Erzurum Güncel- KARAR’ın aldığı bilgiye göre çete, adını geçirmeden muhalif söylemleri propaganda dili olarak kullanıyor, gizli evleri sık sık değiştiriyor. Yüz yüze görüşen yapı üyeleri zor durumlarda ise herkese açık haberleşme programlarıyla iletişime geçiyor.
HİLAL ÖZTÜRK
FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi sonrası, güvenlik, yargı, kamu ve özel sektörden temizlenmesi amacıyla soruşturmalar sürüyor. Ancak kaçan FETÖ’cüler ile kripto üyelerin örgütün tamamiyle dağılmasını önlemek için farklı yollar denediği öğrenildi. KARAR’ın güvenlik kaynaklarından aldığı bilgilere göre çete üyeleri piyasadaki haberleşme programlarından birini kullanarak birbirleriyle iletişim kuruyor. Bu haberleşme programının güvenlik güçlerinin takibi altında olduğu belirtiliyor. Ancak çoğunlukla yüzyüze iletişim yollarını kullanan FETÖ, çok zorunlu olmadıkça telefon ve internet üzerinden görüşmemeye çalışıyor.
FETÖ’nün darbe girişimi sonrası yapılanmasını da değiştirdiği öğrenildi. Türkiye’de küçülen örgütün, yurtdışındaki faaliyetlerine ağırlık verdiği belirtiliyor. Yapının finans kaynaklarını kaybetmesi nedeniyle zorlandığı ancak hala bağış toplayabildiği değerlendiriliyor. Çetenin maddi kaynak sağlamak için de kaçırabildikleri malları el altından sattığı ve aylık bağışlar toplamayı da sürdürdüğü değerlendiriliyor. Gizlenme evlerini sık sık değiştirdiği belirtilen ihanet yapının, öğrenci evleri ve yurtlarını kullanmaya başladığı ifade ediliyor. Yeni stratejisiyle üniversite öğrencilerini hedef alan darbeci örgütün, propagandalarda FETÖ adını geçirmeden, muhalif söylem kullandığı tespiti yapıldı. Ayrıca sahte sosyal medya hesapları üzerinden propaganda yapmayı sürdürdüğü belirtildi.
FETÖ’nün itirafçıları durdurmak ve tutuklu örgüt üyelerinin direncini artırmak için sık sık kurtuluş mesajları gönderdiği de öğrenildi. Tutukluların aileleri veya avukatları üzerinden örgütün yeniden harekete geçeceği umudu aşılandığı belirtiliyor. Ancak yapı içinde bir süredir aykırı seslerin daha fazla çıkmaya başladığı da bildiriliyor. Terör örgütünün yurtdışına kaçan üyelerine, tutuklu olanlar ve ailelerinin tepkili olduğu ifade ediliyor. Kendilerini kaderlerine terkettiği görüşünün Türkiye’de kalan FETÖ’cülerde gittikçe daha yaygın hale geldiği belirtiliyor. Çetenin bu algıyı düzeltmek adına tutuklu veya tutuksuz üyelerine maddi destek vermeyi sürdürmeye çalıştığı değerlendiriliyor.
İHANET ÇETESİ DENİZDEN DE KAÇAMADI
Güvenlik güçleri, FETÖ’ye yönelik başarılı operasyonlarını sürdürüyor. Deşifre edilen örgüt üyeleri, alınan tedbirlerle hareket alanları daralanca çareyi denizden kaçmakta arıyor. Aranan FETÖ üyelerinin sürat tekneleriyle Ege Denizi’ni aşıp Yunanistan’a geçmeye çalıştıkları bilgisine ulaşan Muğla’da görevli polis, jandarma ve sahil güvenlik ekipleri firari özverili şekilde çalışma yürütüyor. Ekim ve kasımda yapılan operasyonlarla aralarında örgütün yetkililerinin de bulunduğu 144 kişi gözaltına alındı. Yunanistan’a kaçmaya çalışanlar arasında emniyet, milli eğitim, TSK, TİB gibi farklı kurumlardan ihraç edilenler bulunuyor. Şüphelilerin bazılarında ise örgütün şifreli haberleşme programı ‘ByLock’ tespit edildi.