Erzurum'da lavanta turizmi vakti

Lavanta Projesi kapsamında ilçelerde lavanta fidanı dikimi sürüyor.

Erzurum Güncel- Erzurum'da  İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün finansmanı ile hayata geçirilen Lavanta Projesi kapsamında ilçelerde lavanta fidanı dikimi sürüyor. Son olarak Çat ilçesi de Lavanta ile tanıştı. 

İl Tarım Müdürlüğü;  pazarlanması, distilasyon yöntemiyle lavanta yağı elde edilmesi ve lavantanın arılar için ise nektar kaynağı olması açısından iyi bir arı merası niteliğinde olması ve görsel güzelliği nedeniyle turizme katma değer sağlanmasını planlıyor. 

Erzurum'da lavanta yetiştiriciliği ilçe ilçe yaygınlaştırılıyor. Olur, Oltu, Uzundere ve Narman dan sonra Çat ilçesinde de lavanta ekildi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü,  üreticilere bitkinin tanıtılması, atıl arazilerin değerlendirilmesi, tıbbi aromatik bitki olması nedeniyle bitkinin gerek yaş olarak, gerekse kuru lavanta çiçeği olarak değerlendirilmesi, pazarlanması, distilasyon yöntemiyle lavanta yağı elde edilmesi ve lavantanın arılar için ise nektar kaynağı olması açısından iyi bir arı merası niteliğinde olması ve görsel güzelliği nedeniyle turizme katma değer sağlanmasını planlanladı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün finansmanı ile Lavanta Projesi hayata geçirildi. Bu nedenle ilçelerde lavanta ticareti için fidan dikimleri yapılmaya başlandı. 

HER YÖNÜYLE VERİM VE FIRSAT OLAN LAVANTA ARTIK ÇAT'DA

Kullanım alanları itibariyle çok yönlü bir verim sunan lavanta bitkisi, artık Çat ilçesinde de yetişecek. Bir süs bitkisi olmasının yanında, boyacılıkta esans olarak kullanılan, çiçeklerinden ağrı kesici yapılan, balgam söktürücü olarak yararlanılan, yağı elde edilen ve bunun yanında kırsal turizm açısından büyük bir cazibe simgesi olan lavanta, Çat ilçesinde yürütülen  'Lavanta bahçesi' projesi kapsamında, Çat Kaymakamı Tevfik Kumbasar , Çat Belediye Başkanı Melik Yaşar ve Çat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin katılımıyla lavanta fidesi dikimi yapıldı. Hem Çat, hem Erzurum , hem de ülkemiz ekonomisi ve turizmi adına büyük bir atılım olan bu çalışmanın hayırlı olma temenni edildi. 

LAVANTA BİTKİSİNİ TANIYALIM

Erzurum’un Olur ilçesinde de, geçtiğimiz aylarda Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün finansmanı ile Lavanta Projesi kapsamında 10 bin adet lavanta dikimi gerçekleştirilmişti. Lavanta bitkisi, bir metreye kadar boylanabilen, yarı çalımsı, çok yıllık bir bitki olma özelliğinde yer alıyor. Lavanta bitkisinin ekonomik olarak kullanılan kısmı çiçekleri olarak değerlendiriliyor. Bitkinin çiçek ve çiçek saplarından elde edilen uçucu yağ, dünyada ticareti en fazla yapılan 15 uçucu yağdan birisi. Uçucu yağ bileşenlerinde en fazla linalool ve linalil asetat bulunmakta. Uçucu yağ kalitesi bu bileşenlerden linalil asetat oranına göre belirleniyor. 

KOZMETİK VE PARFÜM SANAYİNDE KULLANILIYOR

Lavanta uçucu yağı, en fazla kozmetik ve parfüm sanayinde kullanılıyor. Bunun yanında güzel kokusu nedeniyle sabun ve diğer endüstri kollarında, ilaç sanayinde ve ağrı kesici, sakinleştirici, uykusuzluk giderici özellikleriyle de aromaterapide kullanılmak. İdrar arttırıcı ve romatizma ağrılarını dindirici etkisi de bulunan Lavanta çiçekleri, sedatif etkisinden dolayı çay şeklinde de kullanılabiliyor. Lavanta, toprak yönünden seçici olmayan bir bitki. Kireççe zengin, süzek ve pH’sı 5.8-8.3 olan, kuru ve kalkerli topraklarda çok iyi gelişme gösteriyor. Kurağa, sıcağa ve soğuğa oldukça dayanıklı olan lavanta, kışı çok sert geçen bölgelerde bazen soğuk zararı görülebiliyor. Bu nedenle bu tür bölgelerden birisi olan Erzurum’da özel ilgi görmesi gerekiyor. 

ÇİFTÇİ BİLGİLENDİRİLDİ

Sadece bir ürün olarak kullanmanın dışında da lavanta çiçeğinin önemli bir değeri var. Yetiştirildikten sonra tarlalarının güzel görüntüsü sayesinde turizme de katkı sağlayabiliyor. Konuyla ilgili bilgi aktaran Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, “Projeyle üreticilerimize bitkinin tanıtılması, atıl arazilerin değerlendirilmesi, tıbbi aromatik bitki olması nedeniyle bitkinin gerek yaş olarak, gerekse kuru lavanta çiçeği olarak değerlendirilmesi, pazarlanması, distilasyon yöntemiyle lavanta yağı elde edilmesi ve lavantanın arılar için ise nektar kaynağı olması açısından iyi bir arı merası niteliğinde olması ve görsel güzelliği nedeniyle #turizme katma değer sağlanması planlanmaktadır.” ifadelerine yer verdi. 

Sinan Aydın Haberi... Radar Haber

Erzurum Haberleri

Erzurumlu Aliye Nine'den acı haber…
Erzurum'da SMA'lı çocukların 'Şerife Öğretmeni'