Evlilik hayali kabusa döndü

Düğün hazırlığı yapan gençler, ‘ev kuramaz hale geldik’ diyerek zamlara isyan etti. Bu yaz dünya evine girmek isteyen çiftlerin 1 milyon TL’yi gözden çıkarması gerekiyor.

Gazete Güncel- Türkiye’de döviz kurundaki dalgalanmalar ve art arda gelen zamlardan evlilik hayali kuran çiftler de nasibini aldı. Erzurum’da geçen yıla oranla firmaların düzenlediği ‘evlilik paketi’ kampanyaları yüzde yüzün üzerinde zam gördü. 2024'te evlenecek bir çiftin, söz-nişan, kına, düğün ve ev kurma gibi tüm masraflar için ortalama 1 milyon TL harcaması gerekiyor.

Düğün sezonunun açılması ile birlikte, yeni evlenecek çiftleri nişan, kına, düğün mekânı, mobilya, beyaz eşya alışverişi telaşı sardı. Ancak enflasyonla birlikte düğün maliyetleri de son yılların zirvesine çıktı. Nişanından kına organizasyonuna, beyaz eşyasından mobilyasına, gelinlikten, salon kirasın ve çeyizine kadar evlenmenin maliyeti en az 1 milyon TL’ye çıkıyor. Maddi olanakların durumuna göre ise bu fiyatın ucu açık…

Yüzde yüzün üstünde artış

Çeyiz için alışveriş yapan gençler, gördükleri etiketler karşısında şaşkına dönerken alternatif arayışına giriyor. Erzurum’da geçen yıla oranla mobilya yüzde 300, ev fiyatları yüzde 100, beyaz eşya yüzde 400, düğün salonları yüzde 130, kuaför masrafları ise yüzde 200 oranında zamlandı.

Son bir yılda mobilya fiyatları üçe katlandı. Oturma grupları, yatak odası takımı ve yemek odası takımlarının fiyatları dudak uçuklattı. Ortalama bir oturma ve yemek odası takımı 70 bin TL,  yatak odası takımı ise 90 bin TL’yi buluyor. 

Kuaför masrafları da geçen yıla oranla yüzde 200 artış gösterdi. Geçen yıl ortalama 1700 TL’ye yapılan gelin başı ve makyajı için gençler bu yıl en az 3 bin 400 lirayı gözden çıkarmak zorunda.  

Düğün salonu fiyatları da yüzde 130 arttı. Geçtiğimiz yıl 300 kişilik bir düğün için 36 bin TL’ye tutulan salon, bu yıl ortalama 90 bin TL’ye yükseldi. Aynı şekilde 300 kişilik yemekli bir düğün için tutulan salon ise ortalama 100 bin TL.

Beyaz eşya fiyatları

Çamaşır ve bulaşık makinesi fiyatları ortalama 15 bin TL’den 30 bin TL’ye, buzdolabı fiyatları ise bir yılda ortalama 25 bin TL’den 50 bin liraya yükseldi. Ortalama bir fırının fiyatı 10 bin TL iken günümüzde 20 bin TL’ye satışa sunuluyor.

Ev fiyatları

Öte yandan düğün sezonu yaklaşırken ev fiyatlarında da artış devam ediyor. Geçen yıla göre sıfır evlerin satılık fiyatları yüzde 100 oranında artış gösterdi.  Evlerini yeni çiftlere kiralamak isteyenler de zam üstüne zam yaptı. Hal böyle olunca 2024 yılının yazında evlenmek isteyenler yüz binlerce lirayı gözden çıkarmak zorunda kaldı.  

Televizyon, fırın, ütü, süpürgeden oluşan eşyalarının ortalama fiyatı da en düşük etiketli ürünler tercih edildiğinde bile 80 bin TL’yi buluyor.

Ancak iş sadece düğün ile bitmiyor, düğünün yanı sıra; Takı, söz, nişan, kına, kısır gecesi gibi birden fazla organizasyon da eklendiğinde ortaya çıkan tablo bütçeleri zorluyor. Genel olarak çiftlerin minimum 1 Milyon TL’yi gözden çıkarmaları gerekiyor. Maliyetleri duyan gençler ise evlenmeyi ileri tarihlere erteliyor. İşte o masrafların asgari kısmı;

Söz

Söz çiçeği ve çikolatası 3 bin lira, süsleme ve yemek ikramı 20 bin lira, gelin kıyafeti: 5 bin lira, damat kıyafeti: 4 bin lira, gelin saçı: 1.000 lira, damat saçı: 1.000 lira.

Nişan

Nişanda mekân: 40 bin liraç Nişanda gelin kıyafeti 7 bin, damat kıyafeti: 4 bin lira. Ggelin saçı ve makyajı 3 bin lira. Damat saçı: 1.000 lira. Fotoğraf ve video çekimi: 10 bin lira.

Kına

Kına masrafları (malzeme ve kuruyemiş): 6 bin lira, Kına organizasyonu: 9 bin lira, kınada gelin kıyafeti: 6 bin lira. Kınada gelin saçı ve makyajı: 3 bin lira. Fotoğraf ve video çekimi: 10 bin lira.

Düğün

Düğünde mekân: 50 bin lira, Gelinlik: 20 bin lira, Düğünde damat kıyafeti: 10 bin lira, Düğünde gelin saçı ve makyajı: 6 bin lira. Damat saçı-tıraşı: 2 bin 500 lira, Düğünde fotoğraf ve video çekimi: 25 bin lira, Gelin çiçeği: 1.500 lira.

Davul zurna: 4 bin 500 lira. Gelin ve damat bohçası: 12 bin lira. Çeyiz serme: 6 bin lira. Ev tutmak (2 depozito ve emlakçı ücreti): 60 bin lira, Eşyalar ( perde, mutfak eşyası ve halılar): 150 bin lira.  

Manolya BULUT-Pusula Gazetesi

Yaşam Haberleri

Yemek kartları için prim muafiyeti! Danıştay kararı iptal etti
Pankreas Kanserinde Nakil Olur Mu?
O belgeyi imzalayan kiracıya büyük şok!