Erzurumlu tarihçiden önemli bir eser: Selanikli Ali Rıza Efendi

Tarihçi-Yazar Akın Aktaş’ın, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi ile ilgili kitabı raflarda yerini aldı.

Gazete Güncel- Erzurum’la ilgili bir çok çalışmaya imza atan tarihçi yazar Akın Aktaş,  Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi ile alakalı bir eser hazırladı. Selanikli Ali Rıza Efendi 1841-1886 isimli eserin içeriğinde, Ali Rıza Efendi ve ailesi hakkında daha önce yayımlanmayan bilgiler yer alıyor. Eserde birçok arşiv belgesiyle birlikte Ali Rıza Efendi ve ailesine ait fotoğraflar ve hatıralar bulunuyor.  

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşundan itibaren en çok tartışılan konular içerisinde yer alan Atatürk’ün soy kütüğüne yönelik hazırlanan bu eser, mesnetsiz birçok tartışmayı da sonlandırıyor. Akademisyen Yayınevi’nden bu ay neşredilen eser 193 sayfa. Yazar Aktaş, eserle ilgili olarak  “45 yıllık yaşamına türlü badireler sığdıran Selanikli Ali Rıza Efendi’nin tarihi bir karakter olmasına vesile olan tek hususiyet Mustafa’nın (Atatürk) babası olması. Oğlunun Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucu lideri olması, Ali Rıza Efendi’yi baba kimliğinden alıp tarihi bir karakter haline getirmiştir. Böylelikle ona duyulan ilgi neticesinde ailesi ve soyu, akademik çalışmalara konu edinmiştir.

Ali Rıza Efendi’nin soyunun; Anadolu’dan Makedonya’ya oradan Selanik’e göçünü konu edinen eser, belgeler ve hatıratlar ile desteklenmiştir. İçeriğinde 81 belgeye, birçok haritaya ve fotoğraflara yer verilmiş olup aile efradının anlatımları da bu çalışmada yer almıştır. Özellikle Atatürk’ün doğumuna yönelik kanıksanan 1881 yılının yeni ortaya çıkan arşiv belgeleri ve akademik çalışmalara göre farklı bir tarih olabileceği hususu da ele alınmıştır “ dedi.

Aktaş’ın, Atatürk’ün 100 Yıllık Bibliyografyası,  Arşiv Belgeleri Işığında Nene Hatun, Hasan Tahsin Uzer döneminde Üçüncü Umumi Müfettişliği ve Doğu Gazetesi, Büyük Tarih Trabzon’da, Yeni Türkiye, Erzurum Kongresi Bibliyografyası ve Akademi Dünyasında Atatürk isimli kitapları bulunuyor.

Ayşe Nur ERDOĞDU/ Pusula

Kültür/Sanat//Mağazin Haberleri

Dilan Çıtak Tatlıses uçakta hostesle kavga edince karakolluk olmuştu!
Erzurumlu avukatlar sahnede
Erzurum'dan Bursa'ya bir müdür daha: Sezai Yılmaz'da gitti
Miss Turkey 2024 birincisi belli oldu!