Erzurum Güncel- Rabia Ana Mahallesi'ndeki Erzurum Kalesi arkasında kurulan merkez ile kütüphanenin açılış töreni saygı duruşu ve akabinde okunan İstiklal Marşı ile başladı.
Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu, tarihi bir güne tanık olduğunu belirterek, "Hayatımın en güzel günü. Bugünün hazırlanmasında emeği geçen bütün arkadaşlarıma, kardeşlerime şükran borçluyum. En büyük şükranı da Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Sekmen'e borçluyum çünkü benim hayalim bir kütüphaneydi ve gerçekleşti. 10 bine yakın kitabı bugün bilim dünyasına kazandırdık" ifadelerini kullandı.
Yakutiye Belediye Başkanı Dr. Mahmut Uçar ve AK Parti Erzurum İl Başkanı Av. İbrahim Küçükoğlu da, söz konusu yatırımın önemine dikkati çekerek, Başkan Mehmet Sekmen’e teşekkür etti.
“ERZURUM’DA HİÇBİR AİLE YOKTUR Kİ ERMENİ ÇETELERİNİN MEZALİMİNE MARUZ KALMASIN”
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de, “Müslüman-Türk Soykırımının yaşandığı bu aziz topraklarda yaşayan hiçbir aile yoktur ki Ermeni çetelerinin katliamına maruz kalmasın” dedi.
“Tarihi vesikalarda da yer aldığı gibi Erzurum’da 50 bin masum ahali Ermeni Hınçak, Taşnak ve Ramgavar çetelerince şehit edilmiştir” diyen Başkan Sekmen, şöyle devam etti: “Engizisyon Mahkemelerinde bile görülmeyen işkenceleri kadın, yaşlı, çocuk, bebek demeden savunmasız insanlar üzerinde uygulayan Ermeni çeteleri, Erzurum ve çevre illerde ve hatta Doğu Anadolu Bölgesi’nde insanlık dışı vahşet ve katliamlar gerçekleştirmişlerdir. Hemen hemen her fırsatta soykırım gerçeğini ulusal kamuoyunun gündemine taşıyan bizlerin Ermeni diasporası ve Batılı Devletlerin yalanlarını çürütmek için ortaya koyduğu mücadeleyi daha etkin bir alan ve çerçevede oluşturmak adına işte bu projeyi hayata geçirdik.”
BAŞKAN SEKMEN BİLİM İNSANLARINI ERZURUM’A DAVET ETTİ
Başkan Mehmet Sekmen, bilim insanlarını Erzurum’a davet etti.
Sekmen, şunları kaydetti: “Ermeni meselesine ömrünü adayan Kıymetli Bilim İnsanı Erol Kürkçüoğlu Hocamızın engin tecrübelerinden yararlanarak Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezimiz ile Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu Kütüphanesi’ni bilim dünyasının hizmetine sunduk. Ermeni çetelerinin Erzurum ve bölgede yaptıkları Müslüman-Türk Soykırımı’nın tüm kanıtlarını, tarihi vesikaları, makale ve kitapları, 9 bin 500 eseri ve Hocamızın 20 yıllık birikimini merkezimizin çatısı altında topladık. Genel Türk Tarihi, Türk Siyasi Tarihi, Selçuklu ve Osmanlı Tarihi, Cumhuriyet dönemi eserlerini barındıran bu seçkin kütüphane aynı zamanda soykırımın izlerini taşıyan yerli ve yabancı birçok kaynağı da barındırıyor. Ermeni meselesi ve Müslüman-Türk Soykırımı ile ilgili 3 bine yakın arşiv belgesinin de bulunduğu araştırma merkezimize huzurlarınızda dünyadaki tüm bilim insanlarını davet ediyorum.”
“ARŞİV DERSENİZ ARŞİV, BELGE İSTERSENİZ BELGE…”
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Ermeni çetelerinin Erzurum ve bölgede 50 bin masum ahaliyi katlettiğini açıkladı.
Sekmen, sözlerini şöyle tamamladı: “Ermeni çeteleri, Doğu’da, Erzurum’da, Cinis’te, Tazegül’de, Alaca ve Ilıca’da, Tepeköy’de, Dutçu’da, Yanıkdere’de, Karskapı’da, Osman Ağa ve Mürsel Paşa konaklarında, Firdevsoğlu Kışlası’nda, Yeşilyayla’da, Hasankale’de, Tımar’da, Köprüköy'de ve Horasan’da ‘Müslüman-Türk Soykırımı’ gerçekleştirmişlerdir. Erzurum Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi’mizde ve ülkemizdeki tüm tarihi kurumlarda Türk arşivleri olmak üzere birçok yabancı arşivlerde de katliamların belgeleri bulunmaktadır. Bakınız Amerikalı General James Harbord, 25 Eylül 1919’da Erzurum’a geldiğinde Ezirmikli Osman Ağa ve Mürsel Paşa konaklarını, Karskapı ve Yanıkdere’yi gezerken Ermeni çetelerinin Müslüman-Türk halkına yönelik yaptığı mezalimi görerek, ‘İsa’nın kulları nasıl böyle bir katliam yapabildiler’ şeklinde bir itirafında bulunmuştur. Hal böyleyken Ermeni diasporasının ve Amerika’nın sözde ermeni soykırımı ile ilgili yaptıkları açıklamaları buradan bir kez daha telin ediyorum.”
KÜRKÇÜOĞLU: BUGÜN HAYALİME KAVUŞTUM
Uzun yıllar Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih bölümünde çalışan, 34 yıl boyunca Ermeni çetelerinin Doğu ve Kuzeydoğu Anadolu ile Kafkas bölgesinde işledikleri cinayetleri araştıran, anlatan, kitaplaştıran ve daha sonra emekli olan Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu’nun gayretleri sonucu oluşturulan “Türk-Ermeni İlişkileri Merkezi” ve kendi adını taşıyan kütüphanenin açılışı yapıldı.
Lise yıllarından beri biriktirdiği 10 bine yakın kitabın yanı sıra kaleme aldığı eserleri de bağışladığı kütüphanede gönüllü olarak görev yapan Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu, böylece çok istediği hayaline de kavuşmuş oldu. Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu açılışta kendisine destek veren herkese teşekkür ederek, “Kitabın hayatımızda önemli bir yeri vardır. İmkan olsa özellikle gençlik dönemlerimizde çok fazla okuyabilseydik. Bugün bir hayalim gerçek oldu. Araştırma merkezi ve kütüphanenin Erzurum’a, ülkemize ve dünyaya hayırlı hizmetlere vesile olmasını umut ediyorum. Kütüphanede kendi yazdığım 12 kitabım da var. Kütüphane ve araştırma merkezimizde her alanda kitap bulunuyor. Özellikle tarihi kitaplar. Arşiv belgeler var. Ruslarla Ermenilerin ilişkileri, Fransa, Amerika ilişkilerini anlatan kitaplar var. Burası bilim dünyasına açık. Herkes faydalanabilir. Ermeni sorunu ülkemizin milli bir sorunudur Bu sorunu belgesiyle, kaynağıyla anlatmamız lazım. Bu nedenle “Türk-Ermeni İlişkileri Merkezi’ne herkesin sahip çıkması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Erzurum Büyükşehir Belediyesi Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi ile Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu Kütüphanesi’nin açılışı yapıldı.
PROF. DR. EROL KÜRKÇÜOĞLU KİMDİR?
1955 yılında Erzurum’da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini Erzurum’da tamamdı, 1973 yılında Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih bölümünde yükseköğrenimine başladı. 1980 yılında Erzurum Atatürk Lisesi’nde tarih öğretmenliğine atanan Erol Kürkçüoğlu, 1988’de Atatürk Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsünde Araştırma Görevlisi oldu. Yüksek lisans ve Doktora çalışmasını aynı enstitüde tamamladı. Doktora çalışması için 1991-1992 yıllarında Azerbaycan Devlet arşivlerinde çalışarak “1918-1920 Türkiye-Azerbaycan İlişkileri” konulu tezini hazırladı. Ekim 1994’de Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Ortaçağ Tarihi Anabilim dalına öğretim üyesi olarak atandı. 1995’ten bu güne kadar Fen-Edebiyat Fakültesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanlığı, 2000 yılından itibaren de Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkilerini Araştırma Merkezi Müdürlüğü görevini yürüttü. Ermenilerin Doğu'da uyguladıkları mezalimleri araştıran Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu, emekli olduktan sonra Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle bir kütüphane ve Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi kurdu. Farsça ve Rusça bilmektedir.