Memur ve emeklinin maaş hesabı sürerken, 'Güzel haber' diye duyuruldu

Memur ve emeklinin maaş hesabı sürerken, 'Güzel haber' diye duyuruldu: Mahkemeden TÜİK'e 30 gün süre! Enflasyon...

Gazete Güncel- Milyonlarca memur ve emekli 2025 maaş zamları için geri sayıma geçerken, "Ocak'ta memur maaşı ne kadar olacak? 2025 emekli maaşı kaç TL zamlanacak?" sorularına yanıt aramaya başladı. Gözler bir yandan maaş zamlarını belirleyecek olan enflasyon rakamlarına çevrilirken, tartışmaların odağındaki TÜİK'le ilgili açılan davada, mahkeme '30 gün süre' verdi. Enflasyon hesabında kullanılan tüm belge ve bilgiler mahkemeye sunulacak.

Hem memur hem emekli maaş zamları için gözler ikinci 6 aylık enflasyon rakamlarına çevrildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından paylaşılan verilere göre, Eylül ayı için 2,97 oldu. Enflasyon rakamlarına göre şimdiden milyonlar maaş ve zam hesabı yaparken "Ocak'ta memur maaşı ne kadar olacak? 2025 emekli maaşı kaç TL zamlanacak?" sorularına yanıt aranıyor.

EMEKLİ ŞİMDİDEN BU ZAMMI GARANTİLEDİ

TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarına göre SGK ve Bağ-Kur emeklileri şimdiden yüzde 8,92'lik zam farkını elde etmiş oldu.

MEMUR VE MEMUR EMEKLİLERİ NE KADAR ZAM ALACAK?

Memur ve memur emeklileri toplu sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkı alıyorlar. Memurların enflasyon farkı alabilmesi için yüzde 0,99 enflasyon daha oluşması gerekiyor.

Net rakam ekim, kasım ve aralık aylarına ilişkin enflasyon verilerinin açıklanmasıyla belli olacak.

TÜİK'İN ENFLASYON SEPETİ TEPKİ ÇEKMİŞTİ

TÜİK'in maaş zamlarının yüksek olmaması için enflasyon rakamlarını az gösterdiğine dair eleştiriler ve iddialar yıllardır sürerken; haziran ayında uzman doktor muayenesini 33 lira 69 kuruş, ev kirasını 5 bin 845 lira, yurt ücretini ise 457 lira olarak dikkate aldığı rapor tepki çekmişti.

ELEKTRİK VE DOĞAL GAZ İÇİN 'ZAM YOK' KARARI OLAY OLDU

Son olarak elektrik ve doğal gaza yıl sonuna kadar zam yapılmayacağınbın açıklanması bir yandan iyi haber diğer yandan ise kötü haber olarak karşılanmıştı. Bazı kesimler Ocak ayında maaşlara yansıyacak enflasyon farkının çok olmaması için böyle bir kararın alındığını iddia etti.

MAHKEMEDEN DİKKAT ÇEKEN 'TÜİK' KARARI

TÜİK'e yönelik 'enflasyon hesabı' eleştirileri sürerken Yargıtay Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz’in TÜİK aleyhine açtığı davayı görüşen Ankara 6. İdare Mahkemesi, TÜİK’ten savunma alınmasına ve enflasyon hesabında kullandığı tüm belge ve bilgilerin mahkemeye sunulmasına karar verdi.

'EMEKLİ VE ÇALIŞANLAR İÇİN GÜZEL HABER'

Sözcü'de yer alan habere göre; kararını oy birliğiyle alan mahkeme, TÜİK’e savunma yapması ve belgeleri açıklaması için 30 gün süre tanıdı. Davayı açan Çilesiz mahkemenin kararını, ‘Emekli ve çalışanlar için güzel bir haber’ diye duyurdu.

 

Çilesiz, maaş zamlarında kullanılan TÜİK enflasyonunun gerçek enflasyonun altında kaldığını belirterek bu yılın ilk 6 ayındaki enflasyonun yeniden hesaplamasını TÜİK’ten istemiş, yanıt gelmeyince TÜİK’e dava açmıştı.

TÜİK’E 30 GÜN SÜRE VERİLDİ

Davayı görüşen mahkeme TÜİK’ten, tüm iddialara cevap teşkil edecek şekilde detaylı bir açıklama yapmasına ve dava konusu işlem ile işleme dayanak teşkil eden tüm bilgi ve belgeleri 30 gün içerisinde mahkemeye sunmasına oy birliğiyle karar verdi.

 

Çilesiz, açtığı davada yürütmenin durdurulması talebinde de bulunmuştu. Mahkeme, yürütmenin durdurulması istemini TÜİK’ten birinci savunması alındıktan ya da savunma ve cevap süresinin geçmesinden sonra incelenmesine karar verdi.

Ankara 6. İdare Mahkemesi, TÜİK’in gerekli savunmayı yapmaması, enflasyon hesabında kullandığı belge ve bilgileri süresi içinde (30 gün) mahkemeye sunmaması durumunda dosyadaki mevcut bilgi ve belgelere göre karar verilebileceğini TÜİK’e iletti.

"KARARI UYGULAMAMAK ANAYASAL SUÇ"

Seyfettin Çilesiz’in avukatı Ali Erdem Gündoğan, davalı TÜİK’in mahkeme kararını tartışmak, eleştirmek, değiştirmek gibi bir hakkı bulunmadığı gibi kararı yerine getirip getirmeme konusunda seçim hakkının da olmadığını söyledi.

 

Gündoğan, “TÜİK, mahkemenin ara kararını yerine getirmediği takdirde Anayasal suç işlemiş olur. Kararı uygulamayan TÜİK çalışanları da Türk Ceza Kanunu’nun 257. maddesi kapsamında cezai yaptırımla karşılaşabilirler” dedi.

 

Gündoğan, TÜİK’in enflasyon hesabında kullandığı tüm bilgi ve belgelerin bağımsız bilirkişilerce inceleneceğine de dikkat çekti.

Yaşam Haberleri

Yüzde 8,93'lük zam cepte!
Recai Kutan hayatını kaybetti
İlaçlar kara borsaya düştü!