Erzurum'da Yok artık dedirten hırsızlık!

Özellikle kırsalda enerji nakil hatlarının demir parçalarını sökerek çalan hırsızlar, direklerin ağırlığa dayanamayarak yıkılması ile binlerce vatandaşı mağdur ediyor.

Erzurum Güncel- Sürekli denetimde olan Aras EDAŞ ekipleri, çalınan çapraz bağları tespit ederek yeniliyor. 

Özellikle kırsal alanda bulunan elektrik direklerinin vidalarından sökülerek bazı parçalarının hırsızlar tarafından çalınması, enerji kesintilerine neden oluyor. Çapraz bağları sökülen direkler ağırlığa dayanamayınca rüzgârda yıkılarak milyonlarca lira maddi zarara neden oluyor.

Müşteriler mağdur oluyor!

Aras EDAŞ Arıza Onarım Bakım Müdürü Enis Gül: “Özellikle kırsal hatlarda kullanılan galvaniz cıvatalı enerji nakil hatlarına ait direklerin alt tarafındaki cıvatalar sökülerek direk çaprazları çalınıyor. Çalınan çaprazlar nedeniyle direkler zayıflıyor ve hafif bir rüzgârda yıkılıyor. Direklerin yıkılması nedeniyle de müşterilerimiz elektrik kesintisiyle karşı karşıya kalıyor” dedi.

Milyonlarca lira zarar!

Sahada görev yapan ekiplerin tespit ettikleri çapraz bağları çalınan direkleri yenilediğini belirten Gül, “ Ekiplerimiz hırsızların zarar verdiği direkleri tespit ederek yerine yenileri takıyor. Ancak eksikliklerin tespit edilemediği durumlarda direklerimiz ağırlığa dayanamayarak yıkılabiliyor. En son 9 adet direğimiz bu nedenlerden dolayı yıkıldı. Hizmet bölgemizde 2024 yılında çapraz eksikliği sebebiyle100’e yakın direğimiz yıkıldı. Ekipleriniz bu bölgelere geçici olarak ağaç direkler dikerek enerji veriyor. Geçici olarak kullanılan ağaç direklerin yerine daha sonra projelendirme yapılıp demir direkler dikiliyor. Tabi bu durum milyonlarca lira zarara neden oluyor” diye konuştu.

 Yıkılan direk diğerlerini etkiliyor

Yıkılan direğin beraberinde 7-8 direğe de zarar verdiğini hatırlatan Gül, “Orta şiddetli bir rüzgar sırasında güçsüz kalan direk yıkılıyor. Bir direk yıkılırken beraberinde 7 veya 8 direğin de yıkılmasına neden oluyor. Bu da devlete büyük yük getiriyor. Yıkılan direklerin onarımı nedeniyle köyler elektriksiz kalabiliyor. Vatandaşlarımızın bu gibi durumlarda mutlaka ihbarda bulunmalarını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Manolya Bulut-Pusula Gazetesi

Erzurum Haberleri