Erzurum'da kaç kişi aşılandı

Erzurum’da 629 bin 191, Doğu Anadolu Bölgesinin 14 ilinde ise 4 milyon 580 bin 296 kişinin birinci doz aşıyı yaptırdığı bildirildi. Erzurum’da birinci doz aşı yaptıranların sayısı bölge toplamında yüzde 13,73 oldu

Erzurum Güncel- Erzurum’da 629 bin 191, Doğu Anadolu Bölgesinin 14 ilinde ise 4 milyon 580 bin 296 kişinin birinci doz aşıyı yaptırdığı bildirildi. Erzurum’da birinci doz aşı yaptıranların sayısı bölge toplamında yüzde 13,73 oldu

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Erzurum’da birinci doz aşı yaptıranların oranı yüzde 45,07, ikinci doz aşı olanların oranı yüzde 31,66, birinci doz aşı yaptıranlar toplamında 2’inci doz aşı yaptıranların oranı yüzde 70,2, birinci ve ikinci doz aşı yaptıranların nüfus toplamındaki oranı ise yüzde 82,9 olarak kaydedildi.

BAKANLIK VERİLERİ

En az bir doz aşı olmuş 18 yaş üstü nüfus oranları açıklandı. Erzurum’da aşı olan kişi sayısının toplam nüfusa oranı yüzde 63,1’e yükseldi. Türkiye ortalaması ise yüzde 70,69 oldu. Erzurum Doğu Anadolu Bölgesi illeri bazında aşılanan kişi sayısının toplam nüfusa oranı yüksekliği kaydında Tunceli, Hakkari, Ardahan, Kars, Erzincan, Malatya’nın ardından 7’inci sırada kaldı.

ORANLAR

Doğu Anadolu Bölgesinde en az bir doz aşı olmuş 18 yaş üstü nüfus oranının en yüksek olduğu il Hakkari, en düşük oranda olduğu il Bitlis oldu. Bölge illerinde aşılanan kişi sayısının toplam nüfusa oranı yüzde ölçeğinde, Erzurum 63,1, Ağrı 57,65, Ardahan 73,6, Bingöl 51,3, Bitlis 51,0, Elazığ 60,3, Erzincan 67,7, Hakkari 76,9, Iğdır 56,8, Kars 65,6, Muş 51,4, Malatya 66,2, Tunceli 76,5, Van 62,1, Bayburt 57,2 olarak tespit edildi.

KATEGORİLER

14 Ağustos Cumartesi günü yayımlanan Kırmızı, turuncu, sarı ve mavi kategorilerle ifade edilen toplam nüfus içinde aşı oranı son haritasında Doğu Anadolu Bölgesinden 2 il kırmızı kategoride; Kars, Ardahan, Erzincan, Malatya, Tunceli sarı; Erzurum, Ağrı, Iğdır, Van, Bingöl illeri turuncu; Hakkari ve Tunceli mavi kategoride yer aldı.

AŞI OLAN KİŞİ SAYILARI

15 Ağustos Pazar günü itibariyle; Erzurum’da 629 bin 191 kişinin covid19 aşısı yaptırdığı bildirildi. Birinci doz uygulanan kişi sayısı 341 bin 802, ikinci doz uygulanan kişi sayısı 240 bin 78 olmak üzere toplam 629 bin 191 kişi aşı oldu. Erzurum Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde aşı uygulaması yapılan kişi sayısı yüksekliği bakımından 3’üncü sırayı aldı.

BÖLGE İLLERİ

Verilere göre Doğu Anadolu Bölgesi illerinde ilk ve ikinci doz toplamında, gerçekleştirilen aşılama sayısı şöyle: Erzurum 629 bin 191, Ardahan 104 bin 137, Kars 236 bin 754, Iğdır 134 bin 144, Ağrı 313 bin 810, Van 732 bin 304, Bitlis 183 bin 282, Hakkari 209 bin 146, Bingöl 191 bin 9, Tunceli 110 bin 671, Erzincan 250 bin 892, Elazığ 510 bin 696, Muş 215 bin 558, Malatya 758 bin 702.

KOCA 26 İLİN AŞI HARİTASINDA MAVİYE DÖNDÜĞÜNÜ DUYURDU

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bugün Türkiye haritasına baktınız mı?” sorusunu sorarak, 81 ilden 26’sının maviye döndüğünü duyurdu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından aşı haritasının değişimine dair bilgilere değinen paylaşımında, “Bugün Türkiye haritasına baktınız mı? 81 ilimizden 26’sı Mavi. 18 yaş ve üstü nüfusta, salgın hastalığa karşı karar verip en az bir doz aşı olanların oranı 26 ilde yüzde 75’in üzerinde. Sağlık için birlik olalım. Hepimiz ilk doz aşılarımızı yaptıralım” ifadelerine yer verdi.

BÖLGESEL VERİLER

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ

Erzincan’da son haftalarda artan aşılama çalışmaları sonuç vermeye başladı. Kentin haritadaki rengi 'Sarı' oldu.

Korona virüsle mücadele ve saha çalışmalarını yerinde değerlendirme amacıyla Erzincan İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Erkan Hirik ve Sağlık Müdürlüğü yöneticileri, Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aşı Uygulama Alanı ve Ordu Caddesi Saat Kulesi yanında kurulan aşı standına ziyarette bulundu.

Sunulan aşı hizmetlerini inceleyen İl Sağlık Müdürü Hirik, sağlık çalışanlarıyla sohbet ederek, pandemi de gösterilen özverili ve gayretli çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

Öte yandan Sağlık Bakanlığı tarafından en son açıklanan korona virüs tablosunda Erzincan yüzde 65,0 oranla aşılamada yükselen iller arasında sarı renkli kategoride yer aldı.

BİNGÖL’DE AŞILAMA ORANI ARTIYOR

Bingöl’de son günlerde artan aşılama çalışmaları sonuç vermeye başladı. Kentin haritadaki rengi 'Turuncu' oldu.

Bingöl’de valilik koordinesinde İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı ekipler, son günlerde aşılama çalışmalarına hız verdi. Bu kapsamda hem kent genelindeki sağlık kuruluşlarında hem de il, ilçe ve köylerde aşılama çalışması yapan mobil aşı ekipleri, Bingöl’ü haritada Turuncu kategoriye taşıdı. İl genelinde toplamda 190 bin 506 doz aşı yapılırken, bunlardan 109 bin 119’u birinci, 70 bin 193’ünün ise ikinci doz olduğu belirtildi. Aşı haritasında yüzde 55.2 ile turuncu renk olan Bingöl’de, ekiplerin günlük yaklaşık 5 bin kişiyi aşıladığı öğrenildi.

"Bingöl’ün haritadaki yeni rengi Turuncu"

Bingöl’ün aşı çalışmalarında yüksek risk seviyesine indiğini sosyal medya hesabından duyuran Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Bingöl, çok yüksek risk seviyesini yüksek risk seviyesine indirdi. Haritadaki yeni rengi Turuncu. Aşı konusunda doğru kararı vermek ve risk seviyesini düşürenlerden biri olmak, sağlık çalışanlarımızdan bizzat bilgi almaya bağlı" açıklamasında bulundu.

MUŞ’TA “MAVİ” KATEGORİ İÇİN AŞI SEFERBERLİĞİ

Muş İl Sağlık Müdürlüğü, korona virüsle mücadele kapsamında kentin giriş ve çıkışlarındaki polis kontrol noktalarında, aşı uygulaması başlattı.

En düşük aşılama oranına sahip iller arasında yer alan Muş’ta, mavi kategoriye geçiş için seferberlik başlatıldı. Muş-Bingöl ve Muş-Bitlis kara yolundaki polis uygulama noktalarında araçları tek tek durduran sağlık personelleri, sistem üzerinden vatandaşların aşı sorgulamalarını yapıyor. Sistemde aşısız görünen vatandaşlar, mobil ekip tarafından burada aşılanarak seyahatlerine devam ediyor.

“ADETA BİR SEFERBERLİK İLAN ETMİŞ DURUMDAYIZ”

Çalışmalar katılarak destek olan İl Sağlık Müdürü Dr. Serdal Türkoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamasında, uygulama sayesinde aşısız olan vatandaşların araçlarını park ederek hazırda bulunan sağlıkçılar tarafından aşılandığını ifade etti. Kentin üç noktasında yapılan uygulama ile amaçlarının kentin aşılama oranını yükseltmek olduğunu dile getiren Türkoğlu, “Bunun için adeta bir seferberlik ilan etmiş durumdayız. Her yerde her fırsatı değerlendirmeye çalışıyoruz. Sağ olsun emniyet ve jandarma personelimiz bizlere çok yardımcı olmakta. El birliğiyle bu aşılama oranını yükseltmek adına burada sağlık hizmeti sunuyoruz. Bu noktalarımızda aşıya büyük bir rağbet var. Biran önce mavi kategoriye dönüp, çocuklarımıza ve insanımıza sağlıklı bir gelecek sunmak adına elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz” dedi.

“AŞILARIMIZ SON DERECE GÜVENLİDİR”

Yer yer aşılama faaliyeti yaparken çeşitli sıkıntılarla karşılaştıklarını anlatan Dr. Türkoğlu, “Halkımızın yanlış bilgi sahibi olmaları veya yanlış yönlendirilmeleri sonucu kafalarında bir takım soru işaretleri olmakta. Bunların hiç biri gerçek değildir. Aşılarımız son derece güvenlidir ve deneyimli sağlık personelimiz tarafından aşılarımız yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.

“TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIK İÇİN AŞILAMA ÇOK ÖNEMLİ”

Muş’un girişinde sağlık ve polis ekipleri tarafından uygulama yapıldığını aktaran vatandaşlardan Suphi Karakaş ise “Güzel bir uygulama. Burada korona virüs aşısı uygulanıyor. Herkesin aşı olmasını tavsiye ediyorum. Kendim üç doz aşı oldum. Hane halkımızda bu aşılarını yaptırdılar. Gerçekten de toplumsal bağışıklık için aşılama çok önemli. Bu konu üzerinde titizlikle çalışıyorlar. Emeklerine, yüreklerine sağlık” diye konuştu.

KAYMAKAM BALCI, AŞILAMA STANDINI ZİYARET ETTİ

Diyadin Kaymakamı ve Belediye Başkanı Alper Balcı, ilçe Merkez Camii önünde kurulan aşılama standını ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

Aşılama standında vatandaşlar ile bir araya gelen Diyadin Kaymakamı ve Belediye Başkanı Alper Balcı, vatandaşlar ile sohbet edip aşı konusunda bilgiler verdi. Salgınla mücadele kapsamında devletimizin tüm imkanlarını vatandaşların ayağına kadar getirdiğini ve mücadelede en önemli kriter olan aşı sürecinin ülkemizde hızlı bir şekilde devam ettiğini ifade eden Balcı,”Salgının yeniden atağa geçmesini önleyip, yaşadığımız bu zor günleri el ele aşabilmek için tüm vatandaşlarımızı sağlık kurumlarımıza ve ilçe merkezimizde açılan aşı merkezlerimize aşı olmaya davet ediyorum. ‘Sağlıklı bir Diyadin, Sağlıklı bir Türkiye’ için kollarımızı sıvıyor, aşımızı oluyoruz. Aşılarımızı olurken başta ana kurallar maske, fiziki mesafe ve hijyen olmak üzere getirilen tedbir ve kurallara uymaya devam edelim. En küçük semptom belirtisi gösterdiğimizde ihmal etmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurup, gerekirse testlerimizi yaptıralım. Filyasyon ekiplerine yardımcı olup doğru bilgi verelim. Bu salgından hep birlikte sorumlu davranarak, dayanışma içerisinde kurtulacağız. Sevdiklerimiz ve ülkemiz için zamanında aşılarımızı yaptıralım. Bu vesileyle tüm vatandaşlarımıza sağlıklı ve huzurlu günler diliyor, aşılama çalışmalarında büyük özveri göstererek çalışan ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Balcı, stantta bulunan görevli sağlık personellerinden bilgiler alıp, görevlilere kolaylıklar diledi.

İÇ ANADOLU BÖLGESİ

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş, vatandaşlara aşı olma çağrısında bulunarak, "Salgınla mücadelede en etkili silahımız aşı. Aşı ise bilimin ışığında yine bilim insanlarımız tarafından büyük emekler sonucu bulundu. Bilime inanıyorsak aşı gerçeğinden uzak duramayız" dedi.

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş, başta çalışanlar olmak üzere tüm toplumun aşı imkanından en hızlı şekilde faydalanması gerektiğini, bilim insanlarının büyük uğraşlarla aşıyı bulduklarını belirterek, “Salgınla mücadelede en etkili silahımız aşı. Aşı ise bilimin ışığında yine bilim insanlarımız tarafından büyük emekler sonucu bulundu. Bilime inanıyorsak aşı gerçeğinden uzak duramayız. Unutulmamalıdır ki aşı olmayanlar iş yerlerini ve sosyal hayatımızı tehdit ediyor. Bilimden ayrılmayalım” dedi.

"ŞEHİR EFSANELERİNE İNANARAK TOPLUMU TEDİRGİN ETMEYE KİMSENİN HAKKI YOK"

Tarih boyunca salgınların neden olduğu ekonomik sıkıntıların önüne geçmede aşının etkisi olduğuna dikkat çeken Celalettin Kesikbaş, “Tüm dünyada bilim adamları virüsü yenmek için aşı geliştirme gayreti gösterirken, bilgi kirliliği ile aşıya karşı durmak, toplumsal sağlığımız açısından da kabul edilir bir durum değil. Diğer yandan şehir efsanelerine inanarak aşı olmayanların toplumumuzu tedirgin etmeye hakkı yok. Pandeminin etkilerinde de gördük ki hastalık yüzünden üretim çarklarının durması işsizliğin yanı sıra hayatın idamesi için gerekli üretime de sekte vuruyor. Sağlık sektöründen gıdaya üretim olmazsa hayatın durma noktasına geleceğini unutmamamız gerekiyor. Bu yüzden çarkların dönmesi, üretimin sürmesi için aşı olma oranlarını arttırmalıyız. Hastalığın ölümcül etkilerini ortadan kaldıran aşı, üretim için de kritik değere sahip” diye konuştu.

COVİD-19'DAN ÖLENLERİN YÜZDE 87'SİNİ AŞI YAPTIRMAYANLAR OLUŞTURDU

Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Halit Baykan, yoğun bakımda yatan Covid-19 hastalarının yüzde 89’unun aşı yaptırmayanlar olduğuna dikkat çekerek, “Covid-19’dan hayatını kaybedenlerin yüzde 87’sini ise yine aşı yaptırmayanlar oluşturuyor” dedi.

Mart 2020 tarihinden itibaren pandemi ile mücadele edildiğini ve bu mücadelede bir çok vatandaşın yanında, en ön safta savaşan sağlıkçıların da hayatını kaybettiğinin altını çizen Uzm Dr. Halit Baykan, “Ben pandemide hayatını kaybeden sağlıkçıların görev şehidi olduğunu düşünüyorum” dedi. Pandemi ile mücadeleyi iki kısma ayıran Uzm. Dr. Baykan, “Birincisi aşı geliştirilmeden önceki süreç, ikincisi ise aşı geliştirildikten sonraki süreç. Pandemi toplumun hepsini etkiledi, etkiliyor, etkilemekte. Kayseri'de sağlık teşkilatı özellikle bu konuda çok tecrübelendi ve altyapımız buna çok uygun” diye konuştu. "Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle özellikle Şehir Hastanelerinin yapılması bu hastanelerin ülkemize kazandırılması, biz sağlık çalışanlarını çok rahatlattı” diyen Uzm. Dr. Baykan, “Halkımız böyle hastanelerde tedavi gördüğü için çok mutluyuz. Bizde bu kapsamlı hastanelerde pandemi ile mücadele ettiğimiz için kendimizi mutlu hissediyoruz” şeklinde konuştu. Temmuz ayında il genelinde 808 hastanın pandemi nedeniyle hastanelerde yatarak tedavi gördüğünü ve bu hastaların yüzde 61’inin aşı olmadıklarını belirlediklerini açıklayan Uzm. Dr. Baykan şu bilgileri verdi:

“Yüzde 11’inin tek doz aşı yaptırdığını, yüzde 24'ünün iki doz aşı yaptırdığını belirledik. 173 kişi 2 doz sinovac aşısı yaptırmış, 18 kişi de biontec aşısı yaptırıp hastaneye gelmiş. Hastaların yüzde 4’ü ise 3 doz aşı yaptırıp hastanede yatmak zorunda kalmış. Bu 3 doz aşı yaptıran hastalarda 2 doz sinovac aşısının üzerine 1 doz biontec aşısı yaptırmış. Hastanelerde yatan hastalarımızın pozisyonu bu. Yoğun bakımlarda yatan hastalarımızın ise yüzde 89’unun aşısız olduğunu tespit ettik. Özellikle aşı yaptırmayan bireylerin yoğun bakıma düşme oranının çok daha yüksek olduğunu görüyoruz. Bu yüzden halkımızın aşılarını bir an önce yaptırmalarını rica ediyoruz. Çünkü pandemi ile mücadelede elimizdeki tek kurşun aşı. Pandemi ile mücadelede başarılı olmak için aşımızı yaptırmamız gerekiyor. Ölümlerde de oran aynı şekilde. Aşısız bireylerin yüzde 87’sinin bu hastalığa yenik düştüğünü gördük.”

Pandemi ile mücadelede canla başla çalışan bir sağlık teşkilatı olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Baykan, “Halkımızın bunun bilincinde olmasını istiyoruz. Çünkü sağlıkçılar şu an pandemiyle en ön safta mücadele ediyorlar. Halkımızın da bize destek olmalarını canı gönülden rica ediyorum. Tekrar ediyorum aşısız bireylerde hastaneye yatma oranları, ölüm oranlarının yüksek olduğunu görüyoruz. Halkımızın bir an önce aşılarını yaptırıp, pandemi belasından kurtulmamıza vesile olmalarını temenni ediyorum” ifadesinde bulundu.

BATI KARADENİZ BÖLGESİ

Bolu korona virüs salgınına karşı ilk doz aşısını yaptıranların oranının yüzde 75’in üzerine çıkmasıyla düşük riskli iller arasına girdi.

Bolu’da korona virüs salgınına karşı yapılan aşı çalışmalarında salgın hastalığa karşı ilk doz aşısını yaptıranların oranı yüzde 75’in üzerine çıktı. Aşılanma oranının yükselmesiyle birlikte Bolu düşük riskli iller arasına girdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Bolu düşük riskli iller arasında yerini aldı. Salgın hastalığa karşı karar verip ilk doz aşısını olanların oranı yüzde 75’in üzerinde. Haritada bir şehrimiz daha mavi. Düşük riskli il sayımız 26’ya yükseldi” dedi.

MARMARA BÖLGESİ

İstanbul Valisi Yerlikaya 65 yaş üstü vatandaşların aşılanma oranın yüzde 90 olduğunu belirterek, Mavi kategori için de 587 bin 779 kaldığını kaydetti.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya 15 Ağustos saat 10.00 itibarıyla 65 yaş üstü vatandaşların aşılanma oranın yüzde 90 olduğunu duyurdu. Öte yandan 1’inci doz aşıda 8 milyon 127 bin 455 kişi, 2’nci dozda 5 milyon 901 bin 701 kişi, 3’üncü dozda ise 904 bin 411 vatandaşa aşı yapıldığını kaydetti. Mavi kategori için ise 587 bin 779 kaldığını belirterek, toplam da 14 milyon 933 bin 567 doz aşı yapıldığını ifade etti.

EGE BÖLGESİ

Konak Rezidans Aşı Polikliniği'ni ziyaret ederek, sağlık çalışanlarından bilgiler alan Vali Ali Çelik, koronavirüs aşısının üçüncü dozunu yaptırdı. Vatandaşlara aşı çağrısını yineleyen Vali Çelik, “Aşılama oranımızı yüzde 75’in üzerine taşıyarak biran önce mavi kategoride yer almamız lâzım ki sonbahar ve kışla birlikte oluşabilecek riskleri hep birlikte bertaraf edelim” dedi.

Koronavirüs salgınıyla mücadelede kapsamında başlatılan aşı çalışması tüm Türkiye’de olduğu gibi Kütahya’da da hızla devam ediyor.

Kütahya Valisi Ali Çelik, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Murat Kırbaç, İl Sağlık Müdürü Mehmet Erşan ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Fatma Uz, aşı farkındalığı oluşturmak ve vatandaşları aşıya teşvik etmek için koronavirüs aşısının üçüncü dozunu kameralar karşısında oldu.

Vaka sayılarındaki artışa dikkat çeken Vali Ali Çelik, sonbahar ve kış aylarıyla birlikte riskin artabileceğini belirterek herkesin biran önce aşı olmasını ve maske, mesafe tedbirlerini ciddiyetle uygulamaya devam etmesini istedi.

Aşıdan zarar göreceğim düşüncesinin doğru olmadığının altını çizen Vali Çelik, “Devletimizin bütün kurumları gerekli incelemeleri, araştırmaları yapıyorlar. Aşıdan sonra meydana gelen komplikasyonlar bütün aşılarda olan ve benzerlik gösteren komplikasyonlar. En fazla görülen yan etki kol ağrısı. Bilgi kirliliği ve spekülatif yaklaşımlara aldanmadan sırası gelen tüm vatandaşlarımızı mümkün olan en kısa sürede randevularını alarak aşı olmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

BAYBATUR'DAN MANİSALILARA 'AŞI' TEŞEKKÜRÜ

Sosyal medya hesabından Sağlık Bakanlığının Covid-19 Aşı Bilgilendirme Tablosunu paylaşan AK Parti MKYK Üyesi ve Manisa Milletvekili Murat Baybatur, aşılarını yaptırarak, mücadeleye destek veren Manisalılara teşekkür etti.

Manisa’nın, 'Düşük Riskli İller' arasına girmesinden duyduğu memnuniyeti ifade eden AK Parti MKYK Üyesi ve Manisa Milletvekili Murat Baybatur, sosyal medya hesabından Sağlık Bakanlığının Covid-19 Aşı Bilgilendirme Tablosunu paylaştı. Manisa’nın Covid-19’a karşı yüzde 75’i aşan aşılanma oranıyla 'Mavi'ye döndüğünü kaydeden Baybatur, mesajında, “Kıymetli Manisalı hemşehrilerim dün maviye yani tünelin sonundaki ışığa çok yakın olduğumuzu ifade etmiştik. Bugün itibariyle tünelin sonundaki ışığı yakalamış durumdayız. Bu zorlu süreçte aşılarını yaptırarak mücadeleye destek veren kıymetli hemşehrilerime teşekkür ediyorum” dedi.

Erzurum Haberleri

Erzurumlu Aliye Nine'den acı haber…
Erzurum'da SMA'lı çocukların 'Şerife Öğretmeni'