Erzurum Güncel- Erzurum’un en büyük mezarlığı olan Asri mezarlıkta yer satın alan ancak bir daha arayıp sormayan 100 aileye ulaşılmaya çalışılıyor. Bir çok mezar yerinin sahipsiz kaldığı asri mezarlığa yeni arazi eklendi . Belediye yetkilileri tanımadığı ailelere seslendi .Ya ölünüzü getirin yada mezar yerlerini geri verin.
Manolya BULUT-PUSULA
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı Mezarlıklar Şube Müdürlüğü koordinesinde hizmet veren Asri Mezarlık’ta, kurulduğu 1947 yılından bu yana onbinlerce mezar yeri satıldı. O yıllarda düzenli bir sistemin kurulmaması nedeniyle bazı mezar yerleri birden fazla kişiye satılırken kimi yerler ise defin yapılmadan teslim edildi.
Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 yılında hayata geçirdiği Mezarlık Bilgi Sistemi (MEBİS) ile mezar yerlerinin tespiti sistemli bir şekilde yapılmaya başlandı. Ancak sistemden önce satılan yaklaşık 100 aile mezar yerinde karışıklık yaşanıyor.
Büyükşehir Belediyesi’nin askerî alanı satın alarak hizmete soktuğu 800 mezar yeri de şimdiden hazır hale getirildi. Ancak Asri Mezarlığın içerisinde uzun yıllardır boş halde bekleyen aile mezar yerleri mevcudunu koruyor.
Ailelere çağrı
Mezarlıklar Şube Müdürü İlham Amaç ailelere seslenerek, “Örneğin 40 sene önce aile mezarlığı yeri alan var. Ama defini olmamış. Aile de buradan göçüp gitmiş, burayla bağı kalmamış. Örneğin biri 1972’de 12 kişilik yer almış, buradan gitmiş. Uzun yıllar sonra defini çıkan da olabiliyor. Yani şöyle ki, mezar yerlerinin tespitinde sorun olan ve neredeyse 40 sene önce alınıp hiç defin yapılmayan yaklaşık 100 aile mezar yeri var. Bunlarla ilgili aileler bize ulaşmadan, talepte bulunmadan bir çalışma yapamıyoruz. Çünkü çok uzun süre sonra cenazesi de olabilir. Ama özellikle Erzurum’dan gitmiş, başka şehre veya ülkeye yerleşmiş, oralarda defin işlemini yaptıran aileler bize ulaşırlarsa biz de aile mezar yerlerini net olarak tespit edip, kayda alabiliriz. Sisteme işleyebiliriz. Ailelere de bir çağrımız olsun, mezar yerlerini net olarak tespit etmek için bize başvursunlar ki ileride sorun yaşanmasın. Boş halde duran mezar yerlerini tespit edersek, kullanılmayacağını teyit edersek başkalarına devri gerçekleştikten sonra biz de kayıt altına alırız” dedi.
Defin olmadan aile mezarlığı satılmıyor
Ailede cenaze olmadan mezar yeri satışı yapmadıklarını söyleyen Amaç, “Özellikle son 8 yıldır kesinlikle sıra atlama olayı yok. Sıraya göre yan yana defin yapıyoruz. Aile mezarlığı almak isteyenler için de ölüleri olmadan vermiyoruz. Daha önceleri ölü olmadan da yer verildiği oluyormuş. Bu sorun da buradan kaynaklanıyor zaten. Şimdi yine ölü olmadan yer versek, mezarlık tamamen dolar. Böyle yaparsak 20-30 yıl sonra yine aynı sıkıntıları yaşarız. Sayın Mehmet Sekmen’den sonra buradaki işler düzene girdi ve sisteme oturmuş oldu. Mezar yerleriyle yakından ilgileniyoruz, cenaze yakınlarıyla birebir diyalogdayız. Aldığımız talimat da bu yönde” ifadelerini kullandı.
Mezar yeriyle ilgili sorun yaşayan vatandaşlarla da konuşarak yeni yer tespiti yaptıklarını aktaran Amaç, “Eskiden kayıt tutulmuyormuş, biz geldikten sonra daha çok kayıt tutulmaya başlandı. Kayıtlı asri mezarlıkta 23 bin 770 kişi, Abdurrahman Gazi mezarlığında da 19 bin 650. Kayıt dışıyla birlikte bu sayı 100 bini bulur. Önceden satış olup da yerleri bulunmayan mezarlar, mesela şahıs 1972 yılında örneğin 10 kişilik yer almış, yerine işaret koyulmamış, defin de olmamış. Alan kişi yerine işaret koymuşsa o kalır ama adam gelmiş yer almış ama nereyi almış belli değil. Mehmet Sekmen’den önce MEBİS sistemi kurulmamış, sıra sistemi uygulanmamış, rastgele yer verilmiş. Orada da karışıklık var. Örneğin 1 numara yanında 1000 numara var gibi. Kişi işaret de koymamışsa, daha sonra aynı yer başka kişilere de satılmış. Kişi parasını vermiş yer almış, ona yer vermek zorundasın. Eskiden defin olmuş, kaybolmuş mezarlar var. Vatandaşa oradan yer veriyoruz, aldığı yerden uzak bir yer olmaması için. İki kişiye satılan yerler için, birebir diyalog ve ikna ederek yer verdik. O şekilde halletmeye çalışıyoruz” diye konuştu.