Hastaların yükü, ölümüne fedakarlıkta bulunan sağlıkçıların, fakir fukaranın derdi de onların omuzunda…
Bu şehirde, başta şehrin valisi, sağlık müdürü, bölge eğitim hastanesi başhekimi, sağlık ordusunun neferleri, sosyal hizmetler kurumları, sivil toplum örgütleri ve belediyeler… Sizi temin ederim ki, Erzurum’da muazzam bir başarı hikayesi yazılıyor.
İşte size ayakta alkışlanacak o beşli
Çok değil iki hafta öncesine kadar sarı renkte olan Erzurum, şimdi boydan boya kırmızıya boyandı…
Mihrabında teslimiyet, minberinde samimiyet, mahfilinde huşu ve elbette ki cemaatinde aşk… Ey ramazan, biliyoruz sana karşı mahcubuz. Lakin sen rahmet saçan bir güneşsin…
Günlük vaka sayısının 300’ü geçtiği Erzurum’da, hastaneye yatırılan hasta sayısında da ciddi bir artış yaşandı. Başından beri Korona’ya karşı olağanüstü bir mücadele veren Erzurum Bölge Hastanesi’nde artık yoğun bakım ünitesi de tahminlerin çok üstünde bir hasta trafiğine tanık oluyor.
Ülke genelinde 40 binin üzerine çıkan günlük pozitif vaka sayısı, yurdun dört bir yanında olduğu gibi Erzurum’da da alarm zillerini çaldırdı. Çünkü Erzurum artık iki hafta önceki o müspet tablodan hayli uzakta. Öyle ki 15 gün önce yüz binde yalnızca 47 olan vaka sayısı, iki gün önce açıklanan tabloya göre 200’ün üzerindeydi... Ancak o tablonun yayınlanmasından sonra bu rakam çoktan 300’ü geçmişti.
Erzurum belki şimdilik bir Samsun, Yalova ya da İstanbul gibi çok korkutucu bir görünümde olmasa da ne yazık ki süreç hızla vahim bir sona doğru ilerliyor. Uzmanlar, yalnızca iki hafta içerisinde tablonun 47’den 300 bandına ulaşmasını, önümüzdeki ramazan için herkesin tetikte olması gerektiğini söylüyor.
Bu gidişat göstermektedir ki, ramazan ayı ülke genelinde büyük oranda kısıtlamaların hüküm süreceği bir ay olacak. Dolaysıyla Erzurum da bundan payına düşeni alacak ve olan yine küçük esnafa, özellikle de lokanta, kafeterya, kahvehane ve benzeri işletmelere olacak. Peki bu kesim için şimdiden yeni önlemler alınıyor mu?
Görebildiğimiz kadarıyla evet, bir dizi yeni önlemler masada… Öyle ki zaten başından beri her vakit fakir ve fukaranın yanında olan, esnafa kol kanat germeye çalışan başta büyükşehir olmak üzere, tüm ilçe belediyeleri adeta teyakkuza geçmiş durumda. Kimse ramazanda aç sefil kalmasın diye, belediyeler tüm önceliklerini yardım işlerine ayırdı.
Yapılan planlamaya göre önümüzdeki ramazanda, merkezi hükümetin yapacağı yardımlarla birlikte Erzurum’da en az 150 bin ihtiyaç sahibine ulaşılacak ve herkesin çorbası olsun diye çok ciddi bir çaba harcanacak. Bu sebeptendir ki belediyeler, yatırım programlarını pandemi koşullarına göre planladı. Önce ihtiyaç sahibi insan, sonra park bahçe…
Büyükşehir, Yakutiye, Palandöken ve Aziziye… Elbette merkezin dışındaki ilçeler de boş durmadığı gibi fakir fukaraya bigane kalmıyor; lakin merkezdeki bu dört belediye adeta Erzurum'un yükünü sırtlanmış durumda. Gıda yardımı, nakit yardım, hijyen desteği ve çevre temizliği ile ülke çapında örnek gösterilecek hizmetlere imza atıyorlar.