Erzurum Güncel- FETö'cü bilişim şirketlerini yöneten isim olan Salih Sarıgü'ün örgütün Türkiye aleyhine teknik casusluk faaliyetlerinin imamı olduğu öğrenildi. SABAH'ın ulaştığı istihbarat raporunda şirketleri yöneten üç ismin özellikle önemli olduğu belirtiliyor. Bu isimler, Abdullah Büyük, Salih Sarıgül ve Nurullah Bayram. Kod adı Ferhat Tunalı olan Abdullah Büyük, bir himmet soruşturmasında yakalanıp serbest bırakıldıktan sonra Bulgaristan'a kaçmış ve 10 Ağustos'ta Bulgaristan'ın FETö'cüleri iade stratejisi kapsamında Türkiye'ye iade edilmişti. Nurullah Bayram ise kurumlararası köprü görevi gören eski bir Kaynak Holding muhasebe sorumlusu. Bayram, ifadesinde şu anda Bosna Hersek'te olduğunu söylediği Ceyhan Ulkar'ın talimatlarıyla hareket ettiklerini beyan etti. Raporda Bayram için "Bank Asya hissedarı ve yönetim kurulu başkan yardımcısı Salih Sarıgül tarafından yönlendiriliyor, onun talimatlarıyla birçok şirkette yönetim kurulu üyeliği ve ortak olarak görev yapıyor denildi.
FETö’DEN, TARİHİN EN BüYüK SİBER CASUSLUĞUERDOĞAN’DAN SİBER SUçLA MüCADELEDE KARARLI ADIMEFENDİMİZ KODLU TRANSFER
Bayram'dan elde edilen bir diskte yer alan dokümanlarda örgütün nerelere para gönderdiği yazılmış. En önemli para transferi, listeye 'efendimiz' olarak yazılan birine yapılmış. Efendimiz dediği de elbette teröristbaşı Fetullah Gülen. Gülen'in de aralarında bulunduğu pek çok isme 23 Mayıs 2006'da yapılan para transferi o dönemin parasıyla toplam 16 milyar 561 milyon lira. Aynı dokümanlarda 2016'da Bulgaristan'daki İsim Tescil ve ABD'deki FBS firmasına yapılan transferler var. Dekontlara göre dört kere 200 bin dolar gönderilmiş. Bayram'ın özel disklerinde FETö elebaşısının fotoğrafları, katıldığı sempozyum ve konferansların listesi bulunuyor. Bu sempozyumlar 2001-2012 arası yapılmış. ABD'den İngiltere'ye, Almanya'dan Avustralya'ya, Mısır'dan Malezya'ya, Kolombiya'dan Etiyopya'ya pek çok ülkede yapılan sempozyum ve konferanslar bunlar.
öZEL DİNLEME YAZILIMI
Hazırlanan istihbarat raporuna konu olan şirketler, stratejik devlet kurumlarının yanı sıra özel şirketlere de hizmet veren bilişim firmaları. Endersys ile aynı alanda faaliyet gösteren Inforcept İletişim, Vizyon Arge ve Inceptra Yazılım; TİB, Bilgi Teknolojileri Kurumu gibi kurumlara internet üzerinden konuşmaların dinlenmesi, e-mail trafiğinin izlenmesi ve dinlenmesi, bilgisayar ağlarının taranması için özel yazılımlar üretti. İsim Tescil Bilişim AŞ ve İsim Tescil İnternet Teknolojileri AŞ; alan adı, web sayfası ve sunucu saklama gibi hizmetler verdi. Fins Bilişim, BS Bilgi Teknolojileri ve ölçü Bilişim; Başbakanlık, TüBİTAK gibi stratejik kurumlara veri yedekleme çözümleri sundu. ölçü Bilişim ayrıca, birçok telekomünikasyon firmasına veri tabanı yöneticisi ve stratejik bilişim uzmanı sağlayan veya bu elemanları kurumlara yerleştiren şirket. Raporda geçen Empatel Telekom ve Omtinel Telekomünikasyon ise IP santral ve çağrı merkezi gibi telekomünikasyon hizmetleri veren şirketler. Bunlar, birçok kuruma santral ve telefon altyapısı kurulumu yapıyor. FETö ile mücadelenin başlamasından önce Fins Bilişim şirketi Başbakanlık Bilgi İşlem Daire Başkanlığı, TüBİTAK BİLGEM, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Devlet Demiryolları ve THY Teknik gibi stratejik kurumlarla çalıştı. İşte FETö'nün casusluk yazılımları;
KUMPASIN üSSü: ENDERSYS
Terör örgütü FETö'nün 17-25 Aralık'ta kalkıştığı ilk darbe girişimi öncesinde bilişim ihanetinin merkezi haline gelen Endersys Danışmanlık Yazılım şirketinin çok amaçlı kumpas üssü olarak tasarladığı belirlendi. 2007'de faaliyetlerine başlayan şirket kuruluşunda sadece bilgisayar, bilimsel inceleme, araştırma ve mühendislik hizmetleri sunarken 17-25 Aralık öncesi 27 Kasım 2013'te kumpaslarda kullanılan yöntemlerin gerçekleştirildiği alet ekipmanları temin edebilecek statüye kavuşturuldu. Şirket ticaret sicili kayıtlarına "bilimsel ve sınai inceleme, araştırma, mühendislik, bilgisayar, tasarım hizmetleri ile sanat eserleri orijinallik onay hizmetleri" vermek için tescil ettirildi. 2013'te statü bütünüyle değiştirilmesine rağmen ümraniye'deki adreste faaliyete devam etti. FETö, 17-25 Aralık öNCESİ kumpasa zemin hazırlayabilecekleri ekipmanları temin etmek için Endersys Danışmanlık'ı kumpas üssü haline dönüştürdü. askeri malzemeler alındı 17-25 Aralık kumpasıyla hükümeti zor duruma düşürmek için montaj makinelerinden para sayma makinelerine kadar birçok araç-gereci bu şirket üzerinden satın alındı. 2013'ten sonra şirket radar, gece görüşü sağlayıcı aletler ve cihazlar gibi askeri malzemeler almaya başladı.
'HASAN PALAZ'LA İLİŞKİMİZ YOK'
Martin Telekom adlı bilişim firması, SABAH'ın dünkü sayısında yer alan 'Tarihin en büyük teknik casusluğu' başlıklı haberle ilgili bir açıklama yaptı. Haberde FETö'cü Hasan Palaz'la iltisaklı olarak geçen şirket, açıklamasında Palaz'ın, şirketlerinden Mart 2012 itibariyle ayrıldığını belirtti ve o tarih itibariyle firmalarıyla bir ilişkisinin kalmadığını kaydetti. Şirket, Hasan Palaz üzerinden FETö ile bağlantılarının olduğu yönündeki iddiaları reddetti.