Erzurum'da Genç kadına nefes oldular

Erzurum’da kalp kapağında yetmezlik hastalığıyla mücadele eden Meral Taşçı (25), Doğu Anadolu’da ilk kez yapılan operasyonla sağlığına kavuştu.

Gazete Güncel- Erzurum’un Pasinler ilçesinde ailesiyle birlikte yaşayan 25 yaşındaki Meral Taşçı, nefes darlığı şikayetiyle Şehir Hastanesi’ne başvurdu. Kalp ve Damar Cerrahi Klinik Şefi Prof. Dr. Mehmet Ali Kayğın’ın muayene ettiği genç kadın ÖZAKİ isimli yöntemle ameliyat edildi.

Prof. Dr. Kayğın’ın ekibiyle birlikte gerçekleştirdiği 4 saat süren operasyonda Taşçı’nın kalp zarından yeni bir aort kapağı yapıldı. Taşçı’ya rahat bir nefes aldıran ameliyat Doğu Anadolu Bölgesi’nde bir ilk oldu.

Çocuk sahibi olabilecek

Operasyonla ilgili bilgi veren Prof. Dr.  Mehmet Ali Kayğın, hastaya mekanik kapak kullanmaları durumunda kullanacağı ilaçlar yüzünden çocuk sahibi olmasının zorlaşacağını söyledi. Kayğın, “Mekanik kapak kullansaydık, hastamız ileride kan sulandırıcı ilaç kullanmak zorunda kalacaktı. Bu durum, çocuk sahibi olmasını zorlaştırabilirdi. Kendi kalp zarından yapılan bu kapakla artık kan sulandırıcı ilaç kullanmayacak ve çocuk sahibi olabilecek" dedi.

‘ÖZAKİ yöntemine karar verdik’

Prof. Dr.  Kayğın, “Hastamız, nefes darlığı şikâyetiyle başvurdu. Yapılan tetkiklerde hem aort kapağında hem de mitral kapağında patoloji tespit edildi. Genç bir hasta olması nedeniyle, konseyde ÖZAKİ yöntemi uygulanmasına karar verdik. Bu yöntem, hastanın kendi kalp zarından aort kapağına yeni bir kapak dikilmesi ile patolojiyi düzeltiyor” ifadelerini kullandı.

Ameliyat 4 saat sürdü

Operasyonun yaklaşık dört saat sürdüğünü vurgulayan Prof. Dr. Kayğın, “ Hem aort hem de mitral kapağı tamir ettik. Ameliyat dünyada yeni gelişen bir yöntem ve Erzurum’da ilk kez uygulandı. Hastamız taburcu aşamasına geldi. Ameliyatı küçük bir kesi ile gerçekleştirdik ve hastamızın bundan sonraki dönemde ilaç kullanmadan hayatına devam edebileceğini söyleyebiliriz” dedi.

‘İkinci gün ayağa kalktım’

Hasta Meral Taşçı ise,  “ Nefes darlığı şikâyetiyle Erzurum Şehir Hastanesi’ne başvurdum. Yürürken zorlanıyordum, nefesim yetmiyordu. Kardiyoloji bölümüne başvurdum ve oradan Mehmet Ali Hocama yönlendirildim. Hocam çok yoğun bir doktor olmasına rağmen bana çok yardımcı oldu. Ameliyat konusunda başta çok korkuyordum, fakat hocam beni çok rahatlattı. Operasyon sonrası ikinci gün ayağa kalktım ve şu an hiç şikâyetim yok. Nefes darlığım tamamen geçti. Mehmet Ali Hocama ve ekibine, hemşirelere ve tüm sağlık personeline çok teşekkür ediyorum. Bana çok iyi baktılar, hepsine minnettarım” diye konuştu.

Ali Kaya/ Pusula

Yaşam Haberleri

'O kadar soğudum ki kasaplık mesleğini bıraktım'
Bağ-Kur'lu 1 milyon esnafın prim günü 9000'den 7200'e düşecek
Asgari ücretli ocak ayını bekliyor...
Metin Arolat’ın ölümünden sonra da gündeme geldi!