Mobil bankacılık kullananları yakan hatalar!

Mobil bankacılık kullananları yakan hatalar! Ortak Wİ-Fİ'ye dikkat! Borçlu da uyanabilirsiniz paranız buhar da olabilir

Gazete Güncel- Mobil bankacılık kullananların son dönemde şikayetleri artarken, yüzlerce kişi hesaplarından haberleri olmadan para çekildiğini ve hatta adlarına kredi kullanılarak borçlandıklarını söyledi. Gece uyurken hesaplarından para çekilen ve yüzbinlerce lira borçlanan vatandaşlar, müşteri hizmetlerini kilitledi. Mobil bankacılık kullananlar hesaplarını kontrol etmeye başlarken, uzmanlardan 'bankadaki paranız buhar olabilir' uyarısı geldi: Sakın bunları yapmayın!

Son günlerde dolandırıcıların hedefi mobil bankacılık oldu. Çoğu banka müşterisinin kullandığı mobil bankacılık hesaplarına sızan dolandırıcılar, dakikalar içinde hesapları boşaltıp; vatandaşlar adına kredi çekerek onları borçlandırıyor. Yüzlerce vatandaş borçsuz uyuyup borçla uyandıklarını belirtirken, bankanın müşteri hizmetlerini ise adeta kilitledi.

TELEFONLARA SIZIP, KREDİ ÇEKİYORLAR

Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre; vatandaşlar, özellikle bazı uygulamalara yerleştirilen casus yazılımlar, internet üzerinden alışverişi yapanlar hedef altında. Ayrıca ortak Wi-Fi kullanımı da oldukça tehlikeli. Bilgileri ele geçiren dolandırıcılar telefonlara sızıyor ve mobil bankacılık üzerinden kredi çekiyor

ARAMALARI SPAMA YÖNLENDİRİYORLAR

Tüm bunlar olurken telefon sahibi mışıl mışıl uyumaya devam ediyor. Çünkü dolandırıcılar aramaları spama yönlendirerek, bankanın uyarı yapmasını da engelliyor.

VATANDAŞ DURUMU SABAH UYANINCA FARK EDİYOR

Son dönemde sıklıkla karşılaşılan bu dolandırıcılık yöntemi nedeniyle birçok vatandaş mağdur. Gece yarısı hesabından yüklü miktarda kredi çekilen vatandaşlar, sabah olduğunda durumu fark etse de artık çok geç oluyor. Çünkü çekilen kredi çoktan farklı hesaplara aktarılmış oluyor.

ORTAK WI-FI'YE DİKKAT

Ortak kullanıma açık, şifresiz Wi-Fi hizmetlerinin suçlular tarafından “oltalama” saldırısı olarak kullanılabildiğini, bu yöntemle kullanıcıların telefonunda bulunan bilgilere erişilebildiğini vurgulayan ESET Türkiye Ürün ve Pazarlama Müdürü Can Erginkurban, "Hastane, zincir kahve ve restoran gibi yerlerde ortak kullanılan Wi-Fi ağlarında internet bankacılığı işlemi yapmamakta fayda var. Çünkü Wi-Fi sağlayıcısının kötü amaçlı olup olmadığını tahmin edemeyiz. Her hesabınız için ayrı, benzersiz ve herkes tarafından kolaylıkla tahmin edilemeyecek parola kullanmakta fayda var. Bu parolaları da belli aralıklara değiştirmeliyiz. Online alışverişlerde sanal kart kullanmayı bir alternatif olarak değerlendirmeliyiz."

Konuyla ilgili Milliyet'e açıklamalarda bulunan Güvenlik Uzmanı Emrullah Akdemir ise vatandaşları dikkat etmesi gereken noktalar konusunda uyardı.

Akdemir şu ifadeleri kullandı;

BANKA BİLGİLERİNİN ÇALINMAMASI İÇİN BU DETAYLARA DİKKAT

Vatandaşlar kesinlikle kart şifrelerini başka kişiler ile paylaşmamalı, herkesin erişebileceği yerlere yazmamalı ve basit tahmin edilebilir parolalardan oluşmamasına özen göstermelidir.

‘SANAL KART KULLANIN’

İnternet alışverişlerinde kesinlikle sanal kart kullanmalı, fiziki kartlarının internet alışverişleri ve yurt dışı kullanımlarını gerekmedikçe açmamaları gerekmektedir. Fiziki olarak alışverişlerde bu kartların kopyalanma ihtimalleri oldukça fazla olduğu için bu önlemleri almanız kartınızın bilgileri ele geçirilse dahi kullanımını engelleyecektir. Bütün bu önlemleri mobil şubeleriniz üstünden kolaylıkla yapabilirsiniz.

‘KART BİLGİLERİNİ KAYDETMEYİN’

Kart bilgileri gerekmedikçe üçüncü parti uygulamalara kesinlikle kaydedilmemeli. Sürekli işlemlerden dolayı kaydedilmesi gerekiyor ise de mutlaka sanal kart olarak limiti sizin tarafınızdan kısıtlanmış bilgilerinizi kaydetmelisiniz. Bu tür basit önlemler birçok mağduriyetin önüne geçecektir.

UYGULAMALAR İÇİN İZİNLERİ AÇMAK GÜVENLİ Mİ?

Aslında bakarsanız özellikle mesaj ve çağrılarınıza erişimi olan güvensiz uygulamalar üzerinden bankacılık gibi hassas yerlerden gelen SMS’ler okunabilir, banka çağrıları manipüle edilerek yönlendirilebilir ve kullanıcıların farkında olmadan tüm güvenlik önlemleri bu sayede devre dışı bırakılabilir.

 

Bundan dolayı sizlere ait özel kullanılan telefonlarda gelişi güzel her uygulamayı kurmamanız ve uygulamalara gerekli olmayan hiçbir izni vermemeniz önemlidir. Örneğin çocukların oyun amacıyla gelişi güzel kurduğu birçok uygulama art niyetli marketlerde yer alan uygulamalar olabilir. Bundan dolayı güvenilmeyen uygulamaları kesinlikle kurmamalısınız.

‘BİLİNÇSİZCE YÜKLENEN UYGULAMALARI DENETLEYİN’

Çocuklarınızın bilinçsiz olarak yüklediği uygulamaları denetlemelisiniz. Cihazlarınızda Root/jailbreak dediğimiz işlemleri bilinçsiz bir şekilde uygulayarak cihaz yetkilerini artırmak amacıyla yaptığınız bu işlemlerde başka uygulamaların cihazınızın denetimini ele geçirmesine davetiye çıkartabilirsiniz.

 

Bundan dolayı kullanıcılar ne yaptığının bilincinde olmadan bu tür işlemler yaparak mobil cihazlarının güvenliğini tehlikeye atmamalıdır. Özellikle çağrı gizleme ve engelleme, sms spam önleme, arayanı görme gibi amaçlarla kullanılan birçok art niyetli uygulama marketlerinde dolaşıma sokulmaktadır. Bu uygulamalar sizlerin telefon kayıtları ve mesajlarına gelişigüzel erişim amacıyla kullanılıyor olabilir. Kullanıcılar güvenmediği bu tür uygulamaları cihazlarına kesinlikle yüklememelidir.”

Ekonomi Haberleri

Erdoğan 'Enflasyona ezdirmeyeceğiz' dedi
1 yıl önce yatırım için almışlardı!
Et fiyatları için yeni adım...
2024'te aylık 600 liraydı!