Kullanılmayan izin paraya dönüşür

Çalışırken kullanılmayan izin hakkının yanıp yanmadığı, para olarak alınıp alınmayacağı en çok merak edilen konuların başında geliyor. Yargıtay’ın son kararı bu konuda emsal niteliğinde. İşte detayları...

Erzurum Güncel- Milyonlarca sigortalı çalışanı ilgilendiren karara konu olan olay İstanbul’da yaşandı. Bir mağazada tezgahtar olarak çalışan işçi, iş akdinin işverence haksız olarak feshedildiğini belirterek İş Mahkemesi'nde dava açtı. Davacı, mağaza müdürü tarafından kendisine şube değişikliği yazısı imzalattırılmak istendiğini, yazıyı imzalamaması üzerine de, ‘O zaman evine git’ denilmek suretiyle işten kovulduğunu ileri sürdü.

İŞÇİNİN TALEPLERİ

İşçi, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti alacağı, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacağı, yıllık izin ücreti alacağını talep etti. İşveren, davacının herhangi bir alacağının bulunmadığını söyledi. Mahkeme, kıdem ve ihbar tazminatının kabulüne, yıllık izin ücreti ve genel tatil ücreti alacağı talebinin kısmen kabulüne, fazla mesai ücreti talebinin reddine karar verdi.

SON ÜCRET ÜZERİNDEN

Kararı iki taraf avukatı da temyiz edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi. Yargıtay, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 59’uncu maddesinde, iş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde, işçiye kullandırılmayan yıllık izin sürelerine ait ücretlerin son ücret üzerinden ödeneceğinin hükme bağlandığına dikkat çekti.

Genel Haberleri

ÇÖP araba! Tıka basa çöp dolu
Mehmet Cengiz Diyanet'ten de çıktı. Milyonlarca lira alacak