Gazete Güncel- Ülkenin batısında havaların ısınmasıyla artan yangınlar endişe verirken Erzurum’daki uygulama memnuniyetle karşılandı.
Erzurum Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ile Orman Bölge Müdürlüğü’nün ortak çalışmasıyla şehir merkezine uzakta bulunan ormanlık alana sahip köylere su tankerleri yerleştirildi. Toplamda 65 köye 3 ton kapasiteli birer su tankeri hibe eden ekipler, her köyde bir kişiyi de gönüllü itfaiyeci seçti. Ekiplerin olay yerine gidene kadar yangına ilk müdahale edecek olan gönüllü itfaiyeciler, gerekli eğitimleri de aldı.
Anında müdahale
Erzurum Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Şube Müdürü Muhammet Bozdemir, “2018’den itibaren köylere su tankerlerini dağıtıyoruz. 65 adet tankerin ve 250 köye kurduğumuz hidrantların bakımını her yıl düzenli olarak yapıyoruz. Çıkabilecek her türlü yangına hazırız. Bazı köylerimizi kardeş köy ilan ettik. Kardeş köylerde çıkabilecek herhangi bir yangında itfaiye gönüllülerimiz biz gelene kadar olaya hemen müdahale edebilir” dedi.
Şehir merkezindeki olaylara en fazla 6 dakikada, kırsal alanlara ise ortalama 17 dakikada müdahalede bulunduklarını belirten Bozdemir, “Üç merkez ilçemiz ile 17 ilçemizde itfaiye noktalarımız var. Yangına en yakın merkezimiz hemen olaya müdahale için yola çıkıyor” ifadelerini kullandı.
Gönüllü ekiplerimiz var
İlçelerde 320 kişilik gönüllü arama kurtarma ekiplerinin olduğunu dile getiren Bozdemir, “Sayıları 15-20 kişi arasında değişen gönüllü ekiplerimiz var. Hepsini koruyucu elbiseleri ve gerekli malzemeleri ilçe merkezlerimizde temin edildi. Bir olay durumunda ekiplerimizle koordineli şekilde çalışmalarını sürdürüyorlar” dedi.
‘Eğitimler veriyoruz’
Vatandaşları bilgilendirmek için sürekli eğitimler verdiklerini anlatan İtfaiye Daire Başkanlığı Şube Müdürü Muhammet Bozdemir, “Halkımızı oluşabilecek her türlü doğal afet için bilinçlendirmeye çalışıyoruz. 2023 yılında 5 bin vatandaşımıza yangından korunma eğitimi verdik. Bu yıl da sayımız 2 bine yaklaştı. Eğitim-Öğretim döneminin başlamasıyla beraber eğitimlerimiz artacak” şeklinde konuştu.
Afete hazırlar
Depolarında Erzurum’un on yıllık afet malzemesinin bulunduğunu vurgulayan Bozdemir, “Erzurum’un önümüzdeki on yıl için afetlerde kullanılabilecek bütün malzemeler depomuzda mevcut. Hortumdan küreğe, ağaç kesme makinesinden barete ve daha birçok malzeme hazır olarak bekliyor. Türkiye’de her yerde olmayan kazaya müdahale ekipmanlarımız da mevcut” dedi.
‘Bu yıl 2 bin 237 olaya müdahale ettik’
Erzurum İtfaiyesi olarak 24 bin 741 kilometrekare alandan sorumlu olduklarını vurgulayan Bozdemir, “2022 yılında 5 bin 38, 2023’de 4 bin 427 ve bu yıl ise şimdiye kadar 2 bin 237 olaya müdahale ettik. Bu aylarda yılın diğer aylarına nazaran daha çok yangın vakası ile karşılaşıyoruz” diye konuştu.
‘112’yi arayalım’
Bir afet durumunda hemen 112’nin aranmasını söyleyen Bozdemir, “112 acil çağrı hattı arandığı zaman İtfaiye ile alakalı bir durum olsa bile ekiplerimiz ile beraber ambulans ve jandarma ekipleri de haberdar olup hareket edebiliyor. Halkımız 112’yi kullanmaya özen göstermelidir” ifadelerini kullandı.
Ali Kaya/ Pusula