İşveren EYT'ye hazır olmalı... Dikkat çeken kıdem tazminatı detayı

Milyonlarca kişi EYT ile ilgili gelişmeleri yakından takip ederken emeklilikte yaşa takılanlar için çalışmalar hız kazandı. Düzenleme sonrası emekli olanlar aylık bağlatmak için işyerine dilekçe verecek. İşte detaylar...

Erzurum Güncel- EYT düzenlemesi kapıda... EYT ile ilgili düzenlemeden yararlanıp işten ayrılacak kişilere kıdem tazminatları ödenmek durumunda. Düzenleme sonrası emekli olanlar aylık bağlatmak için işyerine dilekçe verecek; SGK aylık bağlayacak, işveren kıdem tazminatını ödeyecek. İşverenlerin şimdiden bu kapsamda kaç kişi olduğunu tespit etmeleri ve hazırlık yapmaları yerinde olur.

Akşam Gazetesi'nden Okan Güray Bülbül'ün haberine göre: Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili yapılacak düzenleme aralık ayında Meclis'e gelecek. Şu an için düzenlemenin detaylarına hakim değiliz. Ancak düzenleme ne şekilde olursa olsun düzenlemeden yararlanacak kişilerin EYT sonrası işlerinden ayrılmak ve aylık bağlatmak için ne yapması gerektiğini şimdiden öngörmek mümkün. Düzenleme hayata geçtikten sonra emekli olmaya hak kazanan kişilerden eski adıyla SSK'lı olanlar, işverenlerine emekli aylığı bağlatmak için işyerinden ayrılmak istediklerine dair dilekçelerini verecek. Bu dilekçe sonrası işveren bu kişilerin işten çıkışlarını yapacak ve bu kişiler SGK'ya aylık bağlatmak için başvuracak.

ÖDEMEZSE DAVA AÇIN

SGK bu kişilere aylıklarını bağlayacak işveren de kıdem tazminatlarını ödeyecek. Yani işverenlerin işyerinde bu kapsamda kaç kişi olduğunu tespit etmeleri ve buna yönelik hazırlık yapmaları yerinde olur. İşveren 'tazminatı ödeyemem' diyemez, ancak işçi kabul ederse taksitle ödeyebilir. Ancak işveren kıdem tazminatını ödememekte ısrar ederse, işçi dava açarak faiziyle alabilir. Aylık bağlatmak için istifa eden ve SGK'ya başvuran kişiler, ayrıldıkları işyerlerinde çalışmaya devam etmek isterlerse işverenin kararına tabi olacaklar. Yani işveren bu kişileri işe geri alıp almama konusunda bir karar verecek. İşe yeniden girişlerini yapmaya karar verirse bu kişiler sosyal güvenlik destek primine (SGDP) tabi olarak yani bağlattıkları emekli aylıkları kesilmeden çalışabilecekler. Bu durumda hem emekli aylıklarını hem de işyerinden maaşlarını alabilecekler.

BAĞ-KUR'A SGDP YOK

İşveren bu kişileri işe almaya da bilir. İşveren bu durumdaki kişileri işe almama yönünde karar verirse bu kişilerin aylık bağlattıktan sonra yeni bir iş aramaları gerekir. EYT düzenlemesinden yararlanıp aylık bağlatan bir kişi işçi olarak çalışmaya devam ederse SGDP'ye tabi olacaktır. Ancak bu kişi Bağ-Kur'a tabi çalışmayı tercih ederse bu durumda SGDP ödemesine gerek bulunmuyor. Örneğin kişi aylık bağlatır ve şirket ortağı olur ya da kendi nam ve hesabına çalışmayı tercih ederse hem emekli aylığı almaya devam edebilir hem de Bağ-Kur primi ödemesi gerekmez.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Ekonomi Haberleri

Erdoğan 'Enflasyona ezdirmeyeceğiz' dedi
1 yıl önce yatırım için almışlardı!
Et fiyatları için yeni adım...
2024'te aylık 600 liraydı!