Erzurum’da gerçeğini aratmayan tatbikat

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) tarafından Erzurum'da, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında "Deprem Saha Tatbikatı" yapıldı.

Gazete Güncel- Erzurum'da, Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) koordinesinde Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) çerçevesinde geniş kapsamlı bir "Deprem Saha Tatbikatı" düzenlendi. Tatbikat, olası bir depreme hazırlık amacıyla Erzurum AFAD Kriz Merkezi'nde gece saatlerinde gerçekleştirildi ve farklı illerden gelen ekiplerin katılımıyla başarılı bir şekilde tamamlandı.

Tatbikat senaryosu gereği, Bingöl'ün Karlıova ilçesinde saat 00.15'te meydana gelen 7,5 büyüklüğündeki bir depremin Erzurum, Tunceli, Erzincan, Elazığ, Muş ve Diyarbakır başta olmak üzere toplam 7 ili etkilediği kabul edildi. Senaryoya göre, Erzurum'un Tekman, Hınıs, Çat, Yakutiye, Aziziye ve Palandöken ilçeleri depremden ciddi şekilde etkilendi. Depreme müdahale kapsamında, 35 araç ve 398 arama kurtarma personelinin katılımıyla oluşturulan ekipler, saat 00.45'te harekete geçti. Vali Mustafa Çiftçi'nin başkanlığında toplanan Afet Acil Durum Yönetim Merkezi, deprem bölgesindeki gelişmeleri anlık olarak takip etti ve gerekli müdahale kararlarını aldı.

Play Video

Tatbikat, gece boyunca devam etti
Tatbikat senaryosuna göre, çevre illerden gelen AFAD ekipleri hızla belirlenen bölgelere yönlendirildi. Artvin'den Aziziye'ye, Ardahan'dan Çat'a, Ağrı'dan Hınıs'a, Bayburt'tan Palandöken'e, Trabzon'dan Tekman'a ve Iğdır'dan Yakutiye'ye kadar birçok ildeki ekipler, deprem bölgesine sevk edilerek acil müdahalede bulundu. Tatbikat süresince, İnsansız Hava Araçları (İHA) ile deprem bölgesinde görüntüleme yapılarak anlık veri aktarımı sağlandı. AFAD Başkanlığı ile sürekli iletişim halinde olunan tatbikat, gece boyunca devam etti ve tüm senaryolar başarıyla uygulandı.

Dağ Mahallesi'nde ek tatbikat yapıldı
Sabah saatlerinde Merkez Yakutiye ilçesine bağlı Dağ Mahallesi'nde ek bir tatbikat gerçekleştirildi. Senaryoya göre, bir evde çıkan yangın hızla söndürüldü ve doğal gaz ekipleri tarafından gaz akışı, TEDAŞ ekipleri tarafından ise elektrik akımı kesildi. Enkaz altında kalan yaralı ve ölüler, köpekli arama ekipleri ve cihazlar yardımıyla tespit edilerek kurtarıldı. Enkazdan çıkarılan vatandaşlar güvenli bölgelere sevk edilerek sağlık ekiplerine teslim edildi.

Tatbikata, AFAD, UMKE, Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Arama ve Kurtarma Ekibi (CEKUT), Jandarma Arama Kurtarma (JAK), Polis Arama Kurtarma (PAK), Türk Telekom arama kurtarma ekipleri, TEDAŞ, Palen, Kızılay, 112 Acil Sağlık ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı psikososyal destek ekipleri katıldı. Tatbikatın sonunda, Erzurum AFAD Kriz Merkezi'nde Vali Mustafa Çiftçi'nin yanı sıra, depremden etkilendiği varsayılan illerin valilerinin de katılımıyla video konferans yöntemiyle bir değerlendirme toplantısı yapıldı. AFAD Başkanı Okay Memiş'in de katıldığı toplantıda, tatbikatın sonuçları ele alındı ve gelecekte yapılacak çalışmalar için önemli kararlar alındı.

Ayşe Nur ERDOĞDU/ Sabah

Erzurum Haberleri

REKTÖR HACIMÜFTÜOĞLU’NDAN TÜMGENERAL ALTUĞ’A HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ
Vali Çiftçi: "Gaziler bize gurur dolu bir tarih emanet etti"