Erzurum Güncel- İşte o çok konuşulacak ve çok ses getirecek haber...
KİM KAZANACAK?
RANTSAL DÖNÜŞÜMÜN SON BOYUTU…
Erzurum’da 400 okul yıkılacak!
‘Kentsel Dönüşüm Projesi ve Deprem Riski’ gerekçesiyle Erzurum’da 400 okul binasının yıkımına karar verildi. Şehir merkezi, ilçe ve köylerde toplam 400 okulun yıkılacağı projeyi Güncel Times mercek altına aldı.
Haber –Yorum: Orhan BOZKURT
KIYMAYIN EFENDİLER!
‘Kentsel Dönüşüm Projesi ve Deprem Riski’ gerekçesiyle Erzurum’da 400 okul binasının yıkımına karar veril(miş)di… Parantez içerisine öncelikle dikkat edin!.. Çünkü bizde bu cümleden yola çıktık. Ve… ‘Erzurum’da gerçekten böyle bir tehlike var mı?’ diye araştırmaya koyulduk…
Araştırdıkça, konuştukça, ‘mış ve miş’ uzantısı öyle derin bir gerçek olarak karşımıza çıktı ki… ‘Erzurum’da bürokrat-siyaset, siyaset-cemaat çatışmasının’ en son noktası gibi… Şaşırdık.. Dedikodular, belgelere, belgeler eylemlere yansıdı…
Şehir merkezinde ilçe ve köylerde 400 okulun yıkılacağı projeyi bizzat Çevre ve Şehircilik Bakanlığı adına Erzurum’da en üst düzeyde birinin takip ettiği bilgilerine ulaştık.
Ulaştığımız bilgilere göre özellikle kent merkezindeki arsa değeri çok yüksek okullar için kıran kıran bir mücadele sürüyor. Bu öyle bir mücadele ki, en güvenilen bürokratın görev süresi bir yılı geçmiyor…
Mevcut okullar hakkında; ‘Depremsellik ön incelemesi’ yapılmadan ‘mekânsal inceleme raporları’ düzenlenerek tek tek yıkılma kararı alınıyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yürüttüğü üstü kapalı proje ile ilgilenen çok sayın büyüğümüz hiçte uzmanlık alanında olmamamsına rağmen, kapalı kapılar ardında düzenlediği çok özel toplantılarda, bürokrat ve teknik elemanlara, “yığma binaların depremsellik incelemesi mi olurmuş. Mekânsal olarak inceleyin ve gereğini yapın…” diye talimat verdiğini öğrendik.
Şimdi; ‘depremsellik incelemesi nedir?’, ‘mekânsal inceleme nedir?’ gibi bir soru çıkıyor karşımıza.
Bizde gazeteci olarak bu iki terimi uzmanlarına sorduk…
Aldığımız cevap aşağı yukarı aynıydı.
Yani;
Deprdemsellik analizi:
Bir yapının (- ki bu yapı basit binadan, bir yerleşim ünitesi ne kadar değişebilir) yer aldığı bölgenin deprem fayları açısından incelenmesi etüd edilmesi demek.
Mekânsallık analiz:
İnsan ve doğal ortam arasındaki etkileşimler sonucu ortaya çıkan uyum ya da uyumsuzluğa göre değerlendirme… ( tamamıyla sübjektif bir tanım ve kişiye, ortama, proje ve uygulamaya göre değişen bir kavram)
Öyle ya; Erzurum’da şehir merkezinde en görkemli ve rant olarak en verimli alanlar okullar… Düşünsenize Yakutiye’nin göbeğindeki ‘İsmet Paşa, Tatbikat, Kurtuluş, Ömer Duygun, GAMPO, Endüstri Meslek, Ticaret, Kız Meslek Lisesi… vb…’ gibi okulların mekânsal değerlerini….
Zaten bu hedefle ‘Kentsel Dönüşüm’ adına ilk kıyılacak mekân da seçilmiş….
“Erzurum’a Allah aşkına yakışıyor mu şu Kız Meslek Lisesi… Şehrin en kıymetli alanında uyduruk bu okulun ne işi var?
Buraya yeni bir kentsel mimarı yapılıp kızlarımız için çok özel bir okul şehirden uzak bir bölgede daha sosyal donatılarla yapılamaz mı?
…Ve söylemde bu, gerekçede rantsal kaygılar ile düğmeye basılmış… Örnek uygulama; “Erzurum Kız Meslek Lisesi yıkılsın!…”
Emir büyük yerden olunca, emir kulları da işlerine koyulmuş… Hemen uzmanlar, çağrılmış… Mühendisler, mimarlar oturmuş gerekli projeyi yapmışlar… Hatta proje o kadar detaylandırılmış ki, çok ünlü bir otel zinciri ile görüşmeler yapılıp onların mimarları bile bu toplantılara katılmış… Anlayacağınız minarenin kılıfı dikilmiş… Şimdi sırada o minareyi çalmak var…
Eee… Öküz evden olunca hırsız bacadan çıkarmış…
Neyse biz bu masalımsı havadan uzaklaşıp gerçeğe dönelim… Yıkılacak okulların arasında birçok tarihi bina ve milyon dolarlarla ifade edilen arsa rantının oluşacağına dikkat çeken uzmanlar hükümetin gücü karşısında birçok bürokratın duruma karşı sessiz kaldığını vurguluyor.
Hatta ufak tefek itirazların yükselmesi nedeniyle bir dizi bürokratın görev yerlerinin değiştirilip kızağa alındığı, birçok teknik memurun ise ‘depremsellik’ gibi bir bilimsel gerçeği inkâr edemedikleri ve ‘mekânsallık’ gibi bir masalla yapılan rantsal incelemenin altına imza atmadıkları için ya tayinlerinin çıkarıldığı ya da sürgün edildikleri belirtiliyor.
Güncel Times olarak bu konunun yakından takipçisi olduğumuzu belirterek diyoruz ki;
Kıymayın Efendiler…
Doğrunuza doğru demek her erdemli kişi gibi bizimde boynumuzun borcu ama…
Yanlışa da nasıl evet diyebiliriz ki…
Garip gurebanın, fakir fukaranın hakkını savunan Başbakanımızın şiir sevgisinden esinlenerek Tevfik Fikret’in o eşsiz dizeleriyle bu konuya şimdilik nokta koyuyoruz.
Bu sofracık, efendiler - ki iltikaama muntazır
Huzurunuzda titriyor - bu milletin hayatıdır;
Bu milletin ki mustarip, bu milletin ki muhtazır!
Fakat sakın çekinmeyin, yiyin, yutun hapır hapır...
Yiyin efendiler yiyin, bu han-ı iştiha sizin,
Doyunca, tıksırınca, çatlayıncaya kadar yiyin!
Efendiler pek açsınız, bu çehrenizde bellidir
Yiyin, yemezseniz bugün, yarın kalır mı kim bilir?
Bu nadi-i niam, bakın kudumunuzla müftehir!
Bu hakkıdır gazanızın, evet, o hak da elde bir...
Yiyin efendiler yiyin, bu han-ı iştiha sizin,
Doyunca, tıksırınca, çatlayıncaya kadar yiyin!
Bütün bu nazlı beylerin ne varsa ortalıkta say
Haseb, neseb, şeref, oyun, düğün, konak, saray,
Bütün sizin, efendiler, konak, saray, gelin, alay;
Bütün sizin, bütün sizin, hazır hazır, kolay kolay...
Yiyin efendiler yiyin, bu han-ı iştiha sizin,
Doyunca, tıksırınca, çatlayıncaya kadar yiyin!
BU MÜDÜRLERİ TANIYOR MUSUNUZ?
Erzurum’a geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız bir atama yapıldı. Bu sıradan bir bürokratik atama değildi… Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ‘2023 Vizyonu’ diye oraya koyduğu hedefin en önemli parçası olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Erzurum ayağıydı…
İşte Erzurum’un bugünlerdeki çok etkin ama çok sessiz o kurumundan iki portre… Biri Erzurum’dan gitti, bir diğeri yeni geldi… Bu iki ismi gelin yakından tanıyalım…
GELDİ:
Rasim BULUÇ
1977 Yılında Elazığ-Karakoçan Köyü’nde doğdu. İlkokulu Köyünde okuduktan sonra, 1986 Yılında Karakoçan YİBO’yu yatılı olarak kazandı ve 1989 yılında tamamladı.
Karakoçan Lisesi’nden mezun oldu.
1992 Yılında Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümüne girdi, 1996 yılında mezun oldu. 1996-1998 yıllarında Özel Sektörlerde Alt Yapı İşleri görevlerinde bulunduktan sonra 1998 Yılında Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nca açılan sınavı kazanarak İnşaat Mühendisi olarak mesleğe Ardahan Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü’nde başladı.
1999-2000 Yıllarında vatani görevini tamamladıktan sonra 2001 yılında Elazığ İli Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü emrine atandı.
2010 ile 2012 yıllarında Müdür Yardımcılığı ve Vekâleten Proje Şube Müdürlüğü görevlerinde bulundu. 21 Mart 2012 tarihinde Erzurum Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevine vekâleten atandı.
GİTTİ:
Tahsin ÖZTÜRK
1958 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Trabzon’da tamamladıktan sonra, 1979 yılında Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu.
Memuriyet hayatına, 1986 yılında Erzurum Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü’nde başlayan Tahsin Öztürk, 1988 yılında Trabzon Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü’nün çeşitli kademelerinde görev yaptı. 2000 yılından 2008 yılına kadar Trabzon’da Yapım Şube Müdürü olarak çalışan Öztürk, daha sonra Artvin Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü’ne atandı.
Öztürk, 2011 yılında Sakarya Bayındırlık ve İskân Müdürlüğü’ne atanan Yaşar Güvenç’in yerine Erzurum Bayındırlık ve İskan Müdürü oldu.
Erzurum’da bir yıl bu görevi sürdüren Öztürk, 21 Mart 2012 tarihinde ani bir kararla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müşaviri olarak Ankara’ya alındı.
ŞİMDİ GÖZLER BURADAKİMİN OLACAK?Cumhuriyet Caddesi’ndeki Özel İdare İş Merkezi ve Dumlu AVM ile Dadaş Sineması’nın bulunduğu site satışa çıkarılıyor. Şehrin en gözde mekânlarının kimin olacağı ve kimlerin alacağı konuşuluyor. Her gün bir isimin talipli olduğu bu binalar için bin bir proje üretiliyor.Lüks İş Merkezleri’nden kent otellerine kadar birçok projenin gündemde olduğu Dadaş Sineması, Dumlu AVM ve arkasındaki eski kapalı spor salonuyla ilgili kıran kırana yarışın önümüzdeki günlerde iyice su yüzüne çıkacağı belirtiliyor. Hatta kulislerde, önemli bir siyasetçinin şimdiden bu alan için gerekli projeyi hazırlayıp yurt dışı kaynaklı finansman bile bulduğu anlatılıyor. Bu arada Erzurum’da çok etkin olan bir cemaatinde yine aynı alan için kesenin ağzını açtığı belirtiliyor. Belli ki tam bir cemaat-siyaset çatışmasının ya da tam tersi cemaat-siyaset uzlaşmasının yaşanacağı bu ihale ve satış süreci Erzurum’da daha uzun süre gündemde kalacak.İl Genel Meclisinin Mayıs ayı toplantısında gündemine alacağı satış süreci ile ilgili karar kamuoyunda değişik iddialarla da gündeme gelmeye başladı. Şimdi, herkesin merak ettiği soruyu biz soralım. İl Genel Meclisi tarafından satışa çıkarılacak olan bu iş merkezlerini kimler alacak ve daha sonra kimlere satılacak?2012-04-23 11:15:45