Erzurum Güncel- Değerli Konut Vergisi, TBMM’de kabul edilip, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Tebligatların ulaştırılmasıyla kamuoyunda tepkiler yükselmeye başladı.
AKP’ye yakın yazarların da Değerli Konut Vergisi’ni eleştirmesi dikkat çekti.
Sabah gazetesi Başyazarı Mehmet Barlas önceki günkü “Her hatayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görebilmesi mümkün değildir ki...” başlıklı yazısında “Cumhurbaşkanlığı sistemi, bazıları için sorumluluklardan kaçış sistemine de dönüşebilir... İcraatın ve alınan kararların bütün sorumluluğunu Cumhurbaşkanına yükler ve kenardan olup bitecekleri kayıtsızca izlerseniz, sistem yozlaşabilir...” ifadelerini kullanmıştı.
“Benim endişem şimdi de ‘Değerli konut vergisi’ uygulaması ile getirilen yeni düzenin, enerji santrallarındaki durumun benzerine yol açması ihtimalidir” diyen Barlas eleştirisi şöyle sürdürmüştü:
“Amaç yönetime para sağlamaksa, bunun için çaresiz vatandaşın ezilmesi mi gerekir? Bir paket içine bu çeşit geniş kitleleri bunalıma ve çaresizliğe sürükleyecek bir vergi kanunu yerleştirmeyi akıl eden acaba kimdir? Bu vergi kanununun doğuracağı ve geniş halk kitlelerini huzursuz edecek gelişmeler konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan önceden uyarılmış mıdır? Bakalım bundan sonra neler olacak?”
BARLAS’TAN SONRA ŞİMDİ DE STAR GAZETESİ YAZARI
Hükümete yakın Star gazetesi yazarı Resul Kurt ise bugünkü “Değerli Konut Vergisi ve itiraz yolları” başlıklı yazısında aynı konuya ilişkin uyarılardan bulundu.
Resul Kurt “Özellikle gayrimenkul değerleri ekonomik gelişmelere göre değişmekle birlikte ayrıca son yıllarda bırakın artmayı, düştüğü bilinen bir gerçektir. Bu ortamda böyle bir yasal düzenleme yapılması hem gereksiz, hem hakkaniyete ve vicdanlara uymamakta ve hem de ciddi anayasaya aykırılık itirazları vardır. Bu yasa tasarısı ile 200 binin üzerinde kişi devletle mahkemelik olacağı gibi, zaten zor günler geçiren gereksiz yere gayrimenkul sektörüne bir darbe daha vuruluyor” değerlendirmesinde bulundu.
“Konutlar için çoğu zaman iki katına yakın değerlerin belirlenmiş olması, vatandaşların ‘yarı fiyatına tapuya satalım’ eleştirilerine neden oluyor” diyen Kurt şöyle devam etti:
“Mülk sahiplerinin, evleri için belirlenen değere 15 gün içinde itiraz etme hakkı var.
Hali hazırda www.tasinmazdegerleme.tkgm.gov.tr sitesinde de TC kimlik numarası girilerek yapılan değerleme sonuçları görülebiliyor. Kapsama giren ev sahipleri buradan durumlarını görebilir veya kendilerine gelecek tebligatı bekleyebilirler. Ancak, bu siteden bakılması tebellüğ edildiği anlamına gelmiyor. Dolayısıyla itiraz için 15 günlük itiraz süresi tebligattan itibaren başlayacak. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne itirazlarda:
-Binanın niteliği mesken değilse bu hususa,
-Binanın değerinin fahiş belirlendiğine (SPK onaylı bir gayrimenkul değerleme şirketine yaptırılacak değerleme),
-Anayasaya aykırılığına, değinilebilir. İtiraz edilmediğinde değerin kesinleştiğine dikkat edilmeli ve itiraz süresi geçirilmemelidir. Yapılacak itirazlarda;
- Banka kredi kullandıysanız değerleme raporu veya emsal konutlar için yapılmış değerleme raporları,
- Yakın zamanda yapılan bir satış varsa bunun emsal satış bedeli,
- Emlak sitelerinde konutların satış ilanlarında talep edilen bedel,
- Yakın zamanda alınmış ise konutun alım bedeli, gibi belgeler ve bilgiler kullanılabilecektir. İtirazdan sonraki 15 günlük sürede bu itirazın Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından sonuçlandırılması gerekiyor.”
“BU TUZAĞI AK PARTİ’YE KİM KURDU?”
Resul Kurt yazısını dikkat çeken şu soruyla sonlandırdı:
“İdari yoldan itiraza çözüm bulunmaması durumunda, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’ne karşı dava açılması gerekiyor. İhtirazi kayıtla beyan üzerine açılan davada veya tebligat veya itirazın reddi üzerine açılacak davalarda yürütmenin durdurulması talebinde bulunulmalıdır. Esasen sorulması gereken soru şu: Bu tuzağı Ak Parti’ye kim kurdu?”