Erzurum'da Emekliler isyanda!

Emekliler Derneği Erzurum Şube Başkanı Zekeriya Araz, “TÜİK'in açıklamış olduğu hayali bir rakamdır. Piyasa araştırması yapılmadan verilen talimatlar doğrultusunda bir rakam açıklanıyor” dedi.

Gazete Güncel- Emekliler, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK)  açıkladığı Ağustos ayı enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmadığını görüşünde. Emekliler Derneği Erzurum Şube Başkanı Zekeriya Araz, açıklanan yüzde 2,47 Ağustos enflasyonu gerçek bir enflasyon rakamı olmadığını ifade etti.

‘Hayali bir rakam’

TÜİK'in açıklamış olduğu rakamların hayali olduğunu vurgulayan Başkan Araz, “Ağustos enflasyonu aylık bazda yüzde 2,47. Ancak bu, gerçek enflasyon değil. Bugün piyasada enflasyonu baz alırken hangi ürünlerin dikkate alındığına ve neye göre değerlendirildiğine bakılmıyor. Piyasa araştırması yapılmadan, TÜİK'e verilen talimatlar doğrultusunda bir rakam açıklanıyor. Açıklanan yüzde 2,47 Ağustos enflasyonu gerçek bir enflasyon rakamı değil” dedi.

‘Emekli maaşı düşük tutulmaya çalışılıyor’

Emeklilerin maaşlarına 6 aylık enflasyon rakamlarına göre fark verildiğini dile getiren Araz, “ Ancak bu artış, TÜİK'in ve yetkililerin çabaları sonucunda düşük tutulmaya çalışılıyor, emekliler perişan ediliyor. TÜİK'in açıkladığı rakamlar gerçek değil ve emeklilere herhangi bir faydası yok. Bu enflasyon oranında emekli zaten mağdurken, şimdi daha da mağdur duruma düşüyorlar. Yılbaşına kadar bekleyeceğiz. Ancak altı aylık enflasyon yüzde 20'yi bulmazsa, bugün 12 bin 500 TL maaş alan bir emekliye yüzde 20 enflasyon farkı verilirse, sadece 2 bin TL artış olacak. En düşük emekli maaşının, bugünkü şartlara göre 20 bin TL altı olmaması gerekiyor. Normal bir yaşam standardını sürdürebilmesi için emeklinin en az 20 bin TL maaş alması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

‘Asgari ücretle eşitlemek istiyorduk’

Hükümetten taleplerinin yılbaşında asgari ücret açıklanınca en düşük emekli maaşını asgari ücretle eşitlemek olduğunu ifade eden Araz, “Asgari ücret 17 bin 2 TL olarak açıklandı. Bizim en düşük emekli maaşımız ise 10 bin TL'ye çekildi. Daha sonra bu rakam 12 bin 500 TL'ye çıkarıldı, ama bu bile normal maaşları yansıtmıyor. Emeklilerin maaşları aslında 6 bin 800 TL, 7 bin TL civarında. Aradaki farkı devlet hazineden karşılıyor. Ancak, 3 bin 500 TL farkla en düşük emekli maaşı bile bugün şartlarda yeterli değil. En düşük düzgün ev kirası 10 bin TL'den aşağı değilken, 12 bin TL maaş alan bir emekli, 8 bin TL kira verirse 4 bin 500 TL ile nasıl geçinecek? Üstelik memleketimiz kış memleketi. Elektrik, su, doğalgaz faturaları aylık 3 bin TL'yi buluyor. Kısacası, emeklilerin yaşam şartları gerçekten çok zor” diye konuştu.

Ali Kaya/ Pusula

Erzurum Haberleri

REKTÖR HACIMÜFTÜOĞLU’NDAN TÜMGENERAL ALTUĞ’A HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ
Vali Çiftçi: "Gaziler bize gurur dolu bir tarih emanet etti"