Gezi Parkı davasında karar

Gezi Parkı olaylarına ilişkin aralarında Taksim Platformu üyesi Mücella Yapıcı'nın da bulunduğu 26 sanığın yargılandığı davada tüm sanıklar beraat etti.

.

Erzurum Güncel- İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında Mimarlar Odası çevre Etki Değerlendirme Danışma Kurulu Sekreteri Ayşe Mücella Yapıcı, eski İstanbul Tabip Odası Başkanı Ali çerkezoğlu, Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Beyza Metin'in de aralarında bulunduğu 16 sanık ve avukatları hazır bulundu.

Duruşmada söz alan sanık avukatlarından Turgut Kazan, sanıkların beraat etmesi gerektiğini kaydederek, “İddianamede Gezi Parkı gösterilerini suç sayıyor. Gösteri hakkını olur olmaz nedenlerle yasaklarsanız ne demokrasi kalır ne ifade özgürlüğü” diye konuştu.

Duruşmada daha sonra diğer avukatlar söz alarak müvekkillerin berat etmesi gerektiğini savundu.

“HERHANGİ BİR ETİK BOŞLUĞUNA DüŞMEYECEĞİME SöZ VERDİM”
Son sözleri sorulan sanıklardan Mücella Yapıcı, hakkındaki suçlamaları reddederek, “1974 yılında İstanbul Teknik üniversitesi'nden yüksek mühendis olarak mezun olduğumda herhangi bir etik boşluğuna düşmeyeceğime söz verdim. ölene kadar bu yeminime sadık kalacağım. Bu suçsa bunu kabul ederim” dedi.

“KANUNDA SUç OLARAK TANIMLANMAĞINDAN AYRI AYRI BERAATLERİNE”
Sanık savunmaları ve avukat beyanlarının ardından kararını açıklayan mahkeme, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet eylemlerinin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması nedeniyle sanıkların ayrı ayrı beraatlerine hükmetti.
Mahkeme ayrıca sanıklardan Ali çerkezoğlu, Ender İmrek, Haluk Ağabeyoğlu, Ayşe Mücella Yapıcı ve Beyza Metin'in üzerlerine yüklenen “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” eylemlerinin de bu haliyle kanunda suç olarak tanımlanmamış olmaması nedeniyle beraatlerine karar verdi.

“1 MAYIS’I TAKSİM’DE KUTLAMAK İSTİYORUZ”
Duruşmanın ardından sanıklar, avukatlarıyla birlikte adliye önünde basın açıklaması yaptı. 1 Mayıs’ta Taksim’de olacaklarını duyuran Mücella Yapıcı, grup adına yaptığı basın açıklaması yaptı. Yapıcı açıklamasında, “Bizler, en demokratik, hukuki ve meşru hakkımızı istiyoruz. Her türlü baskı ve şiddete karşı, mücadele ve alın teri ile kazandığımız Taksim’de 2010, 2011, 2012 yıllarındaki gibi yüz binlerle coşkulu ve barışçıl bir şekilde 1 Mayıs’ı kutlamak istiyoruz. 1977’den 2015’e kaybettiğimiz canları anmak, sorumluların hesap vermesini sağlamak, belleğimize sahip çıkmak için tam da 1 Mayıs’ta, Taksim’de olmak istiyoruz” diye konuştu.

“BUGüN BİZİ YARGILAYAN MAHKEME BERAAT KARARI VERDİ”
Davaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ali çerkezoğlu ise, “Bu ülkedeki en büyük demokrasi şölenini bir örgüt kapsamına sokmaya çalışıp suç ve suçlu yaratmaya çalışan davanın son günü. Bugün bizi yargılayan mahkeme beraat kararı verdi. Taksim Dayanışması ve Gezi’de yargılanan binlerce arkadaşımızın da beraat etmesini istiyoruz” dedi.

İDDİANAMEDEN
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı ve İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali çerkezoğlu’nun da aralarında yer aldığı 5 şüpheli hakkında "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma, Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama, Halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtma" suçlarından 5’er yıldan 13’er yıla kadar hapis cezası istenmişti. İddianamede diğer 21 şüphelinin hakkında ise "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ettikleri" iddiasıyla 1 yıl 6 aydan 3 yıla kadar hapsi talep edilmişti.

BAŞAK AKBULUT

Asayiş Haberleri