Erzurum Güncel- TOKİ öncülüğünde Türk gayrimenkul sektöründe bir ilke imza atılarak hayata geçirilen gayrimenkul sertifikası ihracında talep toplama süreci yarın başlıyor.
Gayrimenkul sektöründe yeni bir finansman modeli olacak gayrimenkul sertifikası ile gayrimenkul alacak birikimi olmayan küçük yatırımcı, gayrimenkul projelerinden pay satın alarak projelere topraktan ortak olabilecek. Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre, ilk gayrimenkul sertifikası ise İstanbul Başakşehir’de temel atma çalışmaları başlayan Park Mavera 3 projesi ile halka sunuluyor.
TOKİ ve Makro İnşaat hasılat paylaşımı modeliyle hayata geçirilen projenin yüzde 30’una yaklaşan bir kısmı ilk etapta ihraç edilecek. 29-30-31 Mart olarak belirlenen talep toplama süreci öncesinde vatandaş da harekete geçti. Bu kapsamda günde 1200 kişi projenin satış ofisinden konuyla ilgili bilgilendirme talep ederken, bugüne kadar sertifikanın duyurulduğu internet sitesi ise 500 bin tekil kullanıcı tarafından ziyaret edildi. 27 aracı kuruluşun ise proje için talepte bulunduğu açıklandı. Başbakanlık Toplu konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, yatırımlara yeni bir soluk getirmesi ve küçük yatırımcıyı desteklemesi adına gayrimenkul serfikasını çok önemsediklerini söyledi. Bir konut alamayacak vatandaşın bu yatırım aracından payını alabileceğini anlatan Turan, “Bu bir faizsiz enstrüman. elinde konut alacak kazancı olmayan vatandaşın büyük yatırımlara ortak olması açısından çok değerli” dedi.
BÖLGE DEĞERLENİYOR
İlk sertifika ihracına konu olan Başakşehir’de yer alan Park Mavera 3 projesnin ise değerlenen bölge içinde önemli bir yeri olduğunu belirten Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, bölgede metrekare fiyatlarının 5 bin-5 bin 500 lira arasında değiştiğini kaydederken, Başakşehir’in İstanbul’un genişleme aksının temelini oluşturduğunu söyledi. Sertifika konusunun özellikle vatandaş için kullanılabilir hale gelmesi için çalıştıklarını vurgulayan Uyan, “Her gün 1200 kişi bizi arıyor. Sertifika nedir, nasıl alınacak, nasıl satılacak hepsini insanlar tek tek soruyor. Bu sistem bizim projemizle sınırlı kalmayacak, büyümesi, gelişmesi için halkın daha iyi anlaması gerekiyor” diye konuştu.
TOKİ Başkanı Turan da bölgede hem hasılat paylaşımı modeliyle, hem de sosyal konut anlamında önemli çalışmaları olduğunu anlatarak, “1500 sosyal konuta 103 bin başvuru almıştık. Sosyal konutta bile metrekare fiyatı 3 bin 600 liraya geldi. Burada insanlara şu ya da bu vaadimiz yok elbette. Ama bunun iyi bir bölge ve fiyat olduğu için TOKİ olarak buradayız. Burada bitmesinde garantör biziz. İşin bir kamu kurumu desteğiyle başlamasını da çok önemsiyoruz. Her türlü işlem ise KAP’a bildiriliyor. Bizim ve iştirak şirketlerimizin bunun gelişmesi için yapacaklarımız sürecek” ifadelerini kullandı.
Gayrimenkul sertifikasına yönelik izahnamede belirtilen pay yapısına göre, konut bedeli en az 11 bin 58 paydan başlayarak, 21 bin paya kadar çıkıyor. Ev almak isteyen kişi, hangi daireyi almak isterse o pay tutarını toplayarak alım talebinde bulunabiliyor. Bu paylar, borsada işlem gören paylardan çıkarılıyor.
SERTİFİKAYLA NASIL EV ALINIR?
Projelerde sertifika ile satış başlamadan önce hangi dairenin kaç sertifika ile alınabileceği tek tek belirlenecek.
Ev almak isteyen bu miktara göre sertifika toplayacak, almak istediği daire için başvuru yapacak.
Aynı daireyi farklı kişiler isterse, başvuru önceliği esas alınacak.
Proje tamamlandığında yeterli miktarda sertifika varsa tapu harcı ve KDV ödenip ev teslim alınacak.
Ev alacak kadar sertifikası olmayanlar sertifika adedinin değerini alacak.
Bunun için projedeki sertifikalı satış kotasında bulunan daireler açık artırma ile satılacak.
Açık artırmadan elde edilen gelirle sertifika sahiplerine paraları ödenmiş olacak.
"DEV PROJELERDE KULLANILABİLİR"
Ergün Turan, 29-31 Mart’ta talebin toplanacağı Türkiye’nin ilk gayrimenkul sertifikası ihracından sonra TOKİ’nin iştirakleri ile birlikte sertifikaların gelişmesine katkı sağlamaya devam edeceğini belirterek; sertifikaların mega projelerde kullanılması için de çalıştıklarını söyledi.