Erzurum Güncel- Erzurum'da, 11 yıl önce "15 yaşındaki engelli kız çocuğuna cinsel istismara" ilişkin soruşturmayı, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) elebaşı Fetullah Gülen'in kardeşi ve yeğeninin de karıştığı iddiasıyla kapattıkları ileri sürülen 16 polisin yargılanmasına devam edildi.
Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, sanık avukatı Halil Timurhan Gür salonda hazır bulundu. Sanık Ünal Doğruel'in tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldığı duruşmaya diğer sanıklar katılmadı.
Ünal Doğruel, yaptığı savunmada, Emniyet Genel Müdürlüğünce hakkında yapılan idari tahkikat sonucunda terör örgütü ile hiçbir bağlantısının olmadığının tespit edildiğini öne sürdü.
Doğruel, "13 aydır tutukluyum. Rapor doğrultusunda herhangi bir terör örgütü ile bağlantımın olmadığı belirlenmiştir. 15 Temmuz hain darbe girişimine karşı mücadele veren kişilerdenim. FETÖ dahil tüm terör örgütleriyle mücadele ettim. Ailem bana muhtaçtır, bir an önce onlara kavuşmak istiyorum." dedi.
Mahkeme heyeti, mevcut delil durumunu göz önünde bulundurarak Doğruel'in tahliyesine karar verdi.
Tutuklu sanıklar Aydın Ergün, Murat Önerli, Muhsin Pala ve Fethi Bünet'in mevcut halinin devamına karar veren heyet, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.
Olay
Erzurum'da, 29 Ekim 2007'de Dadaşkent Polis Merkezine gelen 15 yaşındaki engelli kız çocuğu S.Ö, birçok erkek tarafından tehdit ve zorlamayla cinsel istismara maruz kaldığı iddiasıyla şikayetçi olmuş ve hakkında acil koruma kararı alınarak Nenehatun Kız Yetiştirme Yurduna yerleştirilmişti.
Olaya ilişkin açılan ilk soruşturmada 8 kişi tutuklanmış, derinleştirilen soruşturmada aralarında FETÖ/PDY elebaşı Fetullah Gülen'in yeğeni ve 2014'te vefat eden kardeşi Seyfullah Gülen'in de bulunduğu 90'a yakın şüpheli belirlenmişti. Bu aşamadan sonra hem soruşturma savcısı değiştirilmiş hem de mağdur kız çocuğu başka kente gönderilmişti.
Söz konusu dönemdeki soruşturmada şüpheli olarak belirlenen, aralarında Fetullah Gülen'in kardeşi Seyfullah Gülen ve yeğeninin de bulunduğu kişiler hakkında savcılıkça takipsizlik kararı verilmişti. Bu dosyaların kapatılmasının ardından ilk soruşturmada tutuklananlar da tutukluluklarına itiraz ederek, 8 Kasım 2012'de serbest bırakılmıştı.
Soruşturmanın FETÖ/PDY üyesi emniyet mensuplarınca kapatıldığı iddiaları üzerine Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan ayrı soruşturma kapsamında aralarında 3'ü emniyet müdürü, biri emniyet amirinin de yer aldığı 16 polis hakkında engelli kız çocuğuna cinsel istismar olayına ilişkin soruşturmayı kapattıkları iddiasıyla dava açılmıştı.
Sanıklardan 3 emniyet müdürü ve bir emniyet amirinin çeşitli suçlardan 5 yıl 6 aydan 58 yıla, diğer polislerin ise 5 yıl 6 aydan 44 yıla kadar hapsi isteniyor.