Erzurum Güncel- Önümüzdeki hafta Kamu Personel Danışma Kurulu, toplu sözleşmede imzalanmayan kadro talepleri gündemiyle toplanıyor.
Bilindiği gibi geçtiğimiz Ağustos ayında dördüncü dönem toplu sözleşme görüşmeleri yapılmış ve 3 milyondan fazla memur ile 2 milyona yakın memur emeklisinin alacağı 4 ayrı zam oranı belirlenmiş, bazı sosyal ve mali haklar da imza altına alınmıştı. Bu toplu sözleşme görüşmelerine sendikalar birçok taleple geldi, bu konular da görüşülmüş ancak çözümleri sonraya bırakılmıştı.
Bunların içinde en önemlileri kamuda çeşitli statülerde çalışan görevlilerin kadro taleplerini oluşturuyordu. 28 Kasım'da toplanacak olan Kamu Personel Danışma Kurulu (KPDK) işte bu taleplerden oluşan gündemle toplanacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu başkanlığında, bakanlığın Reşat Moralı Salonu'nda yapılacak toplantıya, Memur- Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK yöneticilerinin yanı sıra hizmet kollarında yetkili sendikaların genel başkanları da katılacak. İşte kurulda konuşulacak konular:
Kamuda sözleşmeli olarak çalışan 4B'liler 4A dediğimiz kadrolu memurların elde ettiği haklara kavuşmak istiyor. Özellikle çakılı kadrolar, aile birliğini bozuyor. Tayin ve terfi imkanı bekleniyor. Bu konuda bir çalışma da zaten yürütülüyor.
Kamuda özelleştirme sonucu görevlendirilen 4C'liler de kadro imkanı getirilmesini bekliyor. Çeşitli mali ve sosyal haklar verilen 4C'lilerin şimdi talebi kadrolu olmak. Bu konuda da uzun süredir bir çalışma zaten yürütülüyordu.
Üniversite mezunu olup memur işi yapmalarına rağmen işçi kadrosunda çalıştırılan üniversiteli işçiler de yaptıkları işe uygun olarak memur kadrolarına atanmak istiyor.
Taşeron çalışanların kadroya geçirilmesi konusunda hazırlanan ve Başbakan Binali Yıldırım'a sunulan Maliye Bakanlığı'nın ve Çalışma Bakanlığı'nın iki ayrı taslağını bu köşeden tüm detaylarıyla yazmıştık.
KPDK'da bu konudaki çalışmalarla ilgili görüş alışverişi yapılması da bekleniyor. Bu taslakların şimdi birleştirilmesi bekleniyor.
Toplu Sözleşme masasına gelen; dini milli bayramlarda ikramiye verilmesi konusunun da bu toplantıda konuşulması bekleniyor.
1980 darbesi sonrası cuntacıların hazırladığı kılık kıyafet yönetmeliğinin değiştirilmesi de talepler arasında. Bu konuda daha önce hazırlanan taslak Başbakanlığa sunulmuştu.
Bu taslağın detaylarını sizinle paylaşmıştım. Darbenin son kalıntısı bu yönetmeliğin de değiştirilmesi bekleniyor.
BAĞ-KUR KAYDI ŞART
04.07.1968 doğumluyum. 01.03.1991 tarihinde üzerime kayıtlı olan iş yerim açıldı ve 20 ay boyunca devam etti. Bütün vergilerimi ödedim ama Bağ-Kur numarası verilmedi. Bu günleri borçlanabilir miyiz? 03.04.2008 tarihinde 6 aylık sigortam bulunmaktadır. 03.01.2012 tarihinde tekrar iş yeri açılışını gerçekleştirdik. Aynı vergi numarası devam etmekte ve 6 yıllıkta Bağkur ödemesi yapmaktayız. Ne zaman emekli olabilirim? Esma KARADENİZ
Vergi mükellefi olup Bağ- Kur kaydı yaptırmayan çok sayıda sigortalı var. Maalesef o dönemlerde Bağ-Kur çok önemsenmemiş, ya da muhasebecilerin ihmali olmuş ve kayıt yaptırılmamış. Vergi kaydı gibi Bağ-Kur'a da gidip kayıt olup prim ödemeniz gerekmekteydi.
Geçmiş dönemle ilgili dava açmanız gerekecek. Bu konuda Yargıtay kararları var onları emsal gösterebilirsiniz.
2008 girişinize göre ise 7200 günü doldurup Bağ-Kur'dan emekli olursunuz.
DEVAMSIZLIK YAPAN ATILIR
30'dan fazla işçinin çalıştığı bir şirketiz. Bazı çalışanlarımız düzenli olarak devamsızlık yapıyor. Kimi zaman tatil dönüşlerinde bir gün gelmiyor. Bu işçilerle ilgili hangi yaptırımları yapabiliriz? (ismi saklı)
İş Kanunu'na göre işçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki iş günü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi durumunda işveren işçiyi tazminat ödemeden işten çıkarır. İşverenin durumu tespit ederek belgelendirmesi gerekir. Sonra işçinin savunmasını alması gerekir.
Haklı bir sebebi yoksa iş sözleşmesini fesh edebilir.