Erzurum Güncel- İlk konutunu alacaklar için yeni bir düzenleme geliyor söylemi sektörü hareketlendirdi. Uzmanlar, yeni paketle birlikte konut fiyatlarında yüzde 50 artış yaşanacağını öngörerek, alıcının şimdiden kaporaya vermesini öneriyor. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Merkez Bankası ve Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) söz konusu düzenleme üzerinde ortak çalışmaya başladı. 180 ay vade ve yüzde 1.20 faiz seviyelerinde çeşitli kampanyalar yapılması bekleniyor.
% 50 ARTIŞ BEKLENİYOR
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Hizmetleri Komite Üyesi Nilüfer Kas, kredi paketi sinyallerinin verilmesiyle birlikte konut almayı planlayanlara hemen kapora verme önerisinde bulundu. Kas, "Çünkü kampanya açıklandıktan sonra fiyatlar aynı 2019'un Haziran ayındaki gibi bir gecede yüzde 40-50'lere ulaşabilir. Biliyorsunuz kampanyalar genellikle alıcının değil, satıcının işine yarıyor. O nedenle konut almayı düşünenler için köprüden önce son çıkış" uyarısında bulundu.
CAYILMAYACAK KAPORA
Kaporanın 20-30 bin lira gibi küçük rakamlarda verilmemesi gerektiğine de işaret eden Kas, "Kapora cayma bedelinde satıcı caydığı zaman iki katını ödemek zorunda. Bu da 50 bin liralık bir kaporada 100 bin liralık bir geri ödemeyi kabul etmesi anlamına geliyor. Çünkü diğer tarafta 500 bin lira üzerine koymuştur zaten. O nedenle cayılmayacak kaporalar ödenmeli" yorumunu yaptı.
'FİYATI YÜKSEK KONUTLARDA ARTIŞ OLMAZ'
Son düzenlemenin ilk kez konut alacaklara yönelik bir kampanya olduğu için az kişiyi kapsayacağını anlatan MasterTürk Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Taş da "Özellikle geliri olan konut alacaklar için gayet uygun bir kampanya. Öte yandan kampanya söylemi bile ucuz konut fiyatlarında görece bir artışa neden olur. 2.5 milyonun üzerindekilerde ise bir artışa neden olmaz. Orada da kısmi kredi kullanacaklar için uygun olabilir" dedi. "Kampanyadan kârlı çıkmak için kapora verip caysanız dahi kendinizi sağlama almış olmuyorsunuz" diyen Taş, şöyle devam etti: "Çünkü satan kişi de başka gayrimenkul almak için sattığı için onun alacağı yatırımın da fiyatı artıyor. O nedenle kapora versen de fiyatı sabit tutamıyorsun."
İSTANBUL'UN OFİSLERİ DE DOLDU
Haziran ayı itibarıyla İstanbul ofis pazarında genel arz 6.46 milyon metrekare olarak gerçekleşirken, doluluk oranı son 10 yılın en yüksek rakamı olan yüzde 84.9'a yükseldi. Cushman&Wakefield I TR Internatıonal tarafından hazırlanan rapora göre ülke genelinde metrekare başına birincil ofis kiralarının en yüksek olduğu bölgelerin başında 765 lirayla Levent gelirken, onu 516 lirayla Esentepe-Gayrettepe bölgesi takip etti. Kira bedeli Maslak ve Anadolu Yakası'nda 455 TL, İzmir ve Ankara'da ise 268 TL olarak gerçekleşti. Rapora göre İstanbul'un ana caddelerindeki mağaza kiraları ele alındığında, bu caddelere olan yüksek talep kiraları da artırdı. Caddelere olan yoğun talep ve doluluk oranları, birincil kiraların yüksek seyretmesine neden oldu. Haziran 2023 itibarıyla İstanbul'da mağazaların aylık kiralarının en pahalı olduğu cadde metrekare başına 250 dolarla Abdi İpekçi oldu, onu 220 dolarla İstiklal Caddesi izledi. Böylece, 2010'dan beri en pahalı cadde unvanına sahip olan İstiklal Caddesi zirvedeki yerini Abdi İpekçi Caddesi'ne bıraktı. Ana cadde mağazalarının metrekare kiraları İstanbul'da 4 bin 545, Ankara'da 1960, İzmir'de ise 1860 lira olarak gerçekleşti.
AKŞAM