Erzurum Güncel-
İşte El Sisi'nin açıklamasından satır başları:
- Bu mesajın özünün anlaşılması gerekmektedir. Politik ortamda hızlı eylemlerin gerçekleşltirilmesi, güvenin ve sorumluluğunun olması gerekmektir.
- Ulusal uzlaşmaya tüm kuruluşlar ve enstitülerle birlikte başkanlık da olmak üzere yapılmaya çalışılmıştır.
- Planın içinde anayasanın geçici olarak askıya alınması bulunuyor. Geçici teknokrat hükümeti kurulacak.
GEçİŞ DöNEMİ
El Sisi ile kuvvet komutanlarının, muhalif ve dini liderlerle bir araya geldiği toplantı TSİ 21.00 suların sona ermişti. Aynı dakikalarda Mısır resmi haber ajansı MENA ise ordunun duyuracağı yol haritasını açıkladı. Ajans, açıklanacak yeni yol haritasına göre, kısa süreli bir geçiş döneminin ardından cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerine gidileceğini bildirdi.
MISIR'DAN CANLI YAYIN / HüRRİYET TV
ORDUNUN VERDİĞİ SüRE 17.30'DA DOLDU
Mısır'da ordunun, halkın taleplerinin yerine getirilmesi için taraflara verdiği 48 saatlik mühletin ordunun verdiği süre TSİ 17.30'da doldu. Sürenin dolmasından dakikalar sonra Mursi, tüm partilerin uzlaşmasıyla belirlenecek bir geçici koalisyon hükümeti kurulmasını önerdi. Mısır güvenlik güçlerince Mursi ve bazı üst düzey Müslüman Kardeşler liderlerine seyahat yasağı getirildi. Kahire sokaklarına inen Mısır ordusu, Mursi'nin ofisinin bulunduğu kışlanın etrafında dikenli tel ve barikat kurdu.
Mısır'da orduya ait tanklar, başta Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Devlet Televizyonu, Tahrir ve Nahda meydanları olmak üzere gösteri yapılan alanların çevresinde konuşlanmaya başladı.
Tankların, mısır ordusunun "30 Haziran öncesi açıkladığı stratejik yerler korunacak, göstericilerin güvenliği sağlanacak" açıklamasının mı, yoksa darbe hazırlığı için mi konuşlandığı konusunda henüz resmi açıklama yapılmadı. Tankların meydanlara inmesiyle bazı grupların sevinç gösterileri yaptıkları gözlendi.
Reuters'ın haberine göre, Mısır ordusu, Mursi'nin ofisinin bulunduğu kışlanın etrafında dikenli tel ve barikat kuruyor. Görgü tanıkları, kışla yakınlarında gösteri düzenleyen Mursi yanlılarının Cumhurbaşkanlığı'na yürümesine engel olmak için bölgeye zırhlı araç ve askerlerin gönderildiğini söyledi.
Associated Press muhabirleri, başkent Kahire'nin çeşitli yerlerine sevk edilen askerlerin, özellikle stratejik köprülere ve Mursi yanlılarının gösteri düzenlediği bölgelere konuşlandığını bildirdi. El Cezire’nin iddiasına göre cumhurbaşkanı yardımcıları kışlayı terk ederken, içeride sadece Mursi kaldı.
|
MISIR’DA FACEBOOK SAVAŞLARI |
|
Türkiye'den dünyaya Mısır telefonu |
DEVLET TELEVİZYONU ORDU KONTROLüNDE
Mısır'da ordunun verdiği 48 saatlik mühletin tamamlanmasına kısa bir süre kala askerler, başkent Kahire'deki devlet televizyonu binasına girdi. Reuters'a konuşan güvenlik kaynakları, ordunun, devlet televizyonu binasını zırhlı araçlarla koruma altına aldığını söyledi. Aynı kaynaklar, canlı yayın departmanında görevli personel hariç kanal çalışanlarının binayı terk ettiğini belirtti.
Associated Press'e konuşan kanal çalışanları, haber merkezine giren subayların yayın akışına müdahale etmediğini ancak içerik kontrolü yaptığını aktardı.
Siyasilere halkın taleplerini yerine getirmeleri için önceki gün 48 saat mühlet veren Mısır ordusunun, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve karşıtlarına "Uzlaşın" diye tanıdığı süre TSİ 17.30'da doldu.
|
TüRK DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN MISIR AçIKLAMASI |
|
MISIR'DA, '2 MİLYAR DOLARLIK TüRK TEDİRGİNLİĞİ' |
MISIR'DA KRİTİK SAATLER / FOTO GALERİ
3 SORU 3 CEVAP |
* Mısır niye karıştı? Mursi Yönetimi, ekonomi ve güvenlik meselelerinde ilerleme sağlayamadı. Bir yanda enflasyon, hayat pahalılığı ve uzayan benzin kuyrukları, öte yanda İslamlaşma girişimleri halkta tepkiye yol açtı. Mursi’nin Müslüman Kardeşler’i ülke çıkarlarından üstün tuttuğu hissi de rahatsızlık yaratıyor. * Sokaktakiler kim? Mursi’ye karşı sokağa çıkanlarda her kesimden insanlar var. Mübarek’i destekleyenlerden Mübarek’i devirenlere kadar geniş yelpazeden gruplar bulunuyor. ülkenin İhvanlaştırılmasına karşı çıkanların başında yine kadınlar var. Mursi karşıtlarına karşı Mursi yandaşları da gösteriler düzenliyor. * Mursi nasıl bir tavır içinde? Muhammed Mursi, gerilimin yükseldiği süreçte yaptığı konuşmalarda ülke genelinden çok kendi siyasi tabanını hedef aldı. Seçimle geldiği, ancak seçimle gideceği mesajı verdi. Mursi’nin sözcüsü ‘diyalog’ çağrısında bulundu. Ancak diyalog için Müslüman Kardeşlerin tavizlere hazır olması gerekiyor. çünkü toplumda rahatsızlık yaratan unsurlardan biri Mursi Yönetimi’nin şeriat dozu arttırılmış aceleye getirdiği anayasa. |
MURSİ'DEN KOALİSYON HüKüMETİ öNERİSİ
AFP'nin haberine göre, Mısır Cumhurbaşkanlığı'nın Facebook sayfasından yapılan açıklamada, "bir sonraki parlamento seçimlerini denetlemek için, üzerinde uzlaşı sağlanmış bir koalisyon hükümeti kurulması" önerisinde bulunuldu.
Mısır güvenlik güçleri, Mursi ve üst düzey Müslüman Kardeşler liderlerine yurt dışına çıkış yasağı getirdi. AFP'ye konuşan havaalanı kaynakları, söz konusu yasağı doğruladı.
İKİ TARAF DA GERİ ADIM ATMAMIŞTI
Mısır ordusu sabah saatlerinde Facebook sayfasından yaptığı "Son Saatler" başlıklı açıklamada, "Mısır halkını teröristlerden ve radikallerden korumak için kendi kanımızı dökmeye hazırız" ifadesini kullanmıştı.
ülke çapındaki geniş katılımlı gösterilerle istifası istenen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ise devlet televizyonunda Mısır halkına hitaben yaptığı konuşmada, demokrasiyi savunmak için gerekirse canını vermeye hazır olduğunu söyleyerek, muhtıraya boyun eğmeyeceğinin sinyalini vermişti.
|
GUARDIAN: TüRKİYE VE MISIR AYAKLANMALARI BENZER Mİ? |
|
FEHİM TAŞTEKİN YAZDI MURSİ, MüBAREK’LE AYNI KEFEYE NEDEN DüŞTü? |