Firma Müdürü Topuz'un "Fetö" Davası

Türkiye'deki arkadaşlarına darbeye karşı çıkmamaları yönünde telkinde bulunduğu, FETÖ elebaşı Gülen'in talimatıyla diğer bankalardan para çekip Bank Asya'ya aktardığı öne sürülen özel bir firmanın müdürü Mustafa Topuz yargı önüne çıktı.

Erzurum Güncel- Erzurum'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasının (FETÖ/PDY) darbe girişiminde yurt dışında bulunmasına rağmen mesaj attığı Türkiye'deki arkadaşlarına darbeye karşı çıkmamaları yönünde telkinde bulunduğu, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in talimatıyla diğer bankalardan para çekip örgünün finans kaynağı Bank Asya'ya aktardığı öne sürülen özel bir firmanın müdürü Mustafa Topuz'un yargılanmasına başlandı.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Topuz ile sanık avukatları katıldı.

Kimlik tespiti ve iddianamenin okunmasının ardından sanık Topuz'un savunmasına geçildi.

Topuz, suçlamaları kabul etmediğini, tanık olarak beyanda bulunan Ahmet Tolgahan Çakmak'ı tanımadığını söyledi.

Tanıkla herhangi bir iş görüşmesi yapmadığını anlatan Topuz, "İddianamede belirtilen sözleri söylemedim. Çalıştığım yer kurumsal bir firmadır ve buraya girenlerin kaydı alınır. Tanık hakkında böyle bir giriş kaydı yoktur." dedi.

Topuz, çalıştığı yerin kurumsal bir firma olmasından dolayı iş başvurularının doğrudan alınmadığını anlatarak, şunları ifade etti: 

"Site üzerinden iş başvuruları alınır, değerlendirilir. Ayrıca iş başvurularını kişisel olarak ben almam. Fabrikada yönetici olarak görev yapmaktaydım. Eğitim işlerini ben yapmam. Eğitim esnasında propaganda yapmam da asılsızdır. Eğer böyle bir şey olsaydı hakkımda şikayetler olurdu. Darbe girişiminin olduğu gece ben İngiltere'deydim. Orada kalmaya devam edebilirdim. Suçlamayı bilerek Türkiye'ye geldim. Yaşanan olayı BBC kanalından geçen altyazıyla öğrendim. Olayların içeriğiyle ilgili olarak bilgim yoktu. İnternetten belli belirsiz, gerçekliğinden emin olmadığım haberler gördüm. İşin doğrusu darbe olduğuna inanamadım."

Whatsapp üzerinden yaptığı konuşmalarda da darbe girişimine inanmadığı için arkadaşlarına hem kendi güvenlikleri hem de tesisin güvenliğinden dolayı dışarı çıkmamasını, kimseye ilişmemesini istediğini öne süren Topuz, darbeye inanmayan biri olarak destek vermesinin düşünülemeyeceğini savundu.

Topuz'un tutukluluğuna ilişkin görüşünü açıklayan cumhuriyet savcısı, dosya kapsamında toplanan delillerin yeterli ve sanığın sabit ikametgah sahibi olmasından dolayı tahliyesini talep etti.

Mahkeme heyeti de tutuklu sanığı yurt dışına çıkış yasağı koyarak tahliye edip duruşmayı erteledi.

- İddianameden

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Topuz'un 17-25 Aralık sürecinden sonra iş başvurusunda bulunmak için kendisini ziyarete gelen A.T.Ç'ye "cemaat evlerinde kalıp kalmadığını" sorduğu, bu kişinin de kalmadığını beyan etmesi üzerine "senin işin olmaz" dediğine işaret edilerek, sanığın örgütle bağlantılı okullardan Aziziye Kolejindeki toplantılara katıldığına ve firmada çalışanlara da hizmet içi eğitim toplantıları sonrası örgütün propagandasını yaptığı iddia ediliyor.

İddianamede, Topuz'un, örgütün darbe girişiminde bulunduğu 15 Temmuz'da yurt dışında bulunduğu, sanığın buna rağmen mesaj attığı arkadaşlarına evlerinden çıkmamaları gerektiği konusunda telkinde bulunarak vatandaşların yaşanan eylemlere karşı demokratik tepki göstermek amacıyla sokaklara ve meydanlara çıkmasına engel olmaya çalıştığı dile getiriliyor.

Topuz'un ifadesinde kendisinden borç isteyen amcasına vermek üzere başka bir bankadan 30 bin lira kredi çekerek aynı gün Bank Asya'daki hesabına transfer ettiğini öne sürdüğü belirtilen iddianamede, sanığın "Başka bankadan çektiğim krediyi eşimin istememesi sebebiyle amcama vermedim, bu parayı kredi çektiğim bankaya yatırmam halinde dahi borcum kapanmayacağı için Bank Asya'daki karpayı hesabıma yatırdım." dediğine işaret ediliyor.

İddianamede, Topuz hakkında değerlendirme bulunan cumhuriyet savcısı ise "Sanık başka bankadan çektiği krediyi aynı tarihte Bank Asya'ya transfer etti. Bu nedenle eşiyle tartıştığı için parayı amcasına vermekten vazgeçtiği yönündeki savunmasına itibar edilmemiştir. Zira sanığın kredi kullandığı an ile parayı transfer ettiği an arasında eşiyle tartışacak zaman dilimi olmadığı anlaşılmıştır." ifadelerine yer veriliyor.

Topuz'un, "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Erzurum Haberleri