Erzurum Güncel- Yıllar önce Şahappaşa Tabyası’nda vatani görevlerini tamamlayan eski askerler, ziyaret ettikleri kışlanın kaderine terk edilmesine tepki gösterdi. Edirne Hıdırlık Tabyası’nın müze olmasını örnek gösteren eski askerler, Erzurum’da da bir benzerinin uygulanmasını istediler.
Manolya Bulut-Pusula
Erzurum’da 1980’li yıllarda askerlik yapan vatandaşlar, Şahappaşa Tabyası’nın son halinden dolayı yetkililerin bir an önce harekete geçmesini istediler.
Ülke savunmasında geçmişte önemli görevler üstlenen tabyalar, bugün bakımsızlıktan adeta dökülüyor. Tarihte önemli görevler üstlenen ve uzun yıllar Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sorumluluğunda olan tabyaların, askerin çekilmesiyle birlikte kaderine terkedilmesi, duyarlı vatandaşları üzüyor.
“Tabyamızın hali içler acısı”
Tabyada 40 yıl önce askerlik yapan Muharrem Zeki Artan, taburlarının 1992’de lağv edilmesinin ardından kaderine terk edildiğini söyleyerek, “Bundan 40 yıl önce Erzurum 4.Topçu Taburu Şahappaşa Tabyası’nda askerlik yapmış olan bugün yaşları 60’ların üzerinde olan bir arkadaş grubuyuz. Whatsapp’ta Şahappaşa Tabyası ismi ile bir araya gelerek geçmişi yâd ediyor, zaman zaman değişik şehirlerde buluşup hasret gideriyoruz. Erzurum’daki Şahappaşa’dan yolu geçen askerler olarak, gördüğümüz manzara içimizi sızlattı. Tabyamızın etrafının pislik içinde olmasını, tinercilerin mekanı haline gelmesi çok üzücü” dedi.
Binlerce sivil şehit oldu
Şahappaşa Tabyası’nda binlerce sivilin şehit olduğunu hatırlatan Artan, “Şahappaşa Tabyamız çok şehitler vermiş bir tabya. 4. batarya hariç 1,2,3 bataryalar ve karargah bölüğü toptan şehit edilmiş. Prof. Dr. Hakan Hadi Kadıoğlu ve tarihçi Tahsin Akgün’ün araştırmalarında geçtiğine göre Şahappaşa Tabyamızda 3000 sivil Erzurumlu burada Ruslarla savaşmış ve şehitler vermişler. Şehit kanlarıyla sulanan bu tarihi tabyada, maalesef bu şehitler için bir anıt bile yapılmamış. Tarihi mekanın amacına uygun olarak düzenlenmesini şehir yöneticilerinden talep ediyoruz ” diye konuştu.
Erzurum’da neden olmasın?
Edirne Hıdırlık Tabyası’nın müze olarak açılmasını örnek gösteren Artan, “Geçtiğimiz günlerde Edirne Hıdırlık Tabya’nın müze olarak açılması bizleri heyecanlandırdı ve bizim tabyamız için neden müze yapılmasın diye kafa yorduk. Bizler Erzurum Şahappaşa’ya bir iki kez geldik ve taburumuzun berbat görüntüsünü bizzat yerinde gözlemledik. Edirne Hıdırlık Tabyası’nın müze olması haberi ile heyecanlandık. Edirne yaptıysa Erzurum neden yapamasın dedik. Erzurum halkından, milletvekillerinden, duyarlı yaşayanlarından tabyamızın tarihine sahip çıkılmasını virane durumundan kurtarılıp buranın müze haline getirilmesini ve burada şehit olanların anısına bir anıt yapılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.