Erzurum Güncel- Erzurum'da, hayvan pazarının kaldırılması kararının ertelenmesi üzerine yer konusundan dolayı hayvan tüccarları arasında çıkan kavga sonucu aralarında Dadaşköy beldesinin eski Belediye Başkanı Yusuf Yıldırım'ın da bulunduğu 4'ü müşteki sanık toplam 6 kişinin yargılanmasına başlandı.
Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu müşteki sanık Yusuf Yıldırım, tutuksuz yargılanan müşteki sanıklar Emrah Bayram, Mustafa Teymuroğlu, Gökmen Bayram, sanıklar Göksal Bayram ve Hasan Teymuroğlu, tanıklar ve sanık avukatları katıldı.
Kimlik tespitinin yapılması ve iddianamenin okunmasının ardından savunmasını yapan Yıldırım, üzücü bir kavga olayının yaşandığını söyledi.
Diğer sanıkların esnaf arkadaşları olduğunu belirten Yıldırım, "Karşı tarafla aramıza büyüklerimiz girdi, barıştık ve ben barışa uyacağıma söz veriyorum. Onlardan davacı ve şikayetçi değilim. Bana taş atıldı ancak kimin attığını bilmiyorum. Oraya adam öldürmeye gitmedim, ekmek parası için gittim." ifadelerini kullandı.
Müşteki sanık Emrah Bayram, savunmasında, Valilik kararıyla pazardaki yerlerinin yıkıldığını söyledi.
Yıkım işleminin ardından pazar yerinin taşınması kararının ertelendiğini aktaran Bayram, "Pazar yeri yıkık olduğu için eski yerimiz belli değildi." dedi.
Kavganın yaşandığı günden önce izinle bahse konu yerin etrafını demirlerle kapatarak kendilerine yer yaptıklarını anlatan Bayram, şöyle devam etti:
"Yeri yaparken İslam Yıldırım yanımıza gelerek 'Benim yerimde yapıyorsunuz, masraf yapmışsınız, parasını verelim çıkın' dedi. Olay günü Gökmen ağabeyimin yanına meydana gittim. Kahvede otururken Yıldırım oturduğumuz yere geldi. Bağırarak ağabeyimin boğazına bıçağını salladı. Ağabeyim yaralanınca kaçtı gitti. O esnada yaralandım. Yıldırım'a karşı bir eylemim olmadı, şikayetçiyim."
Müşteki sanık Mustafa Teymuroğlu, savunmasında, Yıldırım'la 30-35 yıllık dostluğunun olduğunu söyledi.
Kahvede otururken sesler duyduğunu aktaran Teymuroğlu, "Olay yerine gittiğimde Yıldırım'ı dostum olduğu için durdurmaya çalıştım. O da rastgele bıçağı sallıyordu. Bıçağı benim olduğumu bilerek sallayıp beni yaraladığını düşünmüyorum. Şikayetçi değilim." dedi.
Tanık İslam Yıldırım, beyanında, tartışma konusu hayvanların bulunduğu barınakları kendilerinin kullandığını söyledi.
Kavganın yaşanmasından bir ya da iki gün önce meydandaki kahvede otururken Gökmen ve Emrah'ın kendilerine ait barınakları kaynak yaptıklarını gördüğünü aktaran Yıldırım, "Gökmen ve Emrah'ın yanına giderek bize ait yerde kaynak yaptıklarını söyledim. Kardeşlerden biri yerin kendilerine ait olduğunu, pazar yönetiminden kendilerine verildiğini söyledi." diye konuştu.
Yıldırım, yönetimden kimin bunu söylediğini öğrenmek amacıyla 'Yanlarına gidelim' diye Gökmen ve Emrah'a teklif ettiğini belirterek şöyle devam etti:
"Söyledikleri kişinin yanına gittiğimizde yönetimde sorumlu kişi, yeri onlara vermediklerini belirtti ve aralarında tartışma başladı. Ben de bizim yüzümüzden tartışma çıkmasın diye kendilerine 'Yerimizde yaptığınız masrafı karşılayalım, siz başka bir yerde yapın, hatta bize ait kaynak makinesiyle yapalım' dedim. Kahveden çıktıktan sonra Gökmen pazardan ayrılırken Emrah barınağa giderek kaynağa devam etti. Bir şey yapmadan yetkililerle görüşmek amacıyla pazardan ayrıldım."
Mahkeme heyeti, tutuklu sanık Yusuf Yıldırım'ın tutukluluk halinin devamına karar vererek eksikliklerin tamamlanması amacıyla duruşmayı erteledi.
İddianameden
Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Kurban Bayramı'ndan önce Valilik kararıyla Kombina Caddesi'nde bulunan canlı hayvan pazarının kapatıldığı, hayvancılıkla uğraşanlara Aziziye ilçesinde yeni hayvan pazarında yer gösterildiği belirtiliyor.
Kararın Valilik tarafından Kurban Bayramı sonrasına bırakıldığının anlatıldığı iddianamede, Kombina Caddesi'ndeki hayvan pazarına Yusuf Yıldırım'ın eski yerine dönmek istediği, eski yerinde bulunan kişilerle uyuşmazlık yaşadığı ve bundan dolayı taraflar arasında olayın gerçekleştiği anlatılıyor.
İddianamede, hayvan pazarında Yıldırım'a ait alanın söz konusu pazarın kaldırılması kararının ertelenmesi nedeniyle Bayram ailesi tarafından kullanıldığının sabit olduğu, Yıldırım'ın eski yerine dönmek istemesi ve burada bulunan Bayram ailesinin ilgili yerden ayrılmamasından dolayı taraflar arasında uyuşmazlık çıktığının anlaşıldığı ve Yıldırım'ın gerçekleştirdiği eylemleri haksız tahrik altında işlediğinin sabit olduğu öne sürülüyor.
İddianamede, Yusuf Yıldırım'ın "Kasten öldürmeye teşebbüs etmek" ve "Kasten yaralama" suçlarından 13 yıldan 27 yıla kadar hapisle cezalandırılması ve haksız tahrik hükümlerinin uygulanması, Emrah Bayram, Mustafa Teymuroğlu, Gökmen Bayram, Göksal Bayram ve Hasan Teymuroğlu'nun ise Yıldırım'a karşı "Silahla kasten yaralamak" suçundan 8 aydan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.