Erzurum Güncel- Erzurum’da yaklaşık 4 yıl önce İl Sağlık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğü’nde görevli kişilerin 4,5 milyon liralık yolsuzluğu davasında gerekçeli karar açıklandı. Davada yargılanan 7 sanığa iki ayrı suçtan toplam 82 yıl 3 ay 26 gün ceza verildi.
Manolya BULUT-PUSULA
Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesi, sağlık müdürlüklerinde evrakta usulsüzlük yaparak 4 milyon 394 bin 791 liralık haksız kazanç sağlayan personeller hakkındaki kararın gerekçesini açıkladı.
İhbarla ortaya çıkmıştı
Yaklaşık dört yıl önce İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, İl Sağlık Müdürlüğü’nde bazı çalışanların yolsuzluk yaparak, haksız kazanç sağladığı ihbarı üzerine harekete geçmişti. Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Yakutiye ilçesindeki kuruma ait bina ile kurumun anlaşmalı olduğu bankalara giden ekipler, buradaki evrak ile banka kayıtlarını incelemeye almıştı. İncelemelerde dijital ödeme evrakında yaklaşık 6 yıl boyunca usulsüzlük yapıldığı tespit edilmişti.
İki ayrı suçtan ceza aldılar
Halk Sağlığı Müdürlüğü’nde veri hazırlama kontrol işletmeni ve mutemet İsrafil A., muhasebe biriminde çalışan Adem K., hizmetli Ahmet A. ile İl Sağlık Müdürlüğü muhasebe biriminde şef olan Yusuf T., mutemet Fatih O., maaş ödeme emri belgelerinde düzenleyen olarak imzası bulunan kurumdan emekli Orhan P. ve İsrafil A.’nın kurumlu bağlantısı olmayan oğlu Abdusselam A., hakkında açıklanan gerekçeli kararda sanıklar zimmet ve resmi belgede sahtecilik suçundan toplam 82 yıl 3 ay 26 gün ceza aldı.
Bankaya oynanmış belgeleri göndermiş
İsrafil A’nın görevli olduğu yıllarda maaş ödemelerinin yapılacağı ay başlarından önce İl Sağlık ve Halk Sağlığı Müdürlüğünün harcama yetkilisi, gerçekleştirme görevlileri ve muhasebe birimlerince tanzim edilen ve onaylanan maaş ile diğer ek ders, vekâlet, iş sağlığı ve güvenliği, aile sağlığı merkezi ücreti gibi ödemelere ilişkin en son aşamada kendisine verilen şifre ve tanımlanan mail adresi üzerinden bankaya gönderilen text ve excel dosyalarında değişiklik veya ilave yaptığı anlaşıldı. Kararda İsrafil A.’nın kendisinin ve diğer sanıklar Orhan P., Yusuf T., Ahmet A., Adem K., ve Abdusselam A.’nın hak ettiklerinden fazla maaş veya hak etmedikleri halde ücretler almalarını sağladığı, emekli olan veya statüsü değişen kişileri ilave ederek ya da kişilerin maaşlarında ufak kesintiler yaparak bu paraların kurum hesabına iadesi yerine kendisinin ve diğer sanıkların hesaplarına aktarılmasını sağladığına yer verildi. Resmi prosedürler tamamlandıktan sonra bankaya üzerinde değişiklik yapılmış text ve excel belgelerini gönderildiği anlaşıldığı ifadeleri de yer aldı.
Oğluna para göndermiş
Gerekçeli kararda İsrafil A.’nın bu şekilde eylemini birçok kez yaparak toplamda 1 milyon 665 bin 415 lira 77 kuruşu kendi hesabına aktararak zimmetine geçirdiği, diğer sanıklardan Adem K.’nın hesabına 1 milyon 56 bin 381 lira, Ahmet A.’nın hesabına 479 bin 871 lira, Yusuf T.’nin hesabına 434 bin 954 lira, Orhan P.’nin hesabına 425 bin 132 lira, Fatih O.’nun hesabına 301 bin 803 lira ve kurumlu bağlantısı olmayan oğlu Abdusselam A.’nın hesabına 31 bin 235 lira gönderdiği anlaşıldığı belirtildi.
Ortaya çıkmasını engellemişler
Sanıklar İsrafil A., Adem K. ve Fatih O.’nun eylemlerinin kurum içinde yapılacak normal bir denetim, araştırma veya karşılaştırma ile ilk bakışta kolayca ve kesin bir surette anlaşılabilecek nitelikte olmadığı, sanıkların zimmet suçunun açığa çıkmaması ve eylemlerini gizlemek amacıyla gerçeğe aykırı text tabloları ve excel listelerini kurum içi ödeme emirleri ve bunlara eklenen banka listeleri ve bordrolar doğru hazırlandıktan sonra son aşamada bankaya ödeme yapılmak üzere gönderirken değiştirdikleri anlaşıldı. Bankalardan bu kişilere ödenen miktarlar araştırılacak şekilde denetim yapıldığı takdirde, sanıkların eylemlerinin ortaya çıkacağı anlaşılmakla bu şekilde hileli davranışlar sergileyerek zimmetin açığa çıkmasını önlemeye çalıştıkları belirtildi.
Cezalarında indirim yapıldı
Zincirleme şekilde zimmet suçu tüm yasal unsurlarıyla sabit olduğundan sanıklar hakkında Orhan P. Ve Yusuf T.’nin kovuşturma başlamadan, Ahmet A. ile Abdusselam A.’nın ise kovuşturma aşamasında kurumun zararlarını giderdiğinden cezalarında indirim yapıldığı bildirildi. Zimmetin açığa çıkmamasını sağlamaya yönelik hileli davranışları zincirleme şekilde işlediğinden ‘zimmet’ suçundan İsrafil A., 18 yıl 9 ay, Adem K., 15 yıl, Fatih O., 13 yıl 4 ay, kamu zararını kovuşturma başlamadan önce etkin pişmanlık göstererek giden Yusuf T., 4 yıl 7 ay, kamu zararını gideren Orhan P. İle Ahmet A., 6 yıl 8 ay ve yardımcı olmak suretiyle suça iştirak eden ve kurum zararını gideren Abdusselam A., 2 yıl 7 ay 6 gün hapisle cezalandırıldı.
Oğlu beraat etti
Kamu görevlisinin görevi gereği düzenlemekle yetkili olduğu evrakta zincirleme şekilde resmi belgede sahtecilik suçundan İsrafil A., 7 yıl 6 ay, Adem K., 5 yıl 6 ay 20 gün, Ahmet A., Orhan P. Ve Fatih O., 4 yıl 5 ay 10 gün, Yusuf T., 3 yıl 10 ay 20 gün hapse çarptırıldı. İsrafil A.’nın oğlu Abdusselam A., bu suçtan beraat etti.