Erzurum Güncel- Türk Hemşireler Derneği Erzurum Şube Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Aslı Sis Çelik, hemşirelerin yaşadığı sorunların çözülmesini istedi. Yasa ve yönetmelikler başta olmak üzere şiddet ve eğitim konularını içeren sorunlarını 7 başlık halinde açıklayan Şube Başkanı Çelik, “Bu sorunların çözümünde, bakanlığımızla iş birliği yapmanın gerekli ve zorunlu olduğuna inanıyoruz" dedi.
Hemşireler Haftası sebebiyle Türk Hemşireler Derneği Erzurum Şube Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Aslı Sis Çelik ve üyeler Atatürk Anıtına çelenk sundu saygı duruşunda bulundu. Burada bir açıklama yapan Başkan Aslı Çelik, hemşirelerin yaşadıkları sorunlara dikkat çekti. Hemşirelik Kanunun bazı hükümlerinin mesleğin yürütülmesinde önemli engel oluşturduğunu belirten Aslı Sis Çelik, Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği, uzman hemşirelik yönetmeliğinde yer alan hükümlerle görevlendirilme yapılması, ebelere hemşire yetkisi veren kanundan çıkarılması konusunda çalışma yapılmasını istediklerini bildirdi. Hemşirelerin yaşadığı en önemli sorunlardan birisinin de özlük hakları olduğunu ifade eden Çelik, konuyla ilgili kanun tasarısı önerisi hazırlandığını bildirdi ve özlük haklarının iyileştirilmesi için çalışmaların başlamasını istedi. Hemşireliğin, kanun ve yönetmeliği olan bir meslek olduğunu hatırlatan Aslı Sis Çelik, “Hemşirelik mesleğinin, hemşire olmayan sağlık çalışanlarınca icra edilmesi, hemşire unvanı ile hemşirelik yetki ve sorumluluklarının, sağlık meslek lisesi düzeyinde eğitim almış çalışanlara terfien verilmesi, halkımız için tehlike oluşturmaktadır. Kanunla belirtilmiş ve yönetmeliklerle hizmet alanı ve içeriği tanımlanmış olan hemşirelik mesleğinin icrasının başka sağlık meslek mensuplarına yaptırılmaması konusunda gerekli önlemlerin bir an önce alınmasını talep ediyoruz" diye konuştu.
HEMŞİRELİK LİSANS DİPLOMASI DAĞITILDI
Bir dönem açık öğretimle, son yıllarda uzaktan eğitimle, temel eğitimi hemşire olmayan sağlık insan gücüne hemşirelikte ön lisans ve lisans diploması kazandırıldığını vurgulayan Başkan Çelik, şunları söyledi:
"Sağlık Meslek liselerinin laboratuvar, röntgen, çevre sağlığı, ortez -protez, tıbbi sekreterlik gibi bölümlerinden mezun sağlık teknisyenlerin açık öğretimle hemşirelikte ön lisans programından geçerek sağlık teknikeri olmuşlar ve bu on binlerce insan daha sonra sınavsız bir geçişle uzaktan eğitimle hemşirelikte lisans diploması almışlardır. Bu akıl almaz durum, mesleği nitelik yönünden çok zayıflattığı gibi, meslek içinde büyük bir huzursuzluğa, toplum açısından da ciddi risklere neden olmuştur. Sağlık Bakanlığı’nın, YÖK'ün dikkatini bir an önce bu önemli konuya çekmesini ve altyapısı hemşire olmayanların uzaktan lisans tamamlama eğitimiyle kazandıkları diplomaların iptali ile halen bu diplomayı almak için programa devam edenlerin öğrenciliklerinin sonlandırılması konusunda gerekli girişimlerde bulunulmasını öneriyoruz."
ŞİDDET SORUNU ÇÖZÜLMELİ
Açıklamasının son bölümünde hemşirelerin karşılaştığı şiddet sorununa da değinen Çelik, "Sağlık alanında hemşirelik de dahil olmak üzere, şiddet kapsamına giren sorunlar yaşayan mesleklerin sorunlarının çözümünde Sağlık Bakanlığı’nın toplumsal şiddetin nedenlerini de açıklayıcı yaklaşımlar benimseyip yön verici, birleştirici, dayanışmacı ve çözüm üretmeye yönelik ortam hazırlamasını talep ediyoruz. Bu sorunların çözümünde, Bakanlığımızla iş birliği yapmanın gerekli ve zorunlu olduğuna inanıyoruz" dedi.