Erzurumlu Kara Fatma'nın sonu

Kurtuluş savaşımızın Kara Fatma’sı, Ulus'taki heykelde Atatürk’ün at üstündeki heykelinin bitişiğindeki bu kahramanımızın sonunu hiç merak ettiniz mi?

Erzurum Güncel- SALİM TAŞCI Aydınlık'ta yazdı...

KİMDİR KARA FATMA?

1888 yılında Erzurum’da doğar. Bir ismi de Seher’dir. Soyadı olarak Erden’i alır. Eşiyle birlikte cepheden cepheye koşar, askerlere yemek yapar, yaralarını sarar. Rütbesi çavuştur. Fatma Çavuş olarak anılır. Eşi askerdir. Sarıkamış Harekâtında şehit olur. Fatma Çavuş akraba ve dostlarından bir müfreze meydana getirir. Atatürk’le tanışması Sivas Kongresi’nde olur. Atatürk’ten savaşlara katılmak için müsaade ister. Atatürk, Fatma’ya üsteğmen rütbesi verilmesini emreder. Kara Fatma müfrezesiyle Kurtuluş Savaşı’na katılır. Vatan kurtarıldıktan sonra emekli olur. Ödenen emekli maaşlarını Kızılay’a bağışlar. Cepheden cepheye koşuşturması birkaç ciltlik romanı doldurur.

Balkan Savaşlarından Batı Cephesi’ne, Dumlupınar, Sakarya, Birinci ve İkinci İnönü Savaşlarına katılır. Bursa, İzmir işgal edildiğinde Kara Fatma milis müfrezelerinin ön safhalarındadır. Büyük Taarruz’da Trikopis’in askerlerine esir düşer ve kaçar. Dönüşünde bir Yunan birliğini esir alır. Hey gidi Kara Fatma hey! Kurtuluş savaşlarında iki oğlu da şehitlik mertebesine yükselmiştir. Hayatta bir kızı kalmıştır.

 

DRAM DRAM DRAM

Kara Fatma’nın sonuna gelince, hangi yürek bu drama tahammül eder, bilemiyorum! Bir şarapnel parçasının değmesiyle iki parmağı kopan Kara Fatma, gelecek nesillere de ders niteliğinde şöyle der: "İstiklal Madalyam yeter bana!"

Kara Fatma emekli maaşını almaz ama, aç kalır. Galata’da bir Rus manastırına sığınır. Kızı psikolojik sorunlar yaşar. Kara Fatma’nın torunları sokaklarda dilenmektedir. Bir tahta karyolada yarı aç yarı tok hayat sürdürürler. Kara Fatma sağdan soldan iş arar, iş bulamaz. Soranlara işte böyle seslenir: "Beni yaşatan İstiklâl Madalyasıdır. Açım ama şerefliyim."

Kara Fatma’nın yaşadığı bu dramı ilgili ve yetkili zevat duyar. Torunlarını okullara yerleştirir. TBMM kararıyla emekli maaşını tekrardan alması sağlanır. Ancak ömrü vefa etmez...

Ve Temmuz ayı geliyor ya!

2 Temmuz 1955 tarihinde İstanbul Darülaceze'de Milis Gazi Üsteğmen Kara Fatma’nın hayatı noktalanır. Mezarı yıllar sonra Kızılay tarafından onarılarak ziyarete açılır. Ben de o gün İstanbul Kasımpaşa Kulaksız Mezarlığı’ndaki anıt mezara giderek o kahramanı anacağım. Vaktiniz olur da yolunuz düşerse, Fatma Hanım'ı unutmayın... Bir çiçekle anın.

Genel Haberleri

ÇÖP araba! Tıka basa çöp dolu
Mehmet Cengiz Diyanet'ten de çıktı. Milyonlarca lira alacak