Erzurum Güncel-
ASAGEM, aile yapısının korunması için çarpıcı önerilerde bulundu. çalışan erkeğin maaşından belli oranda eşe verilmesi, 18 yaş altı çocuklara tek başına seyahat yasağı getirilmesi ve kadın din görevlilerinin sayılarının artırılması bunlardan sadece birkaçı
çOCUKLAR TEK BAŞINA!
- Başbakanlık, çocukların tek başına seyahat izinlerinin yasaklanmasını da gündeme getirdi: '18 yaşından küçük çocuklar, terminale giderek kendi başlarına yolculuk yapmaktadırlar. Böylece kaybolmakta veya kaçırılmaktadırlar. Bu konuda bir düzenleme yapılması gereklidir. Seyahat şirketlerine bu konuda yükümlülük getirilebilir.'
- önerilerden biri de 'Cinsel birliktelik yaşının yükseltilmesi' oldu. Geçtiğimiz yıllarda yenilenen TCK'nın 'Reşit olmayanla cinsel ilişki' konusunu düzenleyen 104'üncü maddesinde 'cinsel özgürlük yaşının' 15'e indirildiği hatırlatılan raporda, 18 yaşından küçüklerin cinsel istismarında artış görüldüğü vurgulandı.
KADIN DİN GöREVLİSİ ŞART
- Raporda, 'kadın din görevlisi'nin aile yapısının sağlık şekilde korunmasında etkin olacağı vurgulanarak, 'Dinin doğru bir şekilde anlatılabilmesi için, kadın din görevlilerinin alanda sayılarının artırılmasına ihtiyaç var' denildi.
Dizilere nikahsız birliktelik ayarı
BaŞbakanlIk, eğitim ve sosyal çalışmalarla nikahlı birlikteliklerin özendirilmesini ve teşvik edilmesini de istedi. 'Nikahsız birlikteliklerin azaltılmasında kurumlar arası işbirliğiyle tedbirler alınmalıdır' ifadesinin yer aldığı raporda, dizi yapımcı ve senaristleriyle nikahsız birliktelik senaryolarının olumsuz etkilerine yönelik işbirliği çalışmaları yapılması gerektiği vurgulandı.
KADINA ŞİDDETTE KUZEYDOĞU LİDER
ASAGEM, bölgelere göre kadına yönelik aile içi şiddetin haritasını da çıkardı. Buna göre, en fazla şiddet, sanılanın aksine Güneydoğu'da değil, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Kars ve Ağrı'yı kapsayan Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanıyor. Bu bölgeyi, Ortadoğu Anadolu izlerken arkasından diğer doğu illeri ve Güneydoğu geliyor. Şiddetin en az görüldüğü bölge ise Batı Marmara.
SHçEK'İN AVUKATI YOK
Rapor, kimsesiz çocuklara bakmakla yükümlü kamu kurumu SHçEK'le ilgili bir gerçeği de ortaya çıkardı. SHçEK müdürlüklerinde hukukçu kadroların olmadığı belirtildi. Evlatlık verme işlemlerini etkinleştirmek ve süreci hızlandırmak gerektiğini vurgulayan Başbakanlık, 'Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerinin avukat-hukukçu kadroları olmadığı için evlatlık işlemlerinde ana ve babanın rızasının alınması davalarının takibi hazine vekilleri tarafından yapıldığı taktirde işlemler çabuklaştırılmış olacaktır' yönünde görüş bildirdi.
Ali Ekber ERTüRK / ANKARA