Erzurum Güncel- Sarıkamış Harekâtı sırasında erzağı biten askere yardım malzemesi götüren Erzurumlu çocukların yaşadıklarını anlatan rölyef, çanakkale Savaşı’nda şehit olan öğrencileri sebebiyle 3 yıl mezun veremeyen Erzurum Lisesi’nin duvarına asıldı.
Recai UYGUR / ERZURUM
Erzurum’da tarihi binayı gölgelediği gerekçesiyle mahkeme kararıyla kaldırılan Kahraman çocuklar Rölyefi’ne nihayet uygun bir yer bulundu. Sarıkamış Harekatı’nda erzağı biten askere yardım taşıyan çocukları resmeden rölyef, çanakkale Savaşı’nda şehit olan öğrencileri sebebiyle 3 dönem mezun veremeyen Erzurum Lisesi’nin duvarına asıldı. ER-VAK Başkanı Erdal Güzel, rölyef için en uygun yerin tercih edildiğini bildirdi.
Erzurum’un eski Hasankale yolu güzergâhında Nebi Hanı mahallesi mevkiinde yaşanan tarihi olayın rölyefi Sarıkamış Dayanışma Grubu ile Atatürk üniversitesi’nin katkılarıyla yapıldı. 2009 yılında tamamlanan Kahraman çocuklar Rölyefi Yakutiye Belediyesi’nin üzerinde bulunan özel Güneş Okulu’nun duvarına asılmıştı. 100 çocuğu temsil eden rölyef, tarihi binayı gölgelediği gerekçesiyle mahkemelik oldu. Mahkeme sonunda rölyefin bulunduğu duvardan sökülmesine karar verildi.
Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı depolarında bir yıldan fazla bekletilen Kahraman çocuklar Rölyefine yer bulundu. Rölyef, çanakkale Savaşı’nda verdiği şehitler sebebiyle öğrenci mezun edemeyen Erzurum Lisesi’nin duvarına monte edildi.
En azından kaybolmadı
Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) Başkanı Erdal Güzel, rölyef için şehrin muhtelif yerlerine bakıldığını ve en uygun yerin Erzurum Lisesi olduğu kararına varıldığını söyledi.
Yardım taşıyan Erzurumlu çocukların rölyefi eski yeri son derece güzel ve anlamlı olduğuna dikkat çeken Güzel, “Zaten tarihsel sürecine baktığımız zaman bu yardımların hareket merkezi o civarda olduğunu kaynaklar söylüyor. Yakutiye’nin veya Lalapaşa Camii’nin ön tarafı diyebiliriz. Erzurum’da yer arama konusunda bizimde büyük katkılarımız oldu. Lakin rölyefin büyüklüğü ebatları da önemliydi. Tabi bir de bunun gelecek nesillere tanıtılması mesajı verilmesi gerekiyordu. Bir takım kriterleri bir araya gelip düşündük. Büyükşehir Belediyesi bizlerle istişare etti. İlk olarak Güneş İlköğretim Okulu civarıydı, orada uygun yer bulunamadı. Bunun yanında İbrahim Paşa Camii önünde bir boş alan vardı, orada bir takım prosedürlere uygun değildi. Lalapaşa Camii önünde bir açık alandan başka sırtını dayayabileceğimiz kapalı bir alan yoktu. Filgeçti köprünün üzeri olabilirdi dedik, ama orada da caddeyi kapatır diye rağbet görmedi. Erzurum Lisesi uygundu, yani mazisine ve kültürüne uygun olarak. En azından kaybolmadı ya ona da şükür. En son bizimde teklifimiz Erzurum lisesinin duvarına asılmasıydı. Oraya asıldı” dedi.
Başkan Sekmen konuyu yakından takip etmişti
Rölyefin kaldırılmasının ardından belediyenin çeşitli yayın organlarında açıklama yapan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, bu konuda herkesin görüşüne başvuracaklarını söylemişti.
Başkan Sekmen daha sonra yaptığı açıklamada: “Gerek Nene Hatun heykeli ve gerekse Kahraman çocuklar Rölyefi, bizden önceki dönemde çeşitli gerekçelerle kaldırılmış. İkisinin de bizim için çok önemli olduğunu söylemek istiyorum. Arkadaşlarımız onarımlarını tamamladı. Hem vatandaşlarla hem de gazetecilerle istişare edeceğiz. Şehrin simgesi haline gelen heykel ve rölyefi en iyi yere koyacağız.”
Rölyef yeni yerinde
Erzurum Büyükşehir Belediyesi ekipleri, onarımını yaptıkları ‘Kahraman çocuklar Rölyefi’ni yeni yerine monte ettiler. Hastaneler Caddesi üzerinde bulunan Erzurum Lisesi’nin duvarına monte edilen ‘Kahraman çocuklar Rölyefi, geçmişte gençlerin almış olduğu yaşlarından büyük görevi gelecek nesillere aktaracak. Erzurum Lisesi’nin caddeye bakan tarafa asılan rölyef, vatandaşlarında büyük beğenisini kazandı.
Bu arada ulusal bir kanalda Murat Bardakçı’nın hazırladığı ”Tarihin Arka Odası” adlı programda, kaldırılan rölyef de tartışılmıştı.
Kahraman gençler ne yapmıştı?
Osmanlı’nın Ruslara karşı verdiği amansız savaş devam ederken 22 Aralık 1914 yılında çok ağır bir kış yaşanıyordu. Erzurum’da Kasım ayında başlayan kar yolları kapatarak, ulaşımı imkansız hale getiriyordu. Ruslar, Sarıkamış ve Kars’ı üs olarak kullanarak takviye kuvvetleri ile birlikte Osmanlı’ya Kafkas cephesindeki mücadelesinde zor anlar yaşatıyorlardı. Hem cephane hem de yiyecek bakımından ordumuz sıkıntılı günler geçirirken, 3. Ordu Komutanı Hasan İzzet Paşa ve Ragıp Paşa devamlı telgraflarla Erzurum’dan yardım taleplerinde bulunuyordu. Erzurum o dönemde hem Trabzon, Bayburt üzerinden hem de Anadolu’dan gelen yardımların toplanıp cepheye götürüldüğü mekandı. çoluk çocuk 17 yaşlarındaki gençler, götürebilecekleri bilhassa yiyeceklerden oluşan torbalarla hareket etmiş, malzemeleri omuzlarda sırtlarda Türk askerine ulaştırarak Kafkasya cephesindeki ordumuza yardım gitti.
Pusula