Erzurum Güncel -
İşte uzlaşılan formül
Toplantıda çiçek ve 3 parti temsilcilerinin değerlendirmelerinin ardından CHP’nin önerisi doğrultusunda CMK’nın “tutuklama nedenleri” başlığını taşıyan 100. maddesinin “Sadece adli para cezasını gerektiren veya hapis cezasının üst sınırı bir yıldan fazla olmayan suçlarda tutuklama kararı verilemez” hükmünü içeren 4. fıkrasında değişiklik yapılması konusunda mutabakata varıldı. Mutabık kalınan 4. fıkra değişikliği şöyle: “Sadece adli para cezası gerektiren veya hapis ceza sının üst sınırı 2 yıldan fazla olmayan suçlarla ilgili olarak ve milletvekilleri hakkında tutuklamaya ve tutukluluğun devamına karar verilemez. Tutuklu ise tutukluluk hali derhal kaldırılır, yargılama tutuksuz sürdürülür. Yargılama sonucunu verilecek kararın yerine getirilmesi dönem sonuna bırakılır.”
Bu değişikliğin hayata geçirilmesi durumunda genel ilke olarak tutuklama yapılamayacak cezaların üst sınırı 1 yıldan 2 yıla çıkacak. Yani halen üst sınırı 1 yıl olan suçlarda tutuklama kararı verilemezken, değişikliğin yapılması durumunda üst sınırı 2 yıldan fazla olmayan suçlarla ilgili tutuklama ve tutukluluğun devamı kararı verilemeyecek. Milletvekilleri açısından ise tutukluluk konusunda ceza üst sınırı sözkonusu olmayacak. Edinilen bilgiye göre muhalefet, iktidar grubunun iradesi ve desteği olmadan ortak çözüm olamayacağını vurgulayarak, AK Parti’nin de sürece destek vermesi ve doğrudan katkısının alınması gerektiğini vurguladı. çiçek’e “Bu sürecin sonucuna bağlı olarak ortada olan Meclis’in ve Meclis Başkanı olarak sizin saygınlığınızdır” diyen muhalefet temsilcileri, AK Parti’nin de yer alacağı bir uzlaşmanın ardından hiçbir partinin bu süreci ve sonucunu “siyasi malzeme” olarak meydanlarda kullanmaması hassasiyetine de özen gönderilmesini istedi.
Hassasiyet dikkate alındı
TBMM Başkanı Cemil çiçek’in talimatıyla toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada muhalefetin hassasiyetleri dikkate alındı. TBMM Başkanlığı’ndan yapılacak açıklamada şöyle denildi: “TBMM Başkanı Cemil çiçek’in başkanlığında CHP Grup Başkanvekili Emine ülker Tarhan, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ve BDP grup başkanvekilleri Pervin Buldan ve Hasip Kaplan, tutuklu milletvekillerinin durumlarını değerlendirmek üzere bugün saat 9.30’da bir araya geldiler. Yapılan görüşmelerde sorunun siyaset malzemesi yapılmadan 4 parti grubunun mutabık kalacağı bir şekilde yasal zeminde çözümlenmesi hususunda görüş birliğine varıldı.”
Formülasyon üzerinde çalışılıyor
TBMM Başkanı çiçek öğleden sonra Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ergin, “Sayın Başkan görüşmelerini yapmıştır ama bundan sonra AK Parti grubunun görüşleri diğer partilerin yaklaşımları değerlendirilecektir. Formülasyon üzerinde çalışıyorlar bildiğim kadarıyla. Mutabık kalınırsa netice alınabilir. Ama şu anda olay bitti demek için henüz erken diye düşünüyorum şahsen” dedi..
Bakan Ergin, “CMK 100’deki değişiklik formülü için ne düşünüyorsunuz?” şeklindeki soruya ise kaçamak yanıt verdi. Ergin şunları söyledi: “öyle bir teklif mi gelmiş?! ...Şu anda ben Başkanımızın diğer parti gruplarıyla konuştuğu hususlarla ilgili herhangi bir beyanda bulunma noktasında değilim. Benim açımdan doğru bir şey olmaz. Netice itibarıyla bu sürece katkı sunmak istiyorsak, bu sürecin bu görüşmelerin akışına uygun davranmamız gerektiğini düşünüyorum. Makul bir noktaya gelinme ihtimalinden bahsedildi. Bu noktaya gelinebilirse umut ediyorum bir netice alıcı bir formül ortaya çıkabiliri. Ama şu an için bu formül ortaya çıkmıştır demek için henüz erken.”
8 vekil tutuklu
Cezaevinde tutuklu 8 milletvekili bulunuyor. Milletvekillerinin isimleri, partileri ve yargılandıkları davalar şöyle:
- BDP: KCK davasının tutuklu sanıkları Gülseren Yıldırım, Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız, İbrahim Ayhan, Kemal Aktaş
- CHP: Ergenekon davasının tutuklu sanıkları Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal
- MHP: Balyoz davasının tutuklu sanığı Engin Alan