Erzurum'da Söğütlü Lahanasını dolu vurdu

Erzurum’da Temmuz ayında etkili olan selden büyük zarar gören çiftçi şimdi de dolu yağışından nasibini aldı. Aziziye ilçesine bağlı Söğütlü Mahallesi’nde tarlaları vuran dolu, çiftçiyi 82 milyon TL zarara uğrattı. Ürünlerin yüzde 90’ının hasar gördü.

Gazete Güncel- Meteoroloji 12’nci Bölge Müdürlüğü verilerine göre normal şartlarda Temmuz ayında metrekareye ortalama 27,1 kilogram yağış düşen Erzurum bu yıl aynı ayda 173,8 kilogram yağış aldı. Temmuz ayı boyunca etkili olan yağışlar sele neden olurken çiftçileri de büyük zarara uğrattı.

Tarım arazileri ve ekili ürünleri tarumar olan Erzurumlu çiftçilerin öte yandan hayvanları da telef oldu. Selin bıraktığı etkiden kurtulmaya çalışan çiftçileri şimdi de dolu yağışı vurdu.  Geçtiğimiz günlerde şehir merkezine yakın mesafedeki tarım arazilerinde etkili olan dolu yağışı ciddi oranda kayba yol açtı.

Erzurum’un Aziziye ilçesine bağlı Söğütlü Mahallesi’ndeki tarım arazilerinde bulunan lahanalar dolu yağışı ile zarar gördü. Mahalle muhtarı Seyfettin Küçükler, toplamda 7 bin 300 dönüm ekili tarım arazisinde bulunan ürünlerin yüzde 90’ının hasar gördüğünü dile getirdi. Küçükler, lahana tarlalarında yaklaşık 70 milyon TL, ekili diğer sebze ürünlerinin zararının ise 12 milyon TL olduğu belirtti. Çiftçiler toplamda yaklaşık 82 milyon TL kayba uğradı.

‘Zararımız çok fazla’

Toplamda 5 bin dönüm lahana ve 2 bin 300 dönüm diğer sebzelerin ekili olduğu arazilerden yüzde 90’ının sel ve dolu yağışları sebebiyle zarar gördüğünü aktaran Söğütlü Mahallesi Muhtarı Seyfettin Küçükler, “Lahanadan 70 milyon ve diğer ürünlerden 12 milyon TL gibi büyük bir zararımız oldu. Nisan ayından bugüne süregelen emeğimiz ziyan oldu. 96 çiftçimiz ne yapacağını bilmiyor. Tam para kazanma zamanı yağan dolu neredeyse bütün mahsulü mahvedince borçlarımızı nasıl ödeyeceğimizi bilmiyoruz. İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri gelip hasar tespit çalışması yaptılar. Onlardan cevap bekliyoruz. Devlet büyüklerimizin de desteğini istiyoruz” dedi.

‘Fiyatları arttıracak’

Erzurum Büyükşehir Belediyesi Hal Şube Müdürü Murat Nakipoğlu ise Söğütlü lahanasına vuran dolunun ekonomiyi de etkilediğini vurgulayarak, “Dolu vuran mahsul ziyan oldu. Geri kalanlar değer kazanıyor. Arz talep olduğu için biraz fiyat artışı oldu. Mutlaka ekonomimize katkısı var. En azından birkaç aile buradan ekmek yiyor. Bu lahanalar dışarıdan gelse daha pahalı olur. Şehrin ekonomisine bir katkısı oluyordu. Dışarıdan gelen malzemenin yakıt parası, mazot parası, işçi parası, üstüne biniyor. Ama bu Söğütlü'den yakın bölgeden geldiği için fiyatı da uygun olur. Yani bir dolu vurması mutlaka üreticiye de yansıdı. Burada bizim müşterilerimize de yansıdı. Bu bir gerçek. Yüzde 90 gibi bir zarar var diye biliyorum” diye konuştu.

Turşu piyasasını etkileyecek

Söğütlü Mahallesi’nin şehrin yüzde 20’sinin sebze ihtiyacını karşıladığını ifade eden Erzurum Sebze ve Meyve Komisyoncuları Dernek Başkanı Selami Bağışlı, “Lahana, marul, maydanoz, roka, semiz otu, kabak ve karnabahar gibi o bölge üretiliyor. Ama yağışların neticesinde Erzurum'a bir zararı oldu. Bu insanlar tamamen doğal şekilde bunu kendi köyünden akan sularla yetiştiriyorlar. İç piyasaya etki edecektir. Önümüzdeki günlerde turşu yapma dönemi başladığında piyasaya da yansıyacaktır. Bu insanlar mağdur oldular. Hayvancılık fazla yapmadıkları için mahalleli mağdur oldu. Çünkü Söğütlü lahanası kaliteli olarak da çok mükemmel bir ürün. Kalite düştü, lahana büyümedi veya dolu yiyince iyice dağıldı. Göbek yapmış diye tabir ettiğimiz lahanalar dolu yiyince satılamaz hale geldi” ifadelerini kullandı.

‘Emeğimiz çöp oldu’

“Bu yıl yağan yağışlar emeklerimizi çöp etti” diyen mahalle sakinlerinden üretici Önder Aydın da, “Temmuz ayındaki yağışlar başta buğday olmak üzere birçok mahsulü yatırdı. Geçtiğimiz günlerde yağan dolu yağışı ise lahana, kabak, ıspanak, marul gibi bir sürü ürünümüzü ziyan etti. Lahanalarımızı delen dolu yağışı yüzünden kimse halde lahanamızın yüzüne bakmıyor. Doludan önce toptan olarak en düşük 65 TL’ye sattığımız lahanalar şimdi satılmaz oldu. Devletten ricamız gerekli çalışmaları yapıp bize destek olmaları” diye konuştu.

Ali Kaya/ Pusula

Erzurum Haberleri

REKTÖR HACIMÜFTÜOĞLU’NDAN TÜMGENERAL ALTUĞ’A HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ
Vali Çiftçi: "Gaziler bize gurur dolu bir tarih emanet etti"