Erzurum Güncel- Milli İstihbarat Teşkilatı’nın 13 yıl kesintisiz başkanlığını yürüten Hakan Fidan'ın yeni kabinede Dışişleri Bakanlığı görevine atanmasıyla birlikte gözler yerine gelecek isme çevrilmişti.
RESMEN GÖREVE BAŞLAYACAK
MİT'in başına gelecek isimler arasında adı geçen Cumhurbaşkanlığı eski sözcüsü İbrahim Kalın'ın 1 Haziran 2023 itibariyle MİT'in yeni başkanı olduğu öğrenildi. MİT Başkanlığı görevini bugün Hakan Fidan'dan devralacak olan Kalın görevine resmen başlayacak.
Devir teslim töreni MİT'in Ankara Kale'deki merkez binasında gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a en yakın isimlerden biri olan İbrahim Kalın'ın teşkilatın başına getirilmesiyle terörle mücadele ve PKK terör örgütüne yönelik Suriye ve Irak'ın kuzeyindeki sınır ötesi operasyonlar da yeni bir ivme kazanacak.
YOĞUN DİPLOMASİ YÜRÜTECEK
13 yıl boyunca MİT'in başında yer alan Hakan Fidan ise yeni göreviyle birlikte yoğun diplomasi yürütecek. Fidan, 2009 yılında İçişleri Bakanı Beşir Atalay öncülüğünde başlayan “Demokratik Açılım” sürecinde terör örgütü PKK ile yürütülen müzakerelerde kritik rol oynadı.
Devamında Oslo ve İmralı görüşmelerinde de kritik görevler üstlenen Hakan Fidan son olarak 2013 yılında yine terör örgütü PKK ile sürdürülen “Çözüm süreci”nin başında yer alıyordu.
FETÖ'CÜLER HAKKINDA YAKALAMA KARARI ÇIKARMIŞTI
Terör örgütü PKK'nın silahsızlandırılması ve ülke sınırları dışına çekilmesiyle ilgili Kandil ile İmralı arasında yürütülen müzakerelerde anahtar rol oynayan Hakan Fidan, MİT'in PKK ile ilişkisi varmış görüntüsüyle FETÖ'cü savcılar Adem Özcan ile Sadrettin Sarıkaya Hakan Fidan ile yardımcısı Afet Güneş, İstihbarat görevlileri Emre Taner, Yaşar Hakan Yıldırım ile Hüseyin Emre Kuzuoğlu'nu ifadeye çağırmıştı.
İfadeye gitmedikleri için iki savcı 3 gün sonra iki istihbaratçı hakkında yakalama kararı çıkartınca 11 Şubat günü Sadrettin Sarıkaya soruşturmadan el çektirildi. 17 Şubat'ta ise jet hızıyla MİT kanunu değiştirildi ve soruşturmalar doğrudan Başbakan’ın iznine bağlandı. 18 Şubat'ta ise Fidan ve Güneş hakkında çıkarılan yakalama kararı kaldırıldı, ardından da haklarında takipsizlik kararı verildi.
SÖZCÜ
İBRAHİM KALIN KİMDİR?
Erzurum İspirli bir ailenin çocuğu olarak 1971 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarih bölümünde 1992 yılında lisans eğitimini tamamladı. Yüksek lisans tahsilini İslâm düşüncesi ve felsefe alanında Malezya'da tamamladı. George Washington Üniversitesi’nde beşerî bilimler ve mukayeseli felsefe alanında Molla Sadra’nin Bilgi Teorisi ve Anti-Subjektivist bir Epistemolojinin İmkânı başlıklı teziyle 2002 yılında doktor oldu. Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi'nde akademik araştırmalar yaptı. College of the Holy Cross, Georgetown Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi'nde İslam düşüncesi ve İslam-Batı ilişkileri üzerine dersler verdi.
Toshihiko Izutsu'nın İslam'da Varlık Düşüncesi ve Şazelîyye tarikatının Darkavîyye kolunun kurucusu Mulay el-Arabi ed-Darkavî'nin Bir Mürşidin Mektupları adlı kitabı ile Halil İnalcık'ın "İstanbul: Bir İslâm Şehri" adlı makalesini Türkçeye çevirdi.
2005-2009 yılları arasında Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın kurucu başkanlığını yaptı. 2007 yılında İslam ve Batı başlıklı kitabı yayımlandı. Bu çalışmasıyla Türkiye Yazarlar Birliği'nin Fikir Ödülü'nü kazandı. Macmillan Encyclopedia of Philosophy, Encyclopedia of Religion ve Oxford Dictionary of Islam gibi ansiklopedilere katkılarda bulundu. 2014 yılında Akıl ve Erdem, 2015 yılında Varlık ve İdrak, 2016 yılında ise Ben, Öteki ve Ötesi: İslam-Batı İlişkileri Tarihine Giriş başlıklı kitapları yayımlandı.
2011 yılında Ahmet Yesevi Üniversitesi mütevellî heyeti üyeliğine atandı. 2019 yılından itibaren İbn Haldun Üniversitesi’nde İslam felsefesi alanında lisansüstü öğrencilerine dersler vermektedir. Kalın, 29 Mayıs 2020 yılında profesör unvanını almıştır.
Evli ve 3 çocuk babasıdır. Ortaokuldan beri gitar ve bağlama çalmaktadır. Bestelediği eserler arasında "Seni Mene Vermez İse" ve "Elif Bacı" adlı çalışmalar bulunmaktadır
Eserleri
- Açık Ufuk
- İslam ve Batı
- Varlık ve İdrak: Molla Sadra'nın Bilgi Tasavvuru
- Akıl ve Erdem: Türkiye'nin Toplumsal Muhayyilesi
- Ben, Öteki ve Ötesi: İslam-Batı İlişkileri Tarihine Giriş
- Enine Boyuna Türkiye
- İslamofobi: 21. Yüzyılda Çoğulculuk Sorunu
- Barbar Modern Medeni
- Perde ve Mana
- Gök Kubbenin Altında
Şarkıları
- Hiç Oldum
- Sen Benimsin Ben Seninim
- Suya Gider Allı Gelin
- Yeni Cami Avlusunda
- Metruk
- Mağusa Limanı