Erzurum Güncel- KEYFİ KİRA ARTIŞI YAPILAMAZ: Kira hukuku kamu düzenine ilişkin olduğundan mal sahibi dilediğince ve keyfince kira artışı yapamaz. Borçlar Kanunu'na göre kira bedeli artışları konusunda tarafların anlaşmaları esas olarak kabul edilmiştir.
KANUN TÜFE İLE SINIRLIYOR: Kanunun 344. maddesi bu anlaşmalar açısından önemli bir sınırlama kabul etmiş durumdadır. Buna göre söz konusu anlaşmalar ancak Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) on iki aylık ortalamasını geçmemek koşuluyla geçerli olacaktır.
5 YILDAN SONRA KRİTİK
5 KAT ZAM YAPILAMAZ: Ev sahibi 2 bin TL olan kira bedelini birden 10 bin TL yapmak isterse bu miktar söz konusu endeksten fazla bir artış olduğunda geçersizdir.
5 YILI AŞANA RAYİÇ BEDEL: Beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilen kira sözleşmelerinde rayiç kira bedelinin belirlenmesi davası açılabilir. Rayiç bedel belirlenirken esas alınması gereken kriterler artış oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleridir.
EMSAL BEDEL İÇİN FİYAT ÇIKTILARINI ALIN: Emsal bedel için etrafınızdaki kira ilanlarıyla internet sitesindeki fiyat çıkışlarını alın.
KİRACI DA TESPİT DAVASI AÇABİLİR: Kiracı ev sahibi tarafından keyfi biçimde yapılan artışları kabul etmek zorunda değildir. Kira tespit davasını ev sahibi açabileceği gibi kiracı da açabilir.
KİRA TESPİT DAVASI
FAZLA ÖDEDİĞİNİZ KISMI GERİ ALABİLİRSİNİZ: Kiracı kira bedellerini fazla ödemişse bu zımni bir anlaşma olarak yorumlanmaz ve kira tespit davası sonunda kiracı fazla ödediği kısmı geri isteyebilir veya sonraki kira bedelleriyle takas edebilir.
NOTERLE İHTARNAME GEREK: Kira artışlarında ev sahibi artırmak istediği miktarı noter ihtarnamesiyle karşı tarafa tebliğ etmelidir. Eğer kiracı artış oranını kabul etmezse ev sahibi kira tespit davası açmalıdır. Kira sözleşmesinde artışa ilişkin hüküm yoksa ev sahibi bir yıllık kira döneminin bitimine 30 gün kala ihtar göndermek koşuluyla kira tespit davasını açmalıdır.
MAHKEME NEYE BAKIYOR?: Kira bedeli bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hakim tarafından kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.
HUKUKÇULAR VE EMLAKÇILAR NE DİYOR?
Avukat Zafer İşeri: Kira tespit davasında yıllık TÜFE oranıyla kiraya hükmedilir.
Avukat Gürsel Devrim İyim: Davayı kiracı da açabilir.
İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Odası Üyesi Göksel Kurşun: Evini yüksek fiyata vermek isteyenlerle çalışmıyoruz.
Tüketiciyi Koruma Derneği Genel Başkanı Aziz Koçal: Kalıcı çözüm gerek.
DÜZENLEME 10 GÜN İÇİNDE AÇIKLANACAK
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, A Para'da kira artışlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kurum, "Fahiş kiralarla ilgili yaptığımız çalışmayı Cumhurbaşkanımız paylaşacak. Konut sahibini de kiracıyı da mağdur etmeyeceğiz" dedi. Kurum, şunları söyledi: "Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ve ilgili bakanlıklarımızla ortak bir çalışma yürütüyoruz. Mevzuat belli, kira artış oranı enflasyon oranını geçemez. Kira bedelleri de rayiç bedelde konutlarda 20'de 1'ini, ticaret ünitelerinde 15'te 1'ini geçemez. Bundan sonraki süreçte gerek kira artışları, gerek yeni kiralanacak konutların fiyatlarını bir düzenleme altına alacak çalışmayı 1 hafta 10 güne tamamlayıp paylaşacağız. Artışlarla ilgili denetimlerimiz devam ediyor."