Erzurum Güncel- Ağustos ayı Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarıyla emekliliğe sevkedilen Erzurum 9. Kolordu Komutanı Tümgeneral Erhan Uzun’un yerine de atama yapıldı. YAŞ kararlarıyla Korgeneralliğe terfi eden 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Yılmaz Yıldırım, Erzurum 9. Kolordu Komutanı oldu.
2020 yılında Erzurum 9. Kolordu Komutanlığına atanan ve görev yaptığı süre boyunca ordu millet kaynaşması noktasında önemli çalışmalar yaparak halkın gönlünde taht kuran Tümgeneral Erhan Uzun, görevini Korgeneral Yılmaz Yıldırım’a devredecek.
Öte yandan daha önce de 2016 yılında KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanı olan Tümgeneral Erhan Uzun bu görevini Tümgeneral Yılmaz Yıldırım’a devrettiği öğrenildi.
2022 YAŞ kararlarıyla Kara Kuvvetleri Komutanlığında korgeneralliğe terfi eden iki isimden biri olan 7’nci Kolordu Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım oldu. Yıldırım, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Suriye’nin kuzeyindeki harekatların sevk ve idaresindeki başarılarıyla dikkati çekiyordu.
Fırat'ın doğusunda yer alan Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinin karşısındaki Tel Abyad ile Ceylanpınar ilçesinin karşısındaki Resulayn'a yönelik 9 Ekim 2019'da başlatılan ve 15 günde her iki ilçede kontrolü sağlayan Barış Pınarı Harekâtı komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, YAŞ toplantısında korgeneralliğe terfi ettirildi.
Omurgasını PKK-YPG'li teröristlerin oluşturduğu sözde Suriye Demokratik Güçlerine bağlı teröristlerin işgali altındaki Tel Abyad ve Resulayn'dan Türkiye'ye yönelik terörist sızmaları ile Şanlıurfa hudut komutanlığındaki birliklere yönelik taciz ve saldırıların artması üzerine 2. Ordu Komutanlığı'na bağlı Diyarbakır 7. Kolordu Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım'ın sevk ve idaresinde eş zamanlı başlatılan Barış Pınarı harekâtı 15 gün sürdü.
Hazırlık ve planlaması 6 ay süren harekâtın başındaki isim olan Korgeneral Yılmaz Yıldırım'ın komutasındaki birlikler uydudan vurulacak hedeflerin koordinatlarını tespit ettikten sonra ilk etapta terör örgütünün cephanelik olarak kullandığı binaları vurdu, birbirleriyle olan iletişimleri kesilen teröristlere karşı sıfır hata kapsamında müşterek harekât konsepti hayata geçirildi.
Hangi hedefin hangi tür akıllı, güdümlü ve nüfuz edici mühimmatla cinsine göre imha edileceği belirlendikten sonra hedefler tam isabet vuruldu. Önceden belirlenen plan ve istihbarat dâhilinde sahadaki birliklerin sevk ve idaresini yürüten Tümgeneral Yıldırım harekâtta anahtar rol üstlenerek birliklerin başından bir an olsun bile ayrılmadı.
Yıldırım'ın verdiği koordinatlar doğrultusunda Resulayn ve Tel Abyad'daki YPG'nin karargâh binaları, mühimmat ve cephanelik depoları, olası harekâtta kaçış tünelleri ve güzergâhları, meskûn mahale yakın noktalarda bulunan sığınaklar, muhaberenin sağlandığı telsiz komuta merkezleri tek tek vuruldu.
Harekâtın ilk 5 gününde Resulayn ve Tel Abyad Mehmetçiğin kontrolüne geçti. Terörist elebaşı Mazlum Kobani kod adlı Ferhad Abdi Şahin'in, “Gelirlerse Tel Abyad ve Resulayn onlara mezar olur. Bu direniş kalesini biz IŞİD'den kolay almadık” dediği iki ilçe birer gün arayla harekâtın ilk 5 gününde TSK kontrolüne geçti.
Güneydoğu'daki çukur ve hendek teröründe meskûn mahal operasyonlarıyla deneyim kazanan özel birlikler Kolordu Komutanı Yıldırım'ın sahadaki emir ve direktifleriyle teröristleri kısa sürede bölgeden temizledi. 15 günde 752 terörist etkisiz hale getirilince, harekâtın 4. gününde Resulayn, 5. gününde de Tel Abyad TSK'nın kontrolüne geçti.
Birlikler karşısında sıkışan teröristlerin çareyi yer altı tünellerinden işgal altında tuttukları Ayn İsa, Tel Rifat ve Münbiç'e kaçmakta buldu. Harekâtta 605 meskûn mahal ile 4 bin 219 kilometrekarelik alan Yılmaz paşa komutasındaki birliklerce kontrol altına alındı. İki yerleşim biriminde tüm cadde ve sokaklar kaçan teröristlerce tuzaklanan bomba ve mayınlardan arındırıldıktan sonra 400 okul, 86 cami, 7 kilise hizmete açıldı. PKK teröründen korkup kaçan siviller TSK'nın kontrolü sağlamasıyla ilçeye geri döndü.