Erzurum Güncel- Ne güzel ki herkes bir işin ucundan tutuyor yaşadığımız depremlerin ardından. Tutabileceği yerden, tutabildiği ve bildiği kadarıyla, anladığı noktadan işe yaramak kaygısıyla hareket ediyor herkes, tıpkı olması gerektiği gibi. Bu durumun en güzel örneklerinden biri de İzmir'den geldi. İzmirli gazeteciler ile Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi, Hataylı depremzede yerel basına destek olmak amacıyla elini taşın altına koydu. Bölgede yaşayan yerel gazetecilere fotoğraf makinesi ve bilgisayar gibi materyal desteğinde bulunan gazeteciler aynı zamanda bir basın çadırı kurmak için harekete geçti. "Yerel Basın Yaşasın" adlı bir de gazete çıkaran İzmirli gazeteciler, bir kez daha ateş sadece düştüğü yeri yakmadı dedirtti.
TÜM İZMİR BASINI DESTEK VERİYOR
Bu anlamlı beraberliğe ve basın kardeşliği örneğine İzmir'de bulunan tüm yerel basına destek veriyor. Öyle ki yapılan yardımların yanı sıra "Yerel Basın Yaşasın" adlı özel olarak çıkarılan gazete projesine İzmir merkezli dokuz günlük yerel gazete olan; 9 Eylül Gazetesi, Ege Telgraf Gazetesi, Haber Ekspres Gazetesi, İlk Ses Gazetesi, İz Gazete, Ticaret Gazetesi, Yeni Bakış Gazetesi, Yeni İzmir Gazetesi ve Yenigün Gazetesi tam kadro destekte bulunuyor.
OFİSLERİMİZ ENKAZ ALTINDA, ÇALIŞAMIYORUZ
Beraberlik kampanyasının oluşma süreci hakkında bilgi veren Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi Başkanı Murat Demircan şunları söylüyor: "Deprem olduktan sonra ne yapabiliriz arayışına başladık. O zaman İzmir Valiliği'nden aldığımız izin çerçevesinde sekiz basın meslek kuruluşu 'Tek İşimiz Haber Değil' kampanyasıyla yola çıktık. Bu kampanyanın ardından deprem bölgesinde gazeteciler bize ulaşarak, 'Biz sizden para istemiyoruz. Bizim ofislerimiz enkaz altında kaldı, çalışamıyoruz. Bize ekipman gönderin' dediler. Buradaki meslektaşlarımız para yerine mesleğini yapmak için bizden teçhizat istediler. Bizde oradan yola çıkarak kampanyayı 'Yerel Basın Yaşasın' olarak revize ettik. Bu kampanyayı Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi şemsiyesi altında, İzmir yerel basınının desteğiyle yürütüyoruz."
GAZETE, ARŞİVLİK BİR ÇALIŞMA
Demircan çıkardıkları özel gazete hakkında ise "Binlerce yıllık kadim bir kent olan Hatay'daki meslektaşlarımız için bir kardeşlik köprüsü kuruyoruz. Burada İzmir merkezli günlük gazetemizdeki arkadaşlarımız haberleriyle depremin etkilerini kamuoyuna aktardılar. Tarihe not düşecek, arşivlik bir çalışmaya imza attığımıza inanıyoruz." şeklinde konuştu. "Binlerce yıllık kadim bir kent olan Hatay'daki meslektaşlarımız için vereceğimiz çabanın diğer illerdeki meslektaşlarımızın, Hatay dışındaki 10 ilimiz için çaba göstermelerine de örnek olmasını arzuluyoruz." diyen Demircan, çıkarılan özel gazetenin kampanyaya destek olan gazetecilerle birlikte Hatay'a gidip, teslim edileceğini söyledi: "Bu özel gazetede Hatay'dan gazeteci dostlarımızın yazılar yazmasını da istiyoruz. Hataylı meslektaşlarımızın depremde yaşadıklarını ve Hatay'ın kamuoyundan beklentilerini yazmalarına zemin oluşturmak istiyoruz. Kendi gazetelerinde yazamıyor olabilirler ama onlara böyle bir zemin hazırlamak da istiyoruz."
HAYATINI KAYBEDEN 26 GAZETECİNİN 13'Ü HATAY'DAN
Kampanyanın ilk durağı olarak Hatay'ın seçilmesinin nedenlerinden de bahseden Demircan, "Hatay'ı seçmemizin nedenlerinin başında asrın felaketinde ilk belirlemelere göre vefat eden 26 meslektaşımızın 13'ü mesleğini Hatay'da sürdürüyordu. Basın İlan Kurumu İzmir İl Müdürlüğü'nün, Hatay İl Müdürlüğüyle eşleşmesi de etkili oldu. Ayrıca; İzmir ve Hatay, binlerce yıldır pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış kadim kentler. Dolayısıyla İzmir'de, Hatay'a karşı bir sempati olduğunu da biliyoruz. Bu sempatinin kampanyamızı pozitif yönde etkileyeceğini düşünüyoruz." şeklinde konuştu.
Akşam