Erzurum Güncel- Birçok kişi bilmiyor. Bu nedenle ödeme yapılmak zorunda kalınıyor. Kredi çekerken mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor. En önemli detay...
Kredi çeken çoğu kişi hayat sigortası yapılmasını gereksiz buluyor. Bankalar kredi çekildiği sırada hayat sigortasını zorunlu tutuyor. Kredi kullanalar hayat sigortası yaptırmak zorunda kalıyor. Fakat sigorta süresi bittiğinde genellikle bankalar kredi kullanım sırasında olduğu gibi ısrarcı olmuyor. Bazen müşterinin sigorta süresinin bittiğinden bile haberi olmayabiliyor. Bankaların bu şekilde bir tutum izlemesinin önemli bir sebebi var.
Hayat sigortası, kredi borçlusunun ölümü halinde kredinin ödenmesinin bir teminatıdır. Yoksa borcu, krediyi kullanıp vefat eden kişinin mirasçıları ödemek durumunda kalıyor. Yani hayat sigortası yenilenmezse kredi kulanan kişinin hayatını kaybetmesi durumunda kalan burcu varisleri ödemek zorun kalıyor. Bankalar bu durumda vade süresini beklemeden ödeme talep edebiliyor. Kredi çeken kişinin yakınlarının mağduriyet yaşaması söz konusu olabiliyor.
Bankalardan kredi çekmek hayatımızı, işimizi devam ettirmek, ihtiyaçlarımızı karşılamak için bazen zorunluk haline geliyor.
Milliyet'ten Prof. Dr. Erol Ulusoy kredi çekenleri yakından ilgilendiren bir yazı kaleme alarak sağlık sigortası ile ilgili detayları yazdı. İşte o yazı... Artık çok küçük miktarda da olsa bir kredi çektiğimizde, birçok banka hayat sigortasını zorunlu kılıyor. Kredinin kullandırılmasını hayat sigortası yapılmasın bağlıyor. Çünkü hayat sigortası, kredi borçlusunun ölümü halinde kredi alacağının geri ödenmesinin bir teminatıdır. Hayat sigortası olmasa, banka mirasçılardan bu parayı tahsil etmekle uğraşacaktır.
Ama hayat sigortası aynı zamanda vefat eden kredi borçlusunun mirasçılarının lehindedir. Çünkü onlar da vefat eden miras bırakanlarının kendilerine, mirasçı olarak ödemek zorunda kalacakları bir borçtan kurtulmuş olurlar. Dolaysıyla, örneğin anne babamızın, eşimizin çektiği kredi için yaptırdığı hayat sigortası aslında onların değil, biz mirasçıların lehinedir.
Mirasçılarımıza ardımızda bir dolu kredi borcu bırakmak istemiyorsak, banka söylemeden hayat sigortasını kendimiz yaptırmaya hevesli olmalıyız. Hayat sigortasını maliyeti sebebiyle yaptırmazsak, mirasçılara daha ağır bir mali yük bırakırız.
Benim tavsiyem, anne babanız, eşiniz, artık kimin mirasçısı olabilecekseniz, onun her kredi çektiğinde hayat sigortası yaptırıp yaptırmadığını sorgulayın. Aksi takdirde krediyi o kullanır, borcu siz ödersiniz.
Her kredi için ayrı Önemli belirteyim, hukuken zorunlu olmayan hayat sigortasını banka zorunlu kılsa da, hangi sigorta şirketinde hayat sigortası yapılacağını tek taraflı belirleyemez. Serbest piyasa koşullarında dilediğiniz sigorta şirketine hayat sigortası yaptırabilirsiniz.
Bir kimse çekmiş olduğu bir krediyi bitirmeden ikinci bir kredi çekebilir. Bu durumda da bankalar her kredi için yeni bir hayat sigortası yapılmasını istiyorlar.
Bir bakıyorsunuz, Sayın Atakan Çokborçlu, bir konut kredisi, bir otomobil kredisi bir de ihtiyaç kredisi çekmiş. Her bir kredi için banka ayrı bir hayat sigortası yaptırtmış! Sayın Atakan Çokborçlu soruyor: “Neden bütün kredi borçlarım için tek bir hayat sigortası yaptıramıyorum da, hepsi için ayrı ayrı hayat sigortası yaptırıyorum?”
Bu sorunun cevabı şöyle Sayın Çokborçlu, çünkü sizin yaptırdığının hayat sigortası, çektiğiniz krediye bağlı. Örneğin konut krediniz 300 bin TL ise hayat sigortası teminatınız da 300 bin TL. Ama sonradan bir de 100 bin TL araç kredisi çektiniz, onun için de ayrı bir 100 bin TL teminatlı hayat sigortası yaptırmak gerekir.