Erzurum Güncel- Ilısu Barajı nedeniyle 12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf’te devam eden yıkım çalışmaları ile eşgüdümlü olarak ilçe sakinleri zorunlu göçe tabi tutulmuş durumda. Tarihi kente 3 kilometre uzaklıktaki Raman Dağı eteklerinde inşa edilen yeni yerleşkede su, elektrik şebekeleri ile alt ve üst yapı sorunları henüz tamamlanmamasına rağmen yurttaşlar buraya yerleşmek zorunda bırakıldı. Dayatılan bu zorunlu göçle birlikte ilçede sadece evsiz olanlar kaldı.
Mezopotanya Ajansı'ndan Metin Yoksu’nun haberine göre yeni yerleşkede inşa edilen 698 evin kura çekimi 2 Nisan’da gerçekleştirilerek sahiplerine teslim edildi. Ancak 35 yaş üstü olup tek başına yaşayan 92 kişi, 79’u iskan ilanından (27.07.2016) önce, 101’i de sonrasında olmak üzere 180 aile, ilçe merkezinde konutu olmasına rağmen gerekli ikamet şartlarını tamamlamayan 236 kişi ile sağlık sorunları nedeniyle ikametleri farklı yerlerde bulunan 10 kişi olmak üzere toplam 518 kişiye konut verilmedi. Yeni yerleşkede bu gerekçelerle ev verilmeyenlerin yanı sıra yine iş yeri verilmeyen esnaflar da var.
"Gidecek yerim yok"
Kalle Mahalllesi’nde ikatmet eden ve mağdur edildiğini söyleyenlerden Yaşar İdil (25), “Ev verilmez ise gidecek bir yerim yok” diyerek, kendisi gibi birçok kişinin mağdur olduğunu ifade etti. Belediye başkanından Kaymakamlığa kadar mağduriyetlerini birçok yetkiliye ilettiklerini dile getiren İdil, yetkililerin sorunu üstelemediğini ifade etti.
"Evli olmadığım için benim gibi birçok insana ev verilmedi"
Hasankeyf Çarşısı’nda yaklaşık 10 yıldır esnaflık yapan Mehmet Ali Kılıçaslan da, kendisine iş yeri verilmediği için çarşının yıkılışı sırasında protesto amacıyla eşyalarını yakması ile gündeme gelen bir isim. Yeni yerleşimde kendisi gibi birçok kişinin mağdur edildiğini söyleyen Kılıçaslan, “Ben bedava bir şey istemiyorum. Herkes gibi hakkım olanı talep ediyorum” dedi.
Yine yeni yerleşkede hak sahipliği başvurularının yapıldığı tarihte bekar olan, ancak daha sonra evlendiği için konut verilmeyenlerden biri de Salih Ağalday (30). Ağalbay, “Kamulaştırma yapıldığı dönemde evli olmadığım için benim gibi birçok insana ev verilmedi” dedi.
Ne iş yeri ne konut verildi: Bekar olmak suç mu
Hasankeyf’in tek kadın esnafı olan Nurten Kandemir’e de ne konut ne de iş yeri verildi. 13 yıldır burada esnaflık yaptığını anlatan Kandemir, “Birçok esnaftan da daha fazla zamandır burada çalışıyorum. Bana ne ev verildi ne de dükkan. Bütün arkadaşlarım kendi dükkanlarına geçerken, ben kiracı oldum. Ben de onlar gibi kendi dükkanıma geçebilirdim. Ama bekar olduğum için biz yok sayıldık. Bekar olmak suç mu diye sormak istiyorum. Kendi hakkımızı talep ediyoruz. Kimseden ücretsiz bir şey de talep etmiyoruz” diye konuştu.