Erzurum'da hayvan hastanesinde 7/24 hizmet: En çok kediler getiriliyor

Atatürk Üniversitesi’nin hayvan hastanesine en çok müracaat kediler için oluyor. Mobil aracı ile hizmet veren hastaneye köylere giderek büyük ve küçükbaş hayvanları da tedavi ediyorlar.

Erzurum Güncel-  İlk başta bir klinik hizmetiyle başlayan Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi, pet hayvanları ile küçük ve büyükbaş hayvanlar 7/24 sağlık hizmeti veriyor.

En çok müracaat kediler için olurken, onu sırasıyla köpekler ve sığırlar izliyor. Camdan düşme, kedilerin hastaneye getirilme sebeplerinin başında geliyor. 

7/24 saat hizmet veren Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi'nde, sağlık sorunlarına veteriner hekimler tarafından çözümler bulunuyor. Son teknolojik imkanlarla hizmet sunan hastanede, ameliyatlar da yapılıyor. Veteriner Fakültesi öğrencileri de hasta muayene ve tedavi yöntemlerini bu hastanede pratik yaparak öğrenme imkânı buluyor.

2023’TE 7 BİN HASTAYA BAKILDI

Erzurum merkez, ilçe ve köyler ile çevre illere de hizmet veren hayvan hastanesinde, 2023 yılında bugüne kadar toplam 7 bin 207 hasta hayvana bakıldı. Bunların 2 bin 546’sı acil servise başvururken, 2 bin 530’u iç hastalıkları bölümüne, bin 714’ü cerrahi bölümüne başvurdu. Gelen hayvanlardan 417’si doğum yaptı. 

Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Armağan Çolak, 6 yıldır hizmet sunduklarını söyledi. Evde bakılabilmelerinden dolayı kedilerin daha çok tercih edildiğini belirten Çolak, özellikle pandemi döneminde insanların evcil hayvanlara olan ilgisinin arttığını ifade etti.

Hastanelerine kediler için başvurunun ilk sırada yer aldığını dile getiren Çolak, şöyle devam etti: “Bunun nedeni ise kedilerde camdan ve balkonlardan düşme vakalarının çok olmasıdır. Eğer sokak kedisiyse o zamanda araçların çarpma hadisesiyle karşılaşıyoruz. İnsanlar, otomobilleriyle kedilere çarpınca tedavi için bize getiriyorlar.”

Hem evcil hayvanlar kedi ve köpekler, küçükbaş dediğimiz koyun ve keçi, büyükbaş dediğimiz inek ve atlara baktıklarını dile getiren Çolak, “7/24 saat hizmet veriyoruz, acil hizmetimiz de var. Gelen hayvanları muayene ediyoruz, tedavilerini sağlıyoruz. Gerekirse ameliyat için hizmet veriyoruz. Görüntüleme cihazlarımız var. Her türlü teknik donanıma sahibiz” dedi.

GEZİCİ MOBİL KLİNİK KÖYLERE GİDİYOR

Gezici mobil klinik aracıyla da köyleri gezdiklerini anlatan Çolak, şöyle devam etti: “Aracımızla köylere gidiyoruz. Bu köyleri Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şubesi belirliyor. Köye öncesinden haber veriliyor. Hasta hayvanlar listeleniyor. Biz gidip hayvanları tedavi ediyoruz. Aracımızda operasyon da yapabiliyoruz. Köylülerimiz bu hizmetten çok memnunlar. Çünkü ekonomik koşullar gereği hayvanlarını getiremiyorlar, bu hizmet ayaklarına gidiyor. Yaygınlaşmasını istiyorlar. Biz de imkanlarımız ölçüsünde onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Haftada bir gün gidiyorduk, bu yıl iki gün gitmeyi planlıyoruz.”

Şap hastalığı döneminde gezici klinik hizmetlerini durdurmak zorunda kaldıklarını belirten Çolak, “Çünkü ülke genelinde karantina vardı. İzin alıp gelenlere, hastanemizde hizmet verdik. Hizmetimiz o dönem duraksadı. Şap hastalığı, şimdiye kadar ülkemizde görülmeyen bir tip oldu. Bakanlığımız hemen aşılamayı yaptı ama hayvanlarımız oldukça fazla etkilendi. Süreç uzun sürdü. Verim kaybı fazla oldu. Maalesef yapacak bir şey yok” diye konuştu.

Emrullah Bayrak/ Duvar

Erzurum Haberleri

Erzurumlu Aliye Nine'den acı haber…
Erzurum'da SMA'lı çocukların 'Şerife Öğretmeni'