Gazete Güncel- Öğretmen adaylarının mezun olduktan sonra KPSS puanıyla gireceği Milli Eğitim Akademisi kurulması için düğmeye basıldı. Eski Erzurum İl Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak, akademi için en uygun kentin Erzurum olduğunu belirterek, “Kurulacak Milli Eğitim Akademisi şayet bir ilde açılacaksa hiçbir yer ve yeni bir yatırıma gerek duymadan akademi için Erzurum hazır” dedi.
Yeni Öğretmenlik Meslek Kanun Teklifi TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda kabul edildi. Buna göre öğretmen adayları artık üniversiteden mezun olduktan sonra KPSS puanıyla Milli Eğitim Akademisi’ne girecek. Burada gördüğü 1 yıllık eğitimi başarıyla tamamlarsa atanabilecek.
Eğitimler her bir dönem 10-14 hafta olmak üzere 4 dönemlik süreyi kapsayacak. Bu süre en uzun haliyle 14 ay, en kısa haliyle ise 10 ay olacak. Öğretmen yetiştiren bölümlerden mezun olan öğretmen adayı için bu süre 3 dönem olarak uygulanabilecek. Öğretmen adaylarına bu dönem içerisinde her ay 18 bin 650 ek gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda ödeme de yapılacak.
Meclisten geçen kanundan sonra akademinin hangi şehirde olacağı da merak konusu oldu. Eski Erzurum İl Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak bunun için en uygun şehrin Erzurum olduğunu söyleyerek Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e çağrıda bulundu.
Milli Eğitim Akademisi’nin olumlu bir karar olduğunu kaydeden Budak, “Bu kanunla getirilen en önemli husus kanaatimce bir Milli Eğitim Akademisi'nin kurulmasıdır. Öğretmen okulu çıkışlı bir öğretmen ve uzun yıllar eğitim yöneticiliği de yapmış biri olarak hayalim hep öğretmen okullarının yeniden kurulması ve bir Öğretmen Üniversitesinin açılması olmuştur. Milli Eğitim Akademisi bu arzu ve hayalimi karşılamasa da akademik anlamda olumlu bir adım diyebiliriz” dedi.
Toplamda 38 bin metrekare kapalı alanıyla Erzurum Hizmetiçi Merkezi’nin akademi olarak kullanılabileceğini belirten Budak, “Kurulacak Milli Eğitim Akademisi şayet bir ilde açılacaksa hiçbir yer ve yeni bir yatırıma gerek duymadan akademi için Erzurum hazır. Birçok ilde açılacaksa açılacak akademinin ilki yine Erzurum olmalı. Müdürlük dönemimde kente 70 dönüm arazi üzerinde kurulan 38 bin metre kapalı alanıyla ve 480 yataklı Erzurum Hizmetiçi Merkezi gibi ciddi bir yatırım kazandırmıştık. Programa alınmasında yapımında ve tefrişinde çok emek ve gayretim bulunan Erzurum Hizmetiçi Merkezi alt yapısıyla, donanımıyla, araçsal gereç ve imkânlarıyla açılacak ilk Eğitim Akademisi için bulunmaz bir fırsat ve ilimiz adına bulunmaz bir nimet” diye konuştu.
Bakan’a çağrı
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e seslenen Budak, şöyle konuştu; “Açıldığı günden itibaren her yıl ortalama her ilimizden gelen 25 bini aşkın öğretmenimizin hizmetiçi eğitim yoluyla mesleki eksiklerinin giderildiği, pedagojik ve mesleki adaptasyonlarının sağlandığı bir mekân. Erzurum ekonomisine ve Erzurum turizmine ciddi girdi ve çok ciddi katma değer sağlayan bir eğitim tesisi. Sayın Milli Eğitim Bakanımız: Bir Erzurumlu Bakan olarak Hizmetiçi Eğitim Merkezini Milli Eğitim Akademisine dönüştürmeniz halinde; Bakanlık döneminizde Erzurum'a yapılabilecek belki de en büyük iyiliğiniz olacaktır. Sizlerden yıllarını eğitime vermiş bir kişi olarak Erzurumlular adına bunu talep ediyor ve bekliyoruz. Sizlerin bir teklifi ve cumhurbaşkanlığı kararnamesi bu hususta yeterli olacak ve böylece ilk akademi de Erzurum'da açılmış olacak. Her alanda irtifa kaybeden ilimize belki de böylece yeni bir ivme kazandırılmış olur. Sayın Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız ve milletvekillerimiz bu hususta etkin girişimlerinizi bekliyoruz. İlimizdeki tüm sivil kitle kurum ve kuruluşlarının, vakıf ve derneklerinin, basın kurum ve kuruluşlarının birlikte yükselteceği iradeyle Erzurum ilinin geleceği için çok ciddi bir kamuoyu oluşturmaya ve netice almaya davet ediyorum.”
Manolya BULUT -Pusula Gazetesi