizm İl Müdürlüğü himayesinde yapalım dedik. Ama son anda ne oldu ise bizleri yok saydılar ve bir firmanın reklamını yaptılar, üzüldük” diye konuştu.
Recai Emeç ( Hacı Baba )
Keşke bizi o toplantıya hiç çağırmasalardı. Kendi başlarına bir organizasyon yapsalardı inanın bu kadar üzülmezdim. Ama siz hem toplantı yapıp çağırıyorsunuz hem de hiçbir şeye karıştırmadan son anda ‘siz yoksunuz’ diyorsunuz, olacak iş değil. Ben o toplantıda teknik olarak 919 kilo etin vurulamayacağını söyledim. İşin olurunu da anlattım, orada bulunan tüm arkadaşlarımız da bizlere hak verdiler. Ancak Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemal Almaz Beyefendi gerekirse 400-500 kilolu bir cağ kebabının vurulacağını ancak açıklamanın 919 kilo olarak yapılacağını söyledi. Bizler buna karşı çıktık, sonuçta bir firma üzerinden yaptılar ve 300-400 kiloluk bir kebabı 919 kilo olarak lanse ettiler. Keşke bizi hiç karıştırmadan kendileri yapsaydı bu kadar dokunmazdı.
Muammer Tanhaş (Muammer Usta)
Toplantıya bizi de davet ettiler ve destek istediler. Erzurum söz konusu olunca her türlü desteği hiçbir karşılık beklemeden vereceğimizi ilettik. Zaten yıllardır ulusal medyada kendi imkanlarımız ile gerek kadayıf dolması gerekse cağ kebabımın reklamını yapıyoruz. Sayın Valimiz şehrimizin tanıtımı için elinden geleni yapıyor, gerçekten kendini bu şehre adamış bir isim. Organizasyonun da iyi niyetle yapıldığı tartışılmaz. Bizim itirazımız bizlerin toplantıya çağrılıp sonradan yok sayılmamız ve bir firma üzerinden gidilmesi. Hiç birimiz reklam yapma niyetinde değiliz. Hatta yalnızca Erzurum Valiliği nezdine olsun dedik. Hatta 919 kiloluk bir cağ kebabının teknik olarak imkansız olacağını anlattık ve önerilerimizi anlattık. 300-400 kiloluk bir cağ vurup 919 diye lanse edilmesi yanlış, bir firmanın reklamının yapılması yanlış. Söz konusu Erzurum ise şehrimizde faaliyet gösteren 55 işletmede bir ucundan tutmalıydı.
Sosyal medyadan tepki gösterdiler
Öte yandan MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı Fuat Demir, sosyal medya hesabından yayınladığı mesajında organizasyonun şekline tepki gösterdi. Demir Mesajında “ Yöremize ait dünya markası olan Oltu çağ kebabının ve patentli bir markanın patenti de Oltu Sanayi ve Ticaret Odası’na ait bir markayı utanç verici bir şekilde sunum ve arz edilmesini kınıyorum” ifadelerini kullandı.
Büyük Birlik Partisi İl Başkanı Yener Gözütok ise etkinlikte cağ kebabının vatandaşlara dağıtılmadan alandan götürülmesini eleştirerek, Twitter hesabından “ Erzurum’da gününü sorusu,919 kg cağ kebap neden halka dağıtılmadı? Bir açıklama yapılır ise kimse zan altında kalmaz” mesajını paylaştı.