Erzurum Güncel- Hizmet ağını genişleterek Sivas'tan sonra Konya'da da tesis kurmayı planladı.
Küçük ölçekli yatırımlarla oyalanan ve ötelenen Erzurum, birçok şehirden daha fazla istihdama muhtaçken, ülkemizin en büyük ve en etkili savunma firması olan ASELSAN, Sivas'ta kurduğu optik üretim tesisinden sonra, Konya'da da benzer yatırımı planlamakta.
Atatürk Üniversitesi ve Erzurum Teknik Üniversitesi sayesinde, bu konuda çalışmak üzere yeterli insan kaynağı sağlayabilecek durumdayken, Erzurum'un görmemezlikten gelinmesi konuya ilgi duyanlar tarafından eleştirilmekte ve açıkça dillendirilmekte.
Ülkemizin yüz akı kuruluşlarının başında bulunan ASELSAN’ın genel müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün hafta sonu şehrimizdeydi.
Sn. Valimize ziyarette bulunan genel müdürün, şehrimizle ilgili bir proje için mi geldiğini yani müjdeli bir haber mi getirdiğini bilmiyoruz. Kalkınma konusunda sıkıntılar içerisinde olan bir şehrin sahipleri olarak ancak böyle bir beklentimizin olduğunu ifade edebiliriz.
Bilindiği gibi bünyesinde çalıştırdığı nitelikli kadroları ve ürettiği teknolojiler ile kısa bir sürede milli sanayi konusunda önemli işlere imza atan ASELSAN, bu gün Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri, Kamu Güvenliği Sistemleri, Komuta Kontrol Sistemleri, Radar, Elektronik Harp ve İstihbarat Sistemleri, Aviyonik, Uydu ve Deniz Haberleşme
Sistemleri, Elektro-optik, Mikroelektronik Kendini Koruma Sistemleri, Silah Sistemleri, Trafik Sistemleri, İnsansız Sistemler, Hava Savunma ve Füze Sistemleri, Otomasyon ve Sağlık Teknolojisi Sistemleri ve Taktik Saha Haberleşme Sistemleri gibi alanlarında gıpta edilecek çalışmalar yapmaktadır.
Ankara merkezli olan ASELSAN’ın hizmet alanının genişleterek Anadolu’nun bazı illerinde de bir takım üretimler yaptığını biliyoruz. Sivas’ta kurduğu optik üretim tesisiyle, Konya’da planladığı Sivas örneğine benzer bir tesis bu örnekler arasındadır.
Sn. genel müdürün şehrimize
gelmesiyle aklımıza bu örneklerin geldiğini söyleyebiliriz. Dolayısıyla, "Konya’da, Sivas’ta oluyor da Erzurum’da olmaz mı?" diye düşünmeden edemedik.
ASELSAN bünyesindeki sektör başkanlıklarından olan REHİS (Radar ve Elektronik Harp Sistemleri) bünyesinde geliştirildiği, ordumuz ihtiyacına yönelik tüm radar, karşı tedbir ve istihbarat sistemleri ile haberleşme alanında 4.5 G baz istasyonları için farklı çeşitlerde ve yüksek sayılarda antenlere ihtiyaç duyduğu teknik olarak bilinen bir konudur.
Bu münasebetle Sivas ve Konya'da yapılan ortak şirketlere benzer bir şirketin; anten üretimi için Erzurum'da kurulabileceğini düşünmekteyiz.
Böyle bir oluşumla antenlerin tasarlanması ve üretimi sağlanacak, dolayısıyla REHİS’in yükü azalacak ve o birime zaman kazandıracaktır.
Konuyla ilgili Erzurum çok yönlü avantajlara sahip bir ildir. Şöyle ki; Atatürk Üniversitesi, Erzurum Teknik Üniversitesi ile yakın çevredeki Karadeniz Teknik Üniversitesi bu konuda çalışmak üzere yeterli insan kaynağını sağlayabilecek konumdalar. Atatürk Üniversitesi’nin sınırları içerisindeki uygun araziler, anten ölçümleri için ihtiyaç duyulan her türlü şarta müsaittir ve birden fazla test sahasını kaldırabilecek büyüklüktedir. Türkiye’nin en köklü üniversitelerinin başında bulunan Atatürk Üniversitesi’nin böyle bir yatırım için finansman konusunda yeterli desteği karşılayacağı tartışmasızdır.
Ek olarak, böyle bir üretim tesisinin ihtiyacı olacak mekanik parçaları üretim ihtiyac gibi konularda yan sanayinin de gelişmesine yardımcı olacaktır.
Erzurum için can suyu niteliğinde olacak bu yatırımın hem maddi hem de sosyal alanda şehre büyük katkı sağlayacağı kesindir.
Şehrin geleceğini aydınlatmak, gençlere fırsatlar sunmak ve göçün önüne geçmek konusunda önemli faydalar sağlayacak olan böyle bir yatırımın Erzurum’a kazandırılması için başta Sn.Valimiz Okay Memiş olmak üzere, tüm siyasilerimizin, Büyükşehir Belediye Başkanımızın, rektörlerimizin ve STK’larımızın bu konuya el atacaklarına tüm kalbimizle inanıyor, Konya, Sivas örneğine Erzurum’un da katılmasını temenni ediyoruz.