Erzurumlu esnafı üç harfliler çarptı

Okula yeni başlayan bir öğrencinin ortama alışveriş maliyeti 4 bin TL’den başlarken, zincir marketlerin okul ürünü satmasından olumsuz etkilenen kırtasiyeciler 15 yıl önce meclisten geçen Marketler Yasası’nın uygulamaya geçmesini talep ediyor.

Gazete Güncel- Okulların açılmasına artık sayılı günler kaldı. 2024-2025 Eğitim- Öğretim yılı 9 Eylül Pazartesi günü başlayacak.  Veli ve öğrencileri alışveriş telaşı sararken sektör temsilcileri merdiven altı ürünler konusunda vatandaşları uyararak artan fiyatlara dikkat çektiler.

Yasa uygulamaya geçmeli

Zincir marketlerin okul ve kırtasiye ürünleri satmasının esnafı olumsuz etkilediğini belirten Erzurum Matbaa-Kırtasiye ve Tabelacılar Odası Başkanı Hikmet Karaca, kırtasiye esnafının mağduriyetini dile getirdi. 

Kırtasiyecilerin sadece okul sezonunda iş yapan bir meslek grubu olduğuna dikkat çeken Karaca, “Okulların açılmasına haftalar varken özellikle zincir marketlerin her semtte bulunmaları hatta sokaklara kadar girmeleri esnafın büyük ölçüde mağduriyetine yol açıyor. Yaklaşık 15 yıldır meclisten geçen fakat bir türlü uygulamaya geçirilmeyen marketler yasasının bir an önce hayata geçirilmesini diliyoruz” dedi.

Maliyetler aşırı yüksek

İlkokula yeni başlayan bir öğrencinin kırtasiye maliyetinin ortalama 2 bin 500 TL olduğunu aktaran Karaca, “Enflasyonun aşırı yüksek olması nedeniyle okul ve diğer öğrenci masrafları aynı oranda her yıl katlanarak artmakta. Diğer yandan kırtasiyeci esnafımızın kira, BAĞ-KUR, elektrik, doğal gaz ve benzeri işletme maliyetleri aşırı derecede yükseldi” diye konuştu. 

 ‘Satış sertifikası olmayan kitap satmamalı’

5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa dair yönetmeliğe göre aykırı satışı yapılan tüm bandrollü ürünlerin Kitap-Yardımcı ders kitapları, sözlük, eğitim cd. ve benzeri materyallerin satış ve dağıtımını yapan ve oda kaydı olan sertifikalı satış noktalarından alınması gerektiğini dile getiren Karaca, "Aksi satış yapan işletme veya şahıslar, yapılacak denetimler sonucu ilgili kanunun 12’nci maddesi 2’nci fıkrası gereğince kabahatler kanunun 17’nci maddesinin ikinci fıkrası hükmü göz önünde bulundurularak, kanunun ek-10’uncu maddesinin birinci fıkrasına göre cezalandırılır hükmü yer almaktadır. Bütün bu kanunlara rağmen okul idarecilerinin öğrenci veya velilerini anlaştıkları firma ve şahıslara yönlendirmeleri kanunen suç teşkil etmektedir. Bütün bu kanunlara rağmen geçmiş yıllarda okulların birçoğunda kanunsuz bir şekilde bazı kitapçılara yönlendirmeler devam etmektedir. Bu yönlendirme konusunu Milli Eğitim Müdürlüğüne ve Milli Eğitimi Bakanlığına iletmiş olmamıza rağmen, bu haksız uygulamanın önüne bugüne kadar bir türlü geçilemediğini görüyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Korsan ders kitabının önüne geçilmeli’

Son yıllarda artan korsan ders kitaplarının satışının önüne geçilmesini de isteyen Başkan Karaca, “ Özellikle Doğu Anadolu Bölgesinde büyük bir rant kapısı olmaya devam ediyor. İl dışından kamyonetlerle kitap getirip anlaştıkları okul veya kitapçılara toplu halde satanlar bile var. Hem korsan hem de kayıt dışı olan bu ürünler hiçbir denetime tabi tutulmadan yönlendirmeler yoluyla öğrencilere satılmaktadır” dedi.

Okul kitapları kırtasiyelerden dağıtılmalı

Ücretsiz kitap dağıtım projesinin ilk ayağının kitapçı ve kırtasiyecilerden başlaması gerektiğini ifade eden Karaca, “Ders kitapları öğrenci sayısına göre okullarına en yakın kırtasiyelere dağıtabilir. Öğrencide ders kitaplarını kırtasiyeden ücretsiz alırken, yanında da defter-kalem ve benzeri diğer ihtiyaçlarını da aynı yerden karşılayabilir.  En azından öğrenci de kırtasiyeden uzaklaşmaz. 2023-2024 Eğitim ve Öğretim yılında arz etmeye çalıştığımız olumsuzlukların bu sezonda yaşanmaması için ilgili bütün okul idarecilerinin uyarılması hususunda gerekli adımların mutlaka atılmasını bekliyoruz. Aksi takdirde birçok kırtasiyeci esnafımız bu dolu zamanı boş geçirecektir" diye konuştu.

Okul üniformaları ortalama bin 500 TL

Öte yandan öğrencilerin okullarda giyeceği üniforma fiyatlarında da artış yaşandı. Geçen yıl ortalama bin TL olan üniformalar, bu sene ortalama bin 500 TL’ye yükseldi. Üniformaların fiyatı okuldan okula ise değişkenlik gösteriyor.

Ali Kaya/ Pusula

Erzurum Haberleri

REKTÖR HACIMÜFTÜOĞLU’NDAN TÜMGENERAL ALTUĞ’A HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ
Vali Çiftçi: "Gaziler bize gurur dolu bir tarih emanet etti"